maandag 6 juni 2022

Rondvaart: bekijk de stad vanaf het water

Als je in een waterrijke stad woont dan zie je bij de eerste zonnestraten de singels en grachten volstromen met bootjes. Er komen suppers voorbij, er wordt kano gevaren, er zijn speciale feestboten met lekkere hapjes en drankjes en natuurlijk de rondvaartboot. Het maken van een vaartocht met een rondvaartboot (ook in je eigen woonplaats) laat je de stad met heel andere ogen bekijken. Sowieso zien de gebouwen en de kades er anders uit vanaf het water. En met de verhalen van de gids erbij wordt het alleen maar interessanter. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rondvaarten

Er zijn verschillende rondvaarten in Nederland te maken, maar je kan er eigenlijk wel vanuit gaan dat als er water is er ook gevaren wordt. Zo stap je in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leiden, Middelburg, Breda, Groningen, Sneek en Amersfoort (om maar een paar plaatsen te noemen) met veel plezier in een rondvaartboot om zo de stad vanaf het water te gaan ontdekken. Check daarvoor eens de lokale VVV om te zien of er rondvaarten zijn door de grachten en kanalen van een stad. Koop een ticket, stap in en vergeet zeker niet om je fotocamera mee te nemen voor unieke plaatjes vanaf het water.

Interessante informatie

Tijdens een rondvaart is er altijd een gids aanwezig die in een of meer talen iets vertelt over de stad waarin je rond wordt gevaren. Zo ontdek je nog eens bijzondere verhalen over bierbrouwerijen, stadskastelen, werfkelder, kerktorens, kunstwerken en bijzondere bewoners van de steden of dorpen waar je doorheen vaart. Soms zijn er zelfs speciale gethematiseerde rondvaarten, zoals de Rembrandt rondvaart in Leiden waarbij de jonge jaren van Rembrandt centraal staan of de Jeroen Bosch rondvaart in Den Bosch, waarbij je langs de duivels en demonen uit de schilderwerken van de kunstenaar wordt geleid. Dat is pas bijzonder!

Maar ook…

Natuurlijk zijn er nog tal van andere rondvaarten om van te genieten. Zoals met een fluisterbootje van Keukenhof door de bollenvelden, met een rondvaart over de Friese meren mee, de Biesbosch tijdens een vaartocht vanuit Dordrecht ontdekken en naar Pampus met een speciale boot vanaf Amsterdam. Of stap in Enkhuizen op de boot naar het Zuiderzeemuseum en geniet van de tocht.

Varen op zonnige dagen

Een rondvaart tijdens een zonnige, zomerse dag is heerlijk. Wind in je haren, zonbescherming aangebracht, zonnebril op en genieten van een tochtje op het water. Let wel dat de zomermaanden meer toeristen met zich meebrengen, waardoor het dus druk kan zijn bij de rondvaarten. Kijk dan of je van te voren al een kaartje kan bespreken op de website van de rondvaartmaatschappij of VVV. Check meteen of je hond mee mag (bij sommige mag dat namelijk) en wat de prijzen zijn. Deze kunnen namelijk per rederij en stad verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.