donderdag 14 juli 2022

Genieten van De Vaandeldrager

Het is waarschijnlijk een van de weinige schilderijen die zo een uitgebreide tournee maakt door het land, maar het is het dubbel en dwars waard om gezien te worden. Het gaat natuurlijk om De Vaandeldrager van Rembrandt. Aangekocht door de Nederlandse Staat voor een recordbedrag en daarom is dit historische stuk bezig aan een tour door Nederland. Iedereen moet namelijk de kans krijgen om het werk te zien. En terecht, want het is een Rembrandt en dus schitterend om te zien. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Over De Vaandeldrager

De Vaandeldrager is een schilderij wat van groot historisch belang is voor Nederland. Het is niet alleen van de hand van een van de grootste meesters die Nederland ooit heeft gekend, maar het is ook een werk waarin een verhaal wordt verteld. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waren vaandeldragers namelijk echte helden. Zij zwaaiden de vaandel en waren daarmee essentieel voor de geboorte van Nederland. Rond 1630 schildert Rembrandt niet meer zomaar portretten. Hij wil juist grootse verhalen schilderen en dynamische figuren. De Vaandeldrager is een zelfportret die precies past bij die fase in zijn leven. Hij is dan 30 jaar en portretteert zich in deze heroïsche rol. Dit past in de ‘barokke fase’ van zijn werk. De Vaandeldrager gebruikte hij waarschijnlijk als reclamemateriaal om zo andere opdrachten binnen te slepen, zoals de Nachtwacht, waarin een schuttersgilde in 16de eeuwse kledij te zien zijn. Het schilderij was in particulier bezit en gelukkig is het gelukt deze met behulp van verschillende fondsen aan te kopen.

De Vaandeldrager on tour

Omdat de Vaandeldrager zo’n een duur topstuk is en iedereen het moet kunnen zien, is het een tournee aan het maken. Iedere maand is het daarom in een andere provincie te bewonderen. Leeuwarden trapte de tour af en Utrecht was de tweede provincie waar je het schilderij kon zien. Tot en met het einde van de maand juli is het te zien in het Stedelijk Museum van Alkmaar. Daarna gaat de tour verder via:
Drents Museum in Assen (augustus)
Kunstlinie in Almere (september)
Noord-Brabants Museum in Den Bosch (oktober)
Mauritshuis in Den Haag (november)
Rijksmuseum Twenthe in Enschede (december)
Museum Arnhem in Arnhem (januari)
Zeeuws Museum in Middelburg (februari)
Het Bonnefanten in Maastricht (maart)
Groninger Museum in Groningen (april)
Als de tour voorbij is, dan krijgt de Vaandeldrager een permanente plek in het Rijksmuseum. Omdat iedereen het schilderij zou moeten kunnen bezichtigen zijn bovenstaande musea op tenminste één dag gratis geopend voor het publiek. Welke dagen dat zijn en meer informatie over de tour en het schilderij vind je op VaandeldragerOnTour.nl.

Genieten van een schitterend schilderij

De Vaandeldrager van Rembrandt hangt telkens in een andere setting, waardoor het extra bijzonder is eigenlijk om te zien. De veelzijdigheid van het onderwerp zorgt er dus voor dat het makkelijk in tentoonstellingen is in te passen en wanneer dat niet het geval is, dan is het in zijn eentje ook een prachtig gezicht. Ik zag het schilderij in de context van de tentoonstelling De Gezonde Stad in het Centraal Museum in Utrecht. Binnen deze context werd er gekeken naar de welvaart van de man op het schilderij. In ieder geval had hij genoeg te eten! Ik ben een fan van Rembrandt en misschien een beetje bevooroordeeld, maar het is echt een werk om van te genieten. Zoals altijd is zijn werk met licht en donker bewonderingswaardig. En die ogen… die lijken je recht aan te kijken. Als je de kans krijgt, ga De Vaandeldrager dan zeker bekijken! Want ik kan het hele schilderij beschrijven of een foto tonen, in het echt is het gewoon zoveel mooier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.