donderdag 20 mei 2021

Stadsbeeld Ortus

De dag dat is voor de allereerste keer naar Museum MORE in Gorssel ging, kwam ik hem tegen. Lekker slapend op het gazonnetje voor het museum; een baby neushoorn. Ik ben gek op standbeelden van dieren. En deze zag er zo schattig uit. Als je ooit wandelt in Gorssel, loop dan zeker even over de parkeerplaats achter het museum, want daar is deze mooie neushoorn gewoon te bewonderen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ortus

gemaakt door: Miriam Knibbeler
gemaakt van: polyester
ligt aan: de Hoofdstraat achter Museum MORE
ligt daar sinds: 2015

Leuk om te weten: Ortus lag eerst bij de openlucht tentoonstelling Beelden in Leiden. Daar was hij al snel een publiekslieveling. Nu ligt hij lekker in het gras in Gorssel, waar hij ook veel aandacht krijgt van het wandelende publiek.



Geboorte en kwetsbaarheid

Ortus, zo heet de babyneushoorn van Miriam Knibbeler. De naam is niet toevallig gekozen, want in het Latijn betekent het ‘geboorte’, ‘oorsprong’ en ‘nieuw leven’. Wat een neushoornkalf uiteraard belichaamt. Hij ligt daar heel stilletjes, alsof het net geboren is en nog moet leren opstaan. Dat is eigenlijk ook precies wat er met het beeld bedoeld wordt. De kunstenares heeft hiervoor als inspiratiebron de filosofie van de Duits-Amerikaanse filosoof Hannah Arendt gebruikt. Hannah benaderd de mensheid niet via sterfelijkheid, maar via ‘geboortelijkheid’. En dat zie je dus terug in Ortus. Daarnaast wilde Miriam met haar neushoorntje ook de kwetsbaarheid van de natuur laten zien, aangezien de witte neushoorn met uitsterven wordt bedreigd. Ortus is onderdeel van de collectie van Museum MORE en is het eerste grote buitenbeeld van Miriam Knibbeler.

Miriam Knibbelaar

Miriam Knibbelaar is geboren in 1981 in Wellington, Nieuw-Zeeland. Ze woont echter al sinds 2012 in Groningen waar ze ook haar atelier heeft. Ze maakt vooral beelden van mensen en dieren die nét even anders zijn. Alsof ze er niet helemaal bij horen, maar ze zijn toch zo vertrouwd. Alsof het oude vrienden zijn uit mythes en dromen… In haar beelden komen zachtheid en liefde veel voor, maar ook de geboortelijkheid en sterfelijkheid van mens en dier staan centraal. Ze maakt de beelden van allerhande materialen, ook van draad, piepschuim en verwarmingsbuizen. Net wat nodig is. Ze maakt heel kleine sculpturen tot levensgrote beelden, zoals Ortus. Voor meer werk van Miriam neem je een kijkje op MiriamKnibbeler.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.