woensdag 5 mei 2021

Dierentuinnieuws met geboortes, een nieuwe naam en nieuwe bewoner

De dierentuinen blijven helaas nog even dicht, maar het leven achter de poorten gaat door. Gelukkig maar, want er is heel veel leuks om te vertellen. In deze dierentuinnieuws lees je over pril geboortenieuws van Diergaarde Blijdorp (vannacht) en Beekse Bergen (van eerder vorige maand). Verder heb ik nieuws over de naam van de babygorilla van Apenheul en over een bijzondere nieuwe bewoner voor AquaZoo Leeuwarden.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Olifantje geboren in Blijdorp

De bevalling was al een tijdje aanstaande en de verzorgers van de olifanten wisten dat het kwam, maar ja… wanneer dan precies. Nou, vannacht om drie minuten over twaalf is olifant Bangka weer mama geworden van haar derde kind. Ze beviel in het gezelschap van haar dochter Faya en haar moeder Irma. Het geslacht van de kleine is inmiddels ook bekend: het is een mannetje. De nieuwe olifantentelg is te bewonderen via de speciale olifantenwebcams van de Rotterdamse dierentuin. Overigens kun je via de webcams ook kijken naar zwarte neushoorn Naima en haar moeder, de gieren en hun nest, de leeuwen in het binnen verblijf, bij de okapi kraamstal en de Indische neushoorn: DiergaardeBlijdorp.nl/webcams. (foto: screenshot webcam Blijdorp)

Kuifmangabey geboren in Beekse Bergen

Begin april werd er een kuifmangabey geboren in Safaripark Beekse Bergen. Mama Mona en haar kleine maken het goed. Het geslacht van het aapje is nog niet bekend. Wel is bekend dat dit nu wereldwijd het enige jong van deze apensoort is dat je kan bewonderen in een dierentuin. Wist je dat de kuifmangabey in het wild in Congo woont in de subtropische en tropische regenwouden? De populatie neemt helaas rap af in het wild door onder meer verwoesting van het leefgebied, oorlog en jacht op het dier voor zijn vlees. Bijzonder aan deze apensoort is dat de kuifmangabey communiceert met behulp van deze kuif. Let er maar eens op als je deze dieren weer eens kan bewonderen in Beekse Bergen. Meer weten? Kijk op BeekseBergen.nl. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Twee gevlekte hyena pups geboren in Beekse Bergen

Nog meer geboortenieuws uit Hilvarenbeek: er zijn twee gevlekte hyena pups geboren! De twee kleintjes zijn geboren in het kraamhol wat mama Kipenzi speciaal voor de bevalling had gegraven. Inmiddels zijn de pups boven de grond gekomen. Dat betekent dat ze gezond en sterk genoeg zijn om de wereld te verkennen. Ze drinken goed en beginnen ook al mee te eten met het vlees. Het is alleen nog niet bekend of het om mannetjes, vrouwtjes of een van allebei gaat. Beekse Bergen heeft nu in totaal een familiegroep van els gevlekte hyena’s, verdeeld over twee groepen. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

Naam babygorilla Apenheul bekend

En hij heet: Kiango! Tijdens een toffe livestreamceremonie werd de naam van de nieuwste gorillatelg bekend gemaakt. Uit alle inzendingen kozen de verzorgers voor de naam Kiango. Kiango betekent licht. Een zeer toepasselijke naam in deze moeilijke tijd, want hij brengt een lichtpuntje in de coronapandemie. De naam is gekozen uit meer dan 2600 inzendingen! De top 5 bestond verder uit de namen (in willekeurige volgorde): Kymani, Kizazi, Kaizari en Mwenzi. Op Apenheul.nl lees je meer over de kleine. En kijk ook zeker de bekendmaking nog even terug op het Youtube Kanaal van Apenheul. (foto: Apenheul)

Tweede luiaard in AquaZoo Leeuwarden aangekomen

De tweede luiaard voor AquaZoo Leeuwarden is onlangs aangekomen in het park. Hij heet Silio en is drie jaar oud. Inmiddels is hij al voorgesteld aan Viana (vooraan op de foto) die al een tijd in het dierenpark woont. Beide dieren zijn onderdeel van het Europees fokprogramma voor tweevingerige luiaarden. Het park hoopt heel erg dat er een kleintje komt. Dit kan echter nog wel even duren, aangezien Silio nog wat aan de jonge kant is om voor nageslacht te zorgen. Maar ondertussen kunnen ze elkaar goed leren kennen in hun nieuwe verblijf. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.