vrijdag 10 juni 2022

Uitgelicht | De Zonnebloemen van Vincent van Gogh

Een van mijn favoriete kunstenaars is Vincent van Gogh (1853-1890). Zijn kleurrijke schilderijen, zijn levensverhaal, zijn liefde voor de natuur; het spreekt mij zeer aan. Vooral de bijzondere manier waarop hij de wereld om zich heen vastlegde, maken zijn schilderijen voor mij extra mooi. Tijdens zijn leven bracht hij tijd door in Frankrijk. In 1888 en 1889 woonde hij in Arles, in het ‘gele huis’ waar hij zo graag een kunstenaarskolonie had gezien. Hoewel Paul Gauguin een tijdje bij hem heeft gewoond, startte in die tijd ook de depressies. En toch schilderde Vincent de meest vrolijke bloemen ter wereld: de zonnebloem. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Van Gogh Museum Amsterdam)

Vijf grote doeken

Zonnebloemen komen vaak terug in tekeningen en schilderwerken van Vincent tijdens zijn verblijf in Frankrijk. De bloem fascineerde hem. In die tijd werden er vaker bloemstillevens geschilderd, dat was heel gewoon, want die verkochten gewoon goed. Maar daar waar de anderen verfijnde boeketten schilderden, ging Vincent helemaal voor de zonnebloem. Wellicht was deze bloem wat onelegant voor zijn tijdgenoten en misschien wel wat boers, maar dat was nu net precies waarom Vincent zo dol was op deze bloemen. Hij schilderde een serie van vijf werken tussen 1888 en 1889 en het liefst vooral in geeltinten om zo te laten zien dat je ook met enkele kleurnuances een prachtig schilderij kon maken. De verschillende versies van Zonnebloemen in een vaas zijn over de wereld verspreid. Daarnaast maakte hij nog twee versies waarvan er eentje in particulier bezit is. De ander is tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas verloren gegaan.

Helemaal Vincent

De zonnebloemen stonden voor Vincent van Gogh voor dankbaarheid en daarom hing hij twee van de schilderijen op in de kamer van Paul Gauguin in het gele huis in Arles. Paul – die onder de indruk bleek van deze schilderijen – beschreef deze als ‘helemaal Vincent’. Hij schilderde zelfs zijn huisgenoot terwijl die bezig was met het schilderen van zonnebloemen. De zonnebloemen werden ‘Vincents’ bloemen. Tijdens de begrafenis van Vincent in 1890 brachten zijn vrienden daarom ook zonnebloemen mee. Na zijn dood inspireerde de Zonnebloemen van Vincent vele andere kunstenaars. Zo zien we het schilderij als decorstuk in andere werken terug, maar worden er ook nieuwe werken gemaakt waarin zonnebloemen á la Van Gogh centraal staan. De zonnebloemen zijn iconisch en ook dat maken deze schilderijen ‘helemaal Vincent’.

Van Gogh Museum

Wil je meer weten over de Zonnebloemen of andere werken van Vincent van Gogh? Bezoek dan zeker eens het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam. Hier hangt namelijk een van de Zonnebloemen om te bewonderen. Op de website VanGoghMuseum.nl lees je nog meer over het onderzoek naar deze en andere schilderijen van Vincent. Zo kom je onder andere meer te weten over de kleurpigmenten die hij in zijn verf toepaste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.