woensdag 15 juni 2022

Zenderonderzoek voor de eikelmuis gestart

Begin juni is er een bijzonder onderzoek met zendertjes gestart met het meest zeldzame zoogdier van Nederland: de eikelmuis. Zoals je eerder dit jaar kon lezen op mijn website is dit jaar door de Zoogdiervereniging uitgeroepen tot het Jaar van de Eikelmuis. De eikelmuis (wat een soort eekhoorn is) wordt met uitsterven bedreigd. En dat is onacceptabel. Het zenderonderzoek van de Zoogdiervereniging moet inzicht bieden in hoe de eikelmuis zijn leefgebied gebruikt. (foto: Wesley Overman)

Onderzoek van een half jaar

Tijdens het onderzoek dat tot december (wanneer de dieren hun winterslaap gaan houden) zullen onderzoekers van de Zoogdiervereniging samen met studenten van Wageningen Universiteit, HAS Den Bosch en Hogeschool van Hall Larenstein de gezenderde eikelmuizen volgen om zo meer inzicht te krijgen in hoe zij hun leefgebied gebruiken. Met deze kennis kan het leefgebied veel beter worden ingericht, zodat de dieren beter kunnen overleven. Voor het onderzoek zijn zowel de eikelmuizen uit GaiaZOO als die in het wild gevonden zijn voorzien van radiozenders. De ontvangers kunnen de twintig dieren op afstand volgen. De hoop is namelijk dat er binnenkort maatregelen in Zuid-Limburg genomen kunnen worden vanuit het eikelmuisbeschermingsplan van Provincie Limburg. Het mooie is dat het mes aan twee kanten snijdt, want als je de bossen en het agrarisch gebied eikelmuisvriendelijk maakt, worden ook andere soorten, zoals de zeldzame geelbuikvuurpad, geholpen.

Helpende handen

Het project wordt mogelijk gemaakt door Gaia Nature Fund, DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, ARTIS, Provincie Limburg en Zoogdiervereniging. Samen brengen ze dit bijzondere diertje onder de aandacht en zamelen ze geld in voor de bescherming van de eikelmuis. GaiaZOO heeft meerdere eikelmuizen en dankzij het fokprogramma hebben zij enkele al kunnen terugbrengen in de natuur. Dit onderzoek moet daar dus een positieve bijdrage aan gaan leveren.

Help ook mee

Wil jij meehelpen of het onderzoek volgen? Dat kan door op de websites van de verschillende betrokkenen te kijken, te weten:
Gaia Nature Fund
DierenPark Amersfoort Wildlife Fund
ARTIS
Provincie Limburg
Zoogdiervereniging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.