donderdag 23 juni 2022

Stadsbeeld Sjötter aan de Poort

Het is altijd goed om je ogen de kost te geven rondom historische stadspoorten en stadsmuren. Je weet namelijk nooit of er een standbeeld of plaquette bij te vinden is. Zoals in Valkenburg aan de Geul, waar de Sjötter aan de Poort staat, en waar je nog meer leden van de Schutterij van weleer kan ontdekken op een bronzen plaquette. Een leuk detail: het is niet alleen mooi om naar te kijken, het is teven een tof puzzeltje.
(foto’s: Henk de Nijs/Photanimals)

Sjötter aan de Poort

gemaakt door: onbekend
gemaakt van: brons
bestaat uit: een standbeeld van een Schutter en een plaquette op de poort
te vinden aan: Grendelplein, Valkenburg aan de Geul
te vinden sinds: 25 september 2010

Ter ere van de Schutterij

De Sjötter aan de Poort is onthuld op 25 september 2010, ter eren van de 550ste verjaardag van de Valkenburgse Schutterij. Het standbeeld staat aan de Grendelpoort, de entree van Valkenburg aan de Geul. Vriendelijk kijkt hij je aan en nodigt je bijna uit om even een praatje met hem te maken. De schutter (Sjötter) draagt het uniform van een schutter der Oude en Jonge Nobele. Een echte schutter heeft model gestaan voor het beeld, maar het is geen portret geworden. Op de bijbehorende bronzen plaquette prijken vier poortwachters. Ieder uit een ander geboortejaar. De poortwachters zijn vier belangrijke schutters van Valkenburg. De vier sterren in de tekst VALKEN**** staan voor die vier geboortejaren. De plaquette is namelijk een leuk puzzeltje; door de figuren op de juiste plek te zetten in de tijd, spel je het woord BURG. Ook de verschillende wapenuitrustingen geven duidelijk aan wie het oudste is en wie de jongste.

Naar idee van Guus Smeets

Wie het beeld gemaakt heeft, is niet duidelijk. Wie het idee had om een bronzen beeld bij de Grendelpoort te plaatsen, wel. Dat idee komt namelijk uit de pet van Limburgse zanger, tekstdichter, componist en schilder Guus Smeets (6-11-1948 – 2-4-2020). Het idee ontstond in 2008. Zijn idee was om met de schutter en de poortwachters de geschiedenis van de Valkenburgse Schutterijen te eren. Samen met diverse leden van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg werd de uitvoering ervan gerealiseerd. Het is ook echt een plekje om even bij stil te staan en om de vele kleine details te bestuderen. Want zowel het poortwachters tafereel als de Sjötter hebben in die details veel te vertellen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.