dinsdag 4 mei 2021

Museumnieuws met activiteiten en nieuwe tentoonstellingen

De musea blijven nog wel eventjes gesloten. Toch worden er volop plannen gemaakt voor dit jaar en de jaren die komen. Nieuwe tentoonstellingen bijvoorbeeld die in de planning staan en natuurlijk toffe activiteiten. Zo heeft het Muiderslot een zomer vol plezier gepland (als alle maatregelen het toelaten natuurlijk) en kijkt het Drents Museum alvast uit naar een van hun komende tentoonstellingen. Lees snel verder om te ontdekken wat de musea in petto hebben. En natuurlijk ook over wat er nu online en buiten te beleven is. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Muziek, yoga en feestvieren op Muiderslot

Juni staat in het teken van lekker buiten zijn met de hele familie, althans als het aan Rijkmuseum Muiderslot ligt. Het kasteel is te bezoeken en in de tuin geniet je van koken, knutselen, picknicken, spelen, muziek en yoga! Op 9 juni trappen de festiviteiten af met de Nationale Buitenspeeldag met een heus spelletjesparcours en verschillende sportieve workshops. Op 13 en 27 juni is het de beurt aan ‘Kids in het kasteel’. Hierbij staat vakantie toen en nu centraal en zijn er allemaal toffe activiteiten speciaal voor kinderen. Papa wordt uiteraard niet vergeten. Op Vaderdag (20 juni) is er een workshop ‘Koken voor Kerels’ en een chocoworkshop. Wandelen in de kasteeltuinen kan natuurlijk ook. Op 21 juni is er een Midzomeravondpicknick met muziek en yoga oefeningen. 24 juni is het feest, want op 24 juni 1254 werd Floris de Vijfde geboren en hij heeft het Muiderslot laten bouwen. Heet jij ook Floris? Dan mag je die dag (op vertoon van je paspoort) gratis naar binnen! Tot slot kun op zondag 27 juni genieten van diverse optredens in de kasteeltuinen. Muziek, dans en meer. De activiteiten zijn gratis bij aanschaf van een geldig entreebewijs. Kijk op Muiderslot.nl voor tickets en de volledige agenda. (foto: Mike Bink/Muiderslot)

Drents Museum presenteert Molukkers in Drenthe (2023)

Het is nog eventjes wachten, maar in het voorjaar van 2023 zal de omvangrijke tentoonstelling ‘Molukkers in Drenthe’ te zien zijn in de Abdijkerk van het Drents Museum te Assen. De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is namelijk onlosmakelijk verbonden met Drenthe. De mooie kanten en de rafelranden worden met deze tentoonstelling naast elkaar vertoond. Hierbij is er vooral op zoek gegaan naar de persoonlijke verhalen van deze geschiedenis. Het historisch perspectief is hierbij belangrijk. De moeizame verhouding met de Nederlandse overheid loopt als een rode draad door de aankomende tentoonstelling. Kijk voor meer informatie op DrentsMuseum.nl. (foto: Drents Museum)

Online activiteiten voor de Meivakantie in Museum Prinsenhof Delft

Het is deze week Meivakantie in Nederland en hoewel het museum gesloten is, heeft het museum toch verschillende toffe activiteiten voor het hele gezin. Deze activiteiten rondom het Hugo de Grootjaar en de porseleintentoonstelling Jingdezhen vind je allemaal op de website Prinsenhof-Delft.nl. Zo is er bijvoorbeeld een workshop ‘Schrijf een brief als Hugo de Groot’ en zelf een boekje maken. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Natuurmuseum Fryslân 50e locatie Miniature People

Het project Miniature People van Michel Tilma is een groot succes. Steeds meer mensen zijn in Leeuwarden op zoek naar locaties waar de kunstenaar taferelen heeft gemaakt met miniatuur figuurtjes. Woensdag 21 april plaatste hij in het bijzijn van wethouder Bert Wassink het 50e groepje bij het Natuurmuseum Fryslân. Het Natuurmuseum had de wens om ook een groepje te huisvesten om twee redenen: het spreekt kinderen enorm aan en het museum ligt op de route tussen locaties in de Grote Kerkstraat en de Vijzelstraat. Het tafereeltje bij het museum geeft de geschiedenis van het gebouw aan. Het was namelijk ooit een weeshuis. Tilma begon in 2019 met het plaatsen van de miniatuur mensen en gaf de locaties aan op zijn facebookpagina. Al snel werd het project opgepakt door de stadgidsen van A guide to Leeuwarden, die hun groepen niet alleen rondleiden langs de kunstwerken en streetart in de stad, maar ook langs de minibackpackers, de accordeonspeler en schaapsherder met zijn schapen. Inmiddels is er een plattegrond gemaakt met een wandeling langs de verschillende locaties, die te koop is op diverse plaatsen in de stad. Meer informatie is te vinden op: MiniaturepeopleLeeuwarden.nl. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Binnenkort in Museum MORE: Konrad Klapheck | Venus Ex Machina

Als het allemaal weer mag en de musea openen hun deuren weer, dan kun je vanaf 6 juni in Museum MORE genieten van de solotentoonstelling Konrad Klapheck | Venus Ex Machina. Deze in Düsseldorf geboren kunstenaar behoort tot de belangrijkste en meest interessante persoonlijkheden van de naoorlogse Duitse kunstgeschiedenis. In de tentoonstelling zullen zo’n 60 werken uit het oeuvre van Klapheck te zien zijn. Deze vertegenwoordigen tevens 60 jaar kunstenaarsschap. Wat je kan verwachten? Monumentale stillevens van sterk gestileerde apparaten en industriële objecten, maar ook portretten in zijn heel eigen surrealistische en popart-achtige stijl. Meer weten? Kijk op MuseumMORE.nl. (foto: Konrad Klapheck, Der Chef 1965)

Binnenkort in Kunsthal Rotterdam: Calder Now

Vanaf 21 november ga je in Kunsthal Rotterdam genieten van de omvangrijke tentoonstelling Calder Now, waarin, voor de allereerste keer in Europa, de invloed van Alexander Calder op de hedendaagse kunst te zien is. Calder Now toont straks ruim twintig sculpturen en installaties van Alexander Calder met daarnaast werken van tien toonaangevende hedendaagse kunstenaars, te weten: Olafur Eliasson, Žilvinas Kempinas, Simone Leigh, Ernesto Neto, Carsten Nicolai, Roman Signer, Aki Sasamoto, Monika Sosnowska, Sarah Sze en Rirkrit Tiravanija. Wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die leiden tot buitengewone optische ervaringen en werken die een beroep doen op alle zintuigen; dat omschrijft deze wonderbaarlijke tentoonstelling het beste. Kijk voor meer informatie op Kunsthal.nl. (foto: Alexander Calder, Blue Feather, 1948)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.