donderdag 9 juni 2022

Dierentuinnieuws vol geboortes en bijzondere verhalen

De afgelopen maanden is er weer veel gebeurd in de Nederlandse dierentuinen. Zo zijn er weer nieuwe bewoners bij gekomen, kun je genieten van een bijzonder spektakel van zand en is er heel veel geboortenieuws. Benieuwd naar deze schattige, bijzondere, speciale en innovatieve nieuwtjes van onder meer Ecomare, DierenPark Amersfoort, AquaZoo Leeuwarden en Apenheul? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuw tijgergebied in AquaZoo geopend

Tijgers in een dierenpark waar water centraal staat? Jazeker! Want tijgers maken deel uit van het Amoergebied waar een van de langste rivieren ter wereld te vinden is. Bovendien kunnen tijgers heel goed zwemmen. Het nieuwe Amoertijgergebied is inmiddels geopend voor het publiek. Het meer dan vijfduizend vierkante meter grote verblijf wordt bewoond door twee tijgers, Aïda uit Safaripark Beekse Bergen en Vadim uit Sosto Zoo in Hongarije. Net als in het wild hebben beide tijgers een eigen gebied gekregen, aangezien het solitaire dieren zijn. Maar… het is mogelijk om later beide gebieden te verbinden om de mogelijkheid tot paren te creëren. Het verblijf is overigens zeer natuurgetrouw aangelegd met grotten, heuvels, een waterloop en klimbomen. Om het verblijf te kunnen bewerkstelligen zijn de karpers, zeeleeuwen en kroeskoppelikanen verhuisd naar een ander onderkomen. Meer weten? Kijk op AquaZoo.nl. (foto: Bart Lindenhovius/AquaZoo)

Opvangzeehond Jet test nieuwe zender

Opvangzeehondje Jet ging weer terug naar zee, maar dan wel met een zender op haar rug. Ecomare gaat namelijk in samenwerking met Wageningen Marine Research een nieuw type zender testen bij tien opvangzeehonden en Jet is de eerste. Door middel van deze zender kunnen onderzoekers de bewegingen en het duikgedrag van opvangzeehonden in detail volgen om zo meer inzicht te krijgen in hun gedrag. Inmiddels is Jet alweer een maand terug in de Waddenzee en worden haar bewegingen dankzij de accelerometer die gedetailleerde gegevens verzamelt in drie dimensies, nauwgezet gevolgd. Ze is zelfs al gespot op een zandbank. De zender is overigens met speciale lijm op de haren van Jet geplakt. Als Jet van de zomer gaat verharen, dan zal zij de zender verliezen. Tot die tijd kun je op de website van Ecomare Jet volgen, net als straks de andere negen zeehonden. (foto: Jeroen Hoekendijk)

WILDLANDS eerste dierenpark met serveerrobot

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is de eerste dierentuin in Nederland met een serveerrobot. In Momma’s Restaurant in de belevingswereld Serenga kun je sinds mei bediend worden door A.I.S.A. (Artificial Intelligence Serving Assistent). Deze robot gaat het huidige personeel ondersteunen in de bediening – en ze niet vervangen. De A.I.S.A. gaat de bestellingen rondbrengen aan iedereen die vanaf de tafel via de QR-code een bestelling heeft geplaatst. WILDLANDS is trots om als eerste dierenpark zo’n innovatief apparaat aan het werk te hebben. Richard Dekkers, manager Horeca en Retail in WILDLANDS zegt hierover: ‘Als park pionieren we graag en staan we bekend om ons avontuurlijke karakter. A.I.S.A is hierop wederom een mooie aanvulling. Ze is niet alleen nuttig, maar zorgt ook voor extra beleving. Ze rijdt elektrisch, dus is nog duurzaam ook!’ Wil je meer weten? Kijk dan op WILDLANDS.nl. (foto: WILDLANDS)

