maandag 27 juni 2022

Goed Doel Natuurmonumenten

De natuur is ons kostbaarste bezit en we moeten er goed voor zorgen. Door corona hebben veel mensen hun liefde voor de natuur vernieuwd en zijn gaan wandelen of fietsen door de bossen, heidevelden en de duinen. Door meer liefde te hebben voor de natuur, zal je er ook meer voor willen doen om er zolang mogelijk van te kunnen genieten. Dat de natuur in Nederland wel een helpende hand kan gebruiken, vond ook een groepje mensen in 1905 toen zij Natuurmonumenten oprichtte. In dat jaar startte de vereniging en kocht zij het Naardermeer, zodat zij dit stukje natuurgebied konden beschermen het dumpen van afval. En dat is niet het enige natuurgebied wat zij aankochten om zo flora en fauna beter te kunnen beschermen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Monument van de Natuur

Inmiddels is Natuurmonumenten 880.000 leden, meer dan 112.000 hectare beschermd natuurgebied en 3.000 gebouwen verder in het beschermen van de Nederlandse flora en fauna. Ieder stuk natuur is een monument; een schitterend gebied dat het waard is om – net als kunst, een rijksmonument of standbeeld – goed bewaard te blijven voor vele generaties na ons. Daarnaast richt Natuurmonumenten ook eigen monumenten op. Zo is de organisatie ook medeverantwoordelijk voor het aanleggen van het speciale ‘Waddengebied’ de Marker Wadden in het Markermeer. De Marker Wadden zijn vijf kleine natuureilanden waar veel vogels een thuis hebben gevonden.

Voor natuurbehoud

Natuurmonumenten heeft als doel om in natuurwetenschappelijk en landschappelijk opzicht belangrijke terreinen in Nederland te behouden en te beheren. Bevinden zich in dat gebied objecten die behoren tot cultureel erfgoed (zoals forten bijvoorbeeld) dan behouden en beheren zij dit ook. Dit doel is niet alleen voor de natuur, aldus Natuurmonumenten, het is tevens ten behoeve van het geestelijke en lichamelijke welzijn van de mens. Natuurmonumenten streeft op het bevorderen van het herstel en behoud van de natuur, de zuiverheid van het water, de bodem en de lucht, het beschermen van de stilte en op het besef dat de mens verantwoordelijk is voor het behoud van de natuur.

Ledenvoordeel

Natuurmonumenten is afhankelijk van giften en van haar leden die maandelijks een bijdrage leveren aan het herstel en behoud van de natuur om ons heen. Als je lid wordt dan ontvang je een tijdschrift en ledenkorting in de webwinkel. Hier kun je bijvoorbeeld nestkastjes, insectenhotelletjes en vlinder- en bijvriendelijke planten kopen. Overigens kun je dat ook zonder lid te zijn van Natuurmonumenten (alleen profiteer je dan niet van korting). Kinderen kunnen ook lid worden van Natuurmonumenten. Vanwege het toffe OERRR programma is dat zeker een aanrader. OERRR geeft leuke, educatieve opdrachten in de natuur om er zo nog meer van te genieten.

Prachtige projecten

Je bijdrage als lid wordt gebruikt voor het verbeteren, beschermen en behouden van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Zo wordt er momenteel gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de Fochteloërveen, zet men zich in voor de riviernatuur van uiterwaard De Lymen en beheren ze het Parelsnoer van Weijers (een reeks aan vijvers) zodat zeldzame vogels weer een plek hebben om te vissen en te wonen. Op de website van Natuurmonumenten lees je daar meer over. Ook kun je via de website donateur worden, een eenmalige gift doen of een aankoop doen in de webshop als je natuurlijk de Nederlandse natuur via Natuurmonumenten wil helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.