vrijdag 21 mei 2021

Dierentuinnieuws: WIJ ZIJN WEER OPEN

HOERA! De dierenparken zijn weer open. Wat een feest voor de parken zelf én voor mij als liefhebber (en schrijver over dagjes uit). Ik heb al weer wat uitjes op de planning staan, uiteraard. Van de dierenparken zelf heb ik ook veel leuke nieuwtjes ontvangen de afgelopen tijd. En deze ga ik graag met je delen. Zo weet jij ook een beetje wat er allemaal te zien en te verwachten is in de dierentuinen van Nederland! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Feestelijke openingen van de dierentuinen

Woensdag 19 mei was het eindelijk zover: na zo’n 5 maanden geen bezoekers te hebben mogen ontvangen, gingen de poorten weer open. Uit verschillende berichten heb ik vernomen dat de bezoekers er ontzettend veel zin in hadden. Lachende gezichten kwamen massaal (binnen de coronabeperkingen) naar de parken toe. En dat leverde mooie plaatjes op van onder meer DierenPark Amersfoort, WILDLANDS, Dierenrijk en Apenheul. Check maar eens de socials van je favoriete dierenpark om zo te genieten van de eerste openingsdag na de coronalockdown!

foto boven: WILDLANDS | links: Dierenrijk | rechts: Apenheul

Brilberen voor DierenPark Amersfoort

Op moment van schrijven wordt er nog hard gewerkt aan het vernieuwde berenverblijf van DierenPark Amersfoort. Het verblijf was voorheen van de bruine beer en voor de nieuwe bewoners moet er flink gewerkt worden. Aan het begin van de zomer verwelkomt het Amersfoortse park namelijk twee brilberen! Het zijn broers en heten Teju en Ariba. De jongens zijn drie jaar oud en houden heel erg van klimmen. En ja, daar wordt het verblijf dus op aangepast. Straks kun je genieten van deze Zuid-Amerikaanse beren die hun naam danken aan de tekening rondom de ogen. Het is een zeldzame en in het wild nogal bedreigde diersoort. Als ambassadeurs van hun soort zullen deze belhamels (aldus het park zelf) de harten van de bezoekers zeker gaan stelen! (foto’s: M. Appel/DierenPark Amersfoort)


Feestloterij van WILDLANDS

Een dagje meelopen met de olifantenverzorger van WILDLANDS? Wie wil dat nu niet? Jij. Okay, wat dacht je dan van een rondvlucht over WILDLANDS, meehelpen in de keuken, ontbijten bij de ijsberen of een overnachting in een bungalowpark of hotel? WILDLANDS bestaat 5 jaar en daarom organiseert het dierenpark uit Emmen een ware feestloterij waarmee je toffe prijzen kunt winnen. Een lootje kost € 2,50, maar wellicht zweef jij straks op grote hoogte over het park of geniet je van een bijzondere ervaring achter de schermen. Met de aanschaf van de tickets steun je meteen de dieren van het park en de dieren in het wild. De trekking vindt plaats op 18 juni aanstaande om 18:00 uur. De loten zijn te koop via WILDLANDSfeestloterij.nl. O enne… Speel bewust, 18+. (foto: WILDLANDS)

Kom slapen bij Burgers’ Zoo

Slapen in de dierentuin. Veel kinderen dromen ervan. Burgers’ Zoo maakt deze zomer die droom waar met een heuse pop-up camping. Vanaf 25 mei tot en met 5 september is het mogelijk om in een echte safaritent te komen slapen. De ruimte is beperkt, dus snel boeken is wel nodig. Bij je verblijf zijn allerlei leuke extraatjes inbegrepen. Uiteraard heb je entree tot het park, maar je krijgt ook ontbijt en diner. En wat dacht je van een spannende avondwandeling door het park