vrijdag 28 mei 2021

Museumnieuws met bijzonderheden om naar uit te kijken

Het is nog even afwachten, maar het ziet ernaar uit dat de musea binnenkort ook weer open mogen. Ondertussen zitten ze niet stil als het gaat om de opbouw van nieuwe tentoonstellingen of het vergaren van nieuwe inzichten. In deze Museumnieuws kom je weer verschillende leuke nieuwtjes tegen om vast naar uit te kijken als de musea van Nederland weer open gaan.
edit: jawel: op 5 juni mogen de musea weer open! Op moment van schrijven was dit nog niet bekend. De verderop genoemde datum van 9 juni klopt dus niet meer.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Eenmalig: Modelbouwshow in Autotron Rosmalen

Het Autotron in Rosmalen was jarenlang dé plek waar je auto’s en boten kon bewonderen. Het complex heeft nu een andere bestemming, maar komende zomer varen er weer bootjes en rijden er autootjes rond. De Modelbouwshow komt deze zomer op 10 en 11 juli eenmalig naar het Autotron. Het evenement maakt deel uit van de Bossche Zomer. Tijdens deze dagen maak je kennis met modelbouw. Er worden vele modellen gepresenteerd en natuurlijk zijn er precisiegereedschappen en dergelijke te bewonderen. Ook zul je vele modellen in actie zien, zoals racewagentjes op een echte racetrack. Het evenement is coronaproof. Kaarten kun je kopen vanaf 1 juni via Modelbouwshow.nl. (foto: Modelbouwshow)

Bijzonder fossiel van wolharige mammoet gevonden

Ecomare-medewerker Erik Willebrands vindt geregeld fossiele botten op de stranden van Texel. Begin mei trof hij op de Hors twee botten aan van prehistorische landzoogdieren. Een scheenbeen van een paard én de atlas van een wolharige mammoet! De atlas bevindt zich aan de top van de wervelkolom. Samen met de zogeheten draaier kan het hoofd dankzij de atlas alle kanten op bewegen. Een atlas van een wolharige mammoet heeft een aanzienlijk formaat, zo is het bot 30 centimeter breed. Het bot is vermoedelijk afkomstig uit het Pleistoceen, zo’n 130.000 jaar geleden. Op de plek waar nu de Noordzee ligt, lag toen een uitgestrekte grasvlakte; de mammoetsteppe waar allerlei grote landzoogdieren rondliepen. Fossiele botten van deze dieren zijn bij Ecomare te bewonderen. De atlas moet eerst geprepareerd worden. Erik heeft daar veel ervaring mee. Eerst zal het bot een maand in zoet water vertoeven om het zout te verwijderen en daarna komt er een dun laagje houtlijm overheen. (foto: Ecomare)

Drents Museum presenteert monumentale schilderijen van Deborah Poynton

Van 11 juli tot en met 3 oktober 2021 geniet je in de Abdijkerk van het Drents Museum van de zeer speciale, monumentale schilderijen van de Zuid-Afrikaanse Deborah Poynton. De schilderijen zijn zeer groots en slepen je mee naar een heel nieuwe wereld. Je kijkt je ogen uit, want de schilderijen bevatten heel veel details. In de tentoonstelling Deborah Poynton - Beyond Belief presenteert het Drents Museum het meest recente werk (2008-2020) van Deborah Poynton. Speciaal voor deze expositie maakte ze het schilderij Beyond Belief. De tentoonstelling in Assen is Poyntons eerste museale expositie in Europa. Voor tickets en meer informatie kijk je op DrentsMuseum.nl (foto: Beyond Belief, Deborah Poynton – Drents Museum)

Van Gogh Museum presenteert digitaal werk van Jan Robert Leegte

Geïnspireerd door Vincent van Gogh creëerde Nederlands kunstenaar Jan Robert Leegte digitale kunstwerken met het landschap als muze. De serie bestaat uit vijf internetkunstwerken en is dankzij de publiekelijke toegankelijkheid een ideale vorm van lockdownkunst. Want Compressed Landscapes zijn al te zien via de website van het Van Gogh Museum. Wanneer het museum weer opengaat, zullen de werken ook fysiek in het Van Gogh Museum te zien zijn. Voor Compressed Landscapes liet Jan Robert Leegte zich inspireren door de schildertechnieken van Vincent en zijn tijdgenoten. Alleen trekt Jan Robert de digitale wildernis in om door middel van compressie unieke nieuwe landschappen te creëren. (foto: Michael Floor)

Naturalis winnaar European Museum of the Year Award 2021

Naturalis Biodiversity Center uit Leiden is uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar 2021! Deze award is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury noemt het museum ‘een van de grootste in zijn soort met indrukwekkend onderzoek en diverse collecties die zich richten op onderwerpen met een universele aantrekkingskracht’. Het juryrapport looft verder de lange geschiedenis van Naturalis en het wendbare vermogen zich te transformeren. Het deel van verwonderen en bewonderen van de natuur vond de jury ook een belangrijk punt van het museum. Eerdere winnaars van de European Museum of the Year Award waren onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Boerhave, Victoria and Albert Museum in Londen en het Guggenheim Museum Bilbao. (foto: Henk de Nijs/Writing Berries)

Bewonder de winnaars van het EK Zandsculpturen in Zandvoort

Martijn Rijerse is de nieuwe Europees Kampioen Zandsculpturen 2021! De Rotterdamse kunstenaar is door de vakjury gekozen tot winnaar, omdat zijn zandsculptuur het thema ‘Landschap door het oog van de Meester’ het beste tot uiting bracht. De titel van de winnende sculptuur is Het Gestapelde Landschap. De Kinderjury heeft echter het zandbeeld van Niall Magee uitgeroepen tot hun favoriet. De titel van dit sculptuur is Landschap door het oog van Van Gogh. Het sprak de 10 kinderen van scholen uit Zandvoort vooral aan omdat het typisch Nederlands, realistisch en echt 3D is. Links zie je de winnaar van de vakjury, rechts die van de Kinderjury. Deze en de vier andere beelden zijn tot eind augustus in Zandvoort te bewonderen via de Zandsculpturenroute.nl. (foto’s: Rob Bossink)


KunstRAI data bekend

Na een digitaal evenement in mei (nog te bezoeken tot en met 9 juni) is het dan eindelijk zover: liefhebbers van de KunstRAI kunnen van 8 tot en met 12 september genieten van deze grote, internationale kunstbeurs. De organisatoren zijn namelijk vol vertrouwen dat de meeste coronamaatregelen dan zijn opgeheven, dankzij het vaccinatieprogramma. Ook hoopt de organisatie van dit kunstspektakel dat de zes galerieën uit Japan deel kunnen nemen aan het thema Focus Japan. Voor meer informatie kijk je op KunstRAI.nl. (foto: KunstRAI).

Kom genieten van Lentekriebels in het Kempenmuseum

9 juni, dan hoopt Kempenmuseum De Acht Zaligheden de poorten van het museum weer voor bezoekers te openen. De vrijwilligers hebben ondertussen hard gewerkt om je weer te ontvangen. Zo ligt de tuin er prachtig bij en staan er beelden van Luc Verhaart in de Kruidentuin. Als voorproefje opent het museum op 30 mei en 6 juni onder het mom ‘Lentekriebels’ gratis de deuren om door de tuin van het museum te wandelen. De tuinen zijn open van 13.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn versnaperingen en kinderen kunnen heerlijk knutselen. Kijk voor meer informatie op Kempenmuseum.nl. Hier vind je ook informatie over de NL DOET Vrijwilligersdag van 29 mei aanstaande. (foto: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

Gerestaureerd: vliegtuig uit 1946 te zien in Aviodrome

75 jaar geleden vloog het eerste vliegtuig van Amsterdam naar New York. Deze eerste lijnvlucht werd in 1946 verzorgd door KLM, zij waren de eerste in Europa die naar de VS vloog. Hoe dat ging en in wat voor een soort vliegtuig dat was, dat kun je dit jaar zelf ervaren in het gerestaureerde DC-4 vliegtuig. De buitenkant is klaar, de binnenkant wordt door Aviodrome nu hersteld in de stijl van 1946. Deze Douglas DC-4 is helaas niet hetzelfde toestel als op 21 mei 1946 naar New York vloog, maar het militaire broertje van dit type vliegtuig. Voor Aviodrome is dat toestel verandert in het uiterlijk van de commerciële DC-4 voor lijnvluchten. Als het interieur klaar is, kun je via filmbeelden die eerste vlucht zelf ervaren. Kijk vast op Aviodrome.nl voor meer informatie. (foto: Aviodrome)

DVD van online tentoonstelling Oudheidkamer verkrijgbaar

‘Ik wou dat ik uw zoo aanstonds maar eens kon omarmen’, schreef Aagje Luijtsen aan haar man Harmanus Kikkert die als officier van de VOC veel van huis was. Soms hunkerde Aagje naar de omarming van haar Kikkertje Lief. Anno 2021 een wat ouderwetse formulering, maar o zo herkenbaar voor verlangen naar fysiek contact. Gemis is van alle tijden en de brieven die Aagje aan haar man schreef, spreken daarom nog steeds tot de verbeelding. De 19 brieven (240 jaar oud!) zijn daarom een vast onderdeel van de tentoonstelling in de Oudheidkamer Texel. Tijdens de lockdown heeft stagiair Arys van Blanken een prachtige online tentoonstelling gemaakt over de brieven van Aagje. Deze is te zien op de website van de Oudheidkamer: OudheidkamerTexel.nl. Toen demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei dat een museumbezoek vervangen kon worden door thuis ‘naar een mooie DVD te kijken’ besloot het museum de tentoonstelling in beperkte oplage op DVD uit te brengen. Het eerste exemplaar is als cadeautje naar de demissionair minister gestuurd. Eigenlijk wil de Oudheidkamer daarmee laten zien dat een DVD het gevoel en de beleving van een echte tentoonstelling niet kan vervangen. Het museum verlangt naar de heropening. Hopelijk vindt deze snel plaats! (foto: Oudheidkamer Texel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.