dinsdag 21 juni 2022

Museumnieuws Nu te zien in de Nederlandse musea

De zomervakantie komt er aan! Heb je op een warme dag meer zin om de schaduw van een verkoelend museum op te zoeken? Dat komt goed uit, want er is weer veel te zien deze zomer. Prachtige tentoonstellingen waar je alleen, met vrienden of het hele gezin van kan genieten – met hier en daar een buitenactiviteit. Voor een beetje inspiratie hoef je vandaag alleen maar verder te lezen. Veel lees- en kijkplezier. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Etal Adnan in Van Gogh Museum

Tot en met 4 september geniet je in het Van Gogh Museum van de tentoonstelling ‘Kleur als Taal’. De kunstenaar van de ruim tachtig werken in de tentoonstelling is Etel Adnan (1925-2021). Zij weet geen ander hoe ze met kleuren verhalen kan vertellen. Etel werd geboren in het Libanese Beiroet als dochter van een Syrische, Turkssprekende islamitische vader en een Griekse, katholieke moeder. Ze sprak Grieks met haar moeder, Turks met haar vader, Frans op school en Arabisch op straat. Deze culturen komen allemaal samen in de bijzondere werken. Overigens ook nu te zien in het Van Gogh Museum: Why so serious? Een tentoonstelling samengesteld door jongeren die graag de meer luchtige kant van kunst willen belichten. (foto: Van Gogh Museum)

Beleef de Vaderlandsche geschiedenis bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn

Beleef een bijzondere wandeling door de Nederlandse geschiedenis bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Ruim 100 zandbeelden illustreren deze bijzondere geschiedenisles. Je start 3.000 jaar voor Christus bij de hunebedbouwers en eindigt bij het huidige Koningshuis. Daartussenin kom je allerlei prachtige taferelen tegen met hoogte- en dieptepunten uit het verleden, zoals scènes uit de Tweede Wereldoorlog (dit jaar in miniatuurversies), Piet Heijn en Willem van Oranje. Zowel buiten als binnen geniet je van de beelden en doe je bijzondere indrukken op. (foto: ’t Veluws Zandsculpturenfestijn)

KNRM-tentoonstelling in Maritiem- en Juttersmuseum Flora Texel

Bij De Koog op Texel ligt Maritiem- en Juttersmuseum Flora waar je veel kan leren over wat er allemaal gevonden wordt aan het strand. Daarnaast is er een expositie over de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) waar onlangs een nieuw topstuk aan toe is gevoegd, te weten een draaiorgel van Peter Kraan. Dit draaiorgeltje genaamd ‘De Zigeuner’ is een bruikleen van Museum Kaap Skil en zal (in ieder geval) de komende vijf jaar te zien zijn bij het Juttersmuseum. Peter Kaan haalde met zijn draaiorgel 28 jaar lang geld op voor de KNRM. Het orgeltje werd kort voor zijn dood in 2008 overgedragen aan de voorloper van Museum Kaap Skil. Het orgeltje en het verhaal van Peter Kaan zijn in het Juttersmuseum Flora de komende vijf jaar te bewonderen. (foto: Maritiem- en Juttersmuseum Flora)

Molens te Giethoorn in Teylers Museum

Molens te Giethoorn is een schilderij van Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) en is onlangs aangeschaft door het Teylers Museum. Het schilderij is in de Tweede Schilderijenzaal te bewonderen. Van de hand van Tholen bezit het museum al twee kleine olieverfstudies, vijf prenten en twee tekeningen en daar is nu dit meesterwerk aan toegevoegd (dankzij de VriendenLoterij). Het werk past perfect bij de collectie van het museum. Molens te Giethoorn is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Tholen. Hij schilderde het toen hij in Kampen ging wonen en geregeld naar het toen nog onbekende Giethoorn afreisde om te tekenen en schilderen. In het museum geniet je nu ook van Ode aan het boek van Joost Swarte, een tentoonstelling in het prentenkabinet van het Teylers Museum. (foto: Bastiaan van Musscher/Teylers Museum)

Here We Are! Women in Design 1900 – Today in Kunsthal Rotterdam

Tot en met 30 oktober aanstaande geniet je in Kunsthal Rotterdam van de bijzondere tentoonstelling Here We Are! Women in Design 1900 – Today. In de tentoonstelling ontdek je werken van ruim honderd vrouwelijke ontwerpers die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van modern en hedendaags design. Van vrouwelijke Bauhauspioniers en het design van ruimtecapsule-interieurs tot legendarische designklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak herdefiniëren. Uiteraard mogen highlights uit het befaamde Dutch Design niet ontbreken. In de Kunsthal zijn overigens altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bewonderen.(foto: Kunsthal Rotterdam)

Mauritshuis Mural in Den Haag

Ter ere van het 200 jarig bestaan van het Mauritshuis als museum is in mei een nieuw project gestart: Mauritshuis Murals; vijf muurschilderingen in verschillende wijken van Den Haag. Street Artists uit binnen- en buitenland laten zich door de collectie van het museum inspireren om zo tot nieuwe kunstwerken te komen die in de stad komen te prijken. Het Mauritshuis werkt voor dit project samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van Stichting AIGHT. De allereerste muur is beschilderd door het Nederlandse duo Super A & Collin van der Sluijs. Hun muurschildering van 272 m2 is te zien aan de Lonnekerstraat in de wijk Morgenstond en is geïnspireerd op het schilderij van Melchior d'Hondecoeter, Kippen en eenden uit 1680. Overigens is ook nu in het museum de tentoonstelling FLASH | BACK te zien waarin zestien fotografen een nieuwe interpretatie hebben gemaakt van schilderijen uit het Mauritshuis. (foto: Mauritshuis)