DierenPark Amersfoort verwelkomt Kameleon

DierenPark Amersfoort is een nieuwe bewoner rijker en wel een prachtige panterkameleon. Deze kameleonsoort kan van kleur veranderen, dus wellicht moet je een beetje zoeken in het verblijf in het Honderdduizend Dierenhuis, maar eenmaal gevonden kun je zien hoe prachtig het dier is. De kameleon woont samen met een Standing’ daggekko die vele malen sneller is. De kameleon zal daarom met een pincet gevoerd worden, zodat de gekko er niet met al het lekkers vandoor gaat. Wist je trouwens dat kameleons van kleur veranderen om hun gemoedstoestand aan de buitenwereld te laten zien? Het is dus geen camouflage techniek, want zelfs als het dier slaapt kan hij van kleur veranderen. Het is ook een manier om de lichaamstemperatuur te regelen. Meer weten? Kijk op DierenParkAmersfoort.nl. (foto: DierenPark Amersfoort)

Burgers’ Zoo steunt restauratie van wilde koraalriffen

Het is revolutionair wat de Delftse innovatieve start-up Reefy aan het testen is in Burgers’ Ocean; het is een milieuvriendelijke techniek om koraalriffen in het wild weer te restaureren. Reefy combineert hiervoor de kennis van waterbouwkunde en marine biologie. In Burgers’ Ocean zijn succesvolle testen gedaan met de honderd procent circulaire en biologisch afbreekbare materialen en is men klaar om dit in het wild te gaan uitvoeren. Koraalriffen beschermen op natuurlijke wijze kwetsbare kustgebieden doordat ze fungeren als natuurlijke golfbrekers. Daarnaast vormen ze de woning voor heel veel verschillende vissen. De kunstriffen van Reefy zijn uniek, omdat ze gemaakt zijn van duurzaam materiaal, in plaats van beton, staal en plastic. Ze fungeren ook als golfbrekers én huisvesting voor rifbewoners. Het is de bedoeling om kwetsbare koraalriffen bij Mexico, Indonesië en dergelijke hiermee te gaan restaureren. En waar anders kun je dat beter testen dan in Burgers’ Ocean, daar waar de kweekspecialisten van koralen werken. Meer weten? Kijk dan op BurgersZoo.nl en Reefy.nl. (foto: Burgers’ Zoo)

Twee vale gieren DierenPark Amersfoort uitgezet

Ze waren er al een tijdje, daar op de Balkan bij Green Balkans in Bulgarije, maar nu zijn de twee vale gieren die zijn geboren in DierenPark Amersfoort de wijde wereld ingevlogen, samen met een gier uit Dierenrijk. De vale gieren maken deel uit van een herpopulatie project op de Balkan. Veel gieren zijn daar namelijk verdwenen door toedoen van de mens. Met dit project wordt er gezorgd dat de vale gier in het wild toeneemt. De gieren zijn voorzien van speciale wingtags, zodat ze te volgen zijn. Overigens is het niet de eerste keer dat het Amersfoortse dierenpark gieren heeft uitgezet, want zij deden dit al eerder in 2012 samen met Vulture Conservation Foundation en Green Balkans. Meer weten over dit project? Lees dan Goed Doel: Green Balkans uit 2020. (foto: DierenPark Amersfoort)

11 en 12 juni landelijke Slootjesdagen, ook in Kasteelpark Born

Op zaterdag 11 en zondag 12 juni zijn het weer de Landelijke Slootjesdagen! Deze worden door het IVN georganiseerd en bieden je een bijzonder kijkje naar het leven in en om de sloot. Kasteelpark Born doet ook mee. Van 13.00 uur tot 17.00 uur zijn er medewerkers van IVN aanwezig om eens te gaan onderzoeken wat er in de sloot zit. Schepnetjes, zoekkaarten en bakjes zijn er volop, zodat je kan ontdekken welke waterdiertjes je hebt gevangen. De rest van de dag geniet je natuurlijk gewoon van het park. Geen tijd om Kasteelpark Born te bezoeken? Ga dan naar een slootje bij jou in de buurt. Op de website van het IVN (IVN.nl) vind je alle informatie over de Slootjesdagen! (foto: Kasteelpark Born)

ZOO van ZAND in GaiaZOO

Zandsculpturen zijn altijd bijzonder om te zien en dit festival in GaiaZOO zet bedreigde diersoorten op de kaart. Zo geniet je van een eikelmuis, berberapen, neushoorns en nog veel meer. De tien beelden zijn door tien verschillende kunstenaars gemaakt en staan dus in het teken van natuur- en soortbehoud. De sculpturen zijn gemaakt van 300 ton Limburgs zand. Dankzij een speciale beschermlaag kun je tot het najaar van de zandbeelden genieten. Het zandsculpturenfestival van GaiaZOO laat zien dat de dierentuin er niet alleen is voor recreatie. Het is er voor educatie, onderzoek én behoud van de natuur in binnen- en buitenland. De beelden zijn verdeeld over het park. Voor meer informatie kijk je op ZOOvanZAND.nl.(foto’s: GaiaZOO)




Otters, balearenpadden en wallaby in AquaZoo

In april zijn er in AquaZoo Leeuwarden verschillende dieren geboren. Zo zagen twee Aziatische kleinklauwotters, balearenpadden en één Tammar wallaby het levenslicht. Heuglijk nieuws, want het zijn stuk voor stuk bijzondere dieren die het zwaar hebben in het wild. Dankzij de geboortes van deze drie diersoorten kan het park meer aandacht vragen voor hun soortgenoten in het wild. En ondertussen hebben wij als bezoekers ook iets superschattigs om naar te kijken. (foto: AquaZoo)

Geboortegolf in DierenPark Amersfoort

Er zijn de afgelopen maanden heel wat beschuiten met muisjes gesmeerd in DierenPark Amersfoort. Zo is er een witstaartstekelvarken geboren die te bewonderen is in de Stad der Oudheid met zijn ouders en de andere bewoners. Om buiten te kunnen komen is er een trappetje gemaakt, zodat de kleine gemakkelijk het binnenverblijf kan verlaten. Op de Prairie van het park zijn tientallen zwartstaartprairiehondjes geboren. Hoeveel het er zijn, is niet te tellen, omdat de kleintjes lang onder de grond verblijven totdat ze oud genoeg zijn om op onderzoek uit te gaan. Gezellig is het wel daar op de Prairie. Tot slot is er een tweeling zeldzame kleine plompe-lori’s geboren. Deze nachtaapjes kun je spotten in De Nacht. Je moet wel goed zoeken, want ze houden zich nog heerlijk schuil op de buik van hun moeder en tussen de planten. De kleine plompe-lori is een giftig halfaapje dat in het wild voorkomt in Vietnam en Laos, maar helaas op de rode lijst staat van bedreigde diersoorten. De tweeling in Amersfoort zal in ieder geval in alle rust kunnen opgroeien. (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Eerste pinguïnjong voor Dierenrijk

In 2020 verhuisde de Humboldt pinguïns naar Dierenrijk in Mierlo. Eind vorige maand kroop er voor het eerst een kuiken van deze pinguïnsoort uit het ei. Dat is natuurlijk heel fijn, want dat is wel een van de redenen waarom de kolonie naar het park is gekomen. Daarnaast zijn Humboldt pinguïns in het wild een bedreigde diersoort. De ouders letten goed op hun kleine en hij (of zij) groeit als kool. De kleine is te bewonderen in het park. Voor meer informatie kijk je op Dierenrijk. (foto: Dierenrijk)

Eerste doodshoofdaapje geboren in Apenheul

Op 23 mei is de eerste doodshoofdapenbaby van het seizoen geboren! Hij (of zij) zal niet de laatste zijn, want er zijn nog meer doodshoofdaapjes zwanger. Bezoekers kunnen de kleintjes en hun ouders spotten in het doorloopgebied van deze aapjes. De baby houdt zich goed vast op de rug van de moeder, dus ze zijn eenvoudig te vinden. Maar dat is niet het enige geboortenieuws uit het Apeldoornse apenpark. Er zijn ook slingerapen, rode brulapen en roodkruinmangabeys ter wereld gekomen. In het nachtdierenverblijf bevinden zich luiaards en doeroecoeli’s met jongen. Wil je meer weten of een (kraam)bezoek plannen? Kijk dan op Apenheul.nl. (foto: Apenheul)

Stokstaartjes geboren in Safaripark Beekse Bergen

Tot slot nog een geboortenieuwtje uit Safaripark Beekse Bergen. Daar werden onlangs twee stokstaartjes geboren, maar eentje heeft het helaas niet gered. Geboortes zijn altijd spannend en helaas kan er vooral in de eerste paar weken van alles misgaan, aldus het park. Maar gelukkig is er nog eentje over. Dit jong maakt het goed en is te bewonderen in de groep van het park. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Safaripark Beekse Bergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.