Donald Duck; 70 jaar een vrolijk weekblad in MOCA

Het Museum of Comic Art (MOCA) viert de 70ste verjaardag van Donald Duck weekblad mee met een grootse tentoonstelling over de Nederlandse inbreng van het tijdschrift. Al sinds de uitgave van het eerste nummer op 25 oktober 1952 was de bijdrage van Nederlandse tekenaars groot. Het MOCA in Noordwijk heeft meer dan 50 originelen van meer dan 30 tekenaars in huis, waaronder die van de hand van Nederlandse tekenaars. Samen vormen ze de tentoonstelling Donald Duck; 70 jaar een vrolijk weekblad. Natuurlijk is er speciale aandacht voor de Duck-father Carl Barks die heel Duckstad en zijn excentrieke inwoners bedacht. Daarnaast zien we de schilderijen uit de Galerij der Groten van Harry Balm en zijn non-Disney strips als Tom Poes en Douwe Dabbert vertegenwoordigd in de tentoonstelling. (foto: MOCA Noordwijk)

Op eenzame hoogte in Kempenmuseum De Acht Zaligheden

In de Middeleeuwen werden in bijna alle dorpjes van de Kempen immense kerken met bijbehorende torens gebouwd. Zo’n 400 jaar later blijven deze torens vaak alleen achter als stille getuigen van de geschiedenis. De stilte wordt door Kempenmuseum De Acht Zaligheden doorbroken met een tentoonstelling over deze kerken en torens. Hoe werden die kerken immers gebouwd? Wat was de functie van een dergelijke toren? En waarom hebben deze torens de sloop van de kerken wel overleefd? Je ontdekt het allemaal in Op eenzame hoogte! (foto: Kempenmuseum De Acht Zaligheden)

Rexperience in Naturalis

Reis in Naturalis 66 miljoen jaar terug in de tijd en sta oog in oog met T.rex Trix. Met de Rexperience voegt Naturalis een bijzondere belevenis toe aan het museum, waarbij Trix tot leven komt en bezoekers haar in het wild kunnen ontmoeten! De Rexperience is te vinden in de zaal Dinotijd. Hier bevinden zich verschillende echte skeletten van uiteenlopende dinosaurussen, ook die van de beroemde Trix. Om Trix in het ‘echt’ te ontmoeten, checken bezoekers in bij een futuristische incheckbalie en daarna stappen zij in de ruimtecapsule om me terug in de tijd te reizen. Tijdens de reis krijg je allerlei informatie met als hoogtepunt Trix! Daarna is het de bedoeling dat je zelf weer de weg terug naar het heden moet zien te vinden… (foto: Naturalis)

Anya Janssen | Earthlings in Museum MORE

Voor het eerst in Nederland; een uitgebreide tentoonstelling van het oeuvre van kunstenares Anya Janssen (1962). In Earthlings neemt ze je mee in haar poging dichter bij de mensen te komen, terwijl ze zich daarbij beweegt tussen werkelijkheid en fantasie. De tentoonstelling is te bewonderen tot en met 30 oktober 2022 in de Tuinzaal van Museum MORE. De 40 monumentale werken hebben ieder een eigen uitstraling door het kleurgebruik, maar ook dankzij de verschillende invloeden die erin verwerkt zijn. Overigens is dit niet de enige tentoonstelling in Gorssel, je geniet er momenteel ook van Tadeusz. (foto: Museum MORE)

Vlaggetjesdag presentatie in Museum Vlaardingen

Vlaardingen is geen vissersstad meer, maar traditiegetrouw wordt wel met Vlaggetjesdag een eerste tonnetje haringen naar Vlaardingen gebracht aankomende donderdag 23 juni. Ter ere van Vlaggetjesdag kun je nu genieten van een kleine presentatie rondom de firma P.H. van Abshoven. Met name toont Museum Vlaardingen hoe de firma reclame maakte voor de Nieuwe Haring door middel van bijvoorbeeld de Haringkroon en andere affiches. De onlangs gerestaureerde kroon, met vlaggetjes in de Nederlandse, Vlaardingse en Rotterdamse kleuren, is één van de slechts twee overgebleven exemplaren in heel Nederland. (foto: Museum Vlaardingen)

Audiotour Beeldenroute Zandvoort

Het Zandvoorts Museum biedt een gratis audiotour aan langs 32 kunstwerken in Zandvoort. Tijdens de tour (ingesproken door Daniëlle Oonk) krijg je meer informatie over de beelden en hun makers. Samen met het beeldenrouteboekje (verkrijgbaar in het museum) wordt er een schitterend inzicht gegeven in de openbare kunst van Zandvoort. En het mooie is, de audiotour staat op Spotify! Kees Verkade, Nel Klaassen, Edo van Tetterode, Charlotte van Pallandt, Marlène Sjerps en Kitty Warnawa. Stuk voor stuk bekende namen uit de kunstwereld, die allen een belangrijke rol spelen in het kunstdecor van Zandvoort. Vanaf de start van de beeldenroute bij het Zandvoorts Museum leidt de beeldenroute wandelaars langs 32 van hun mooiste kunstwerken. (foto: Zandvoorts Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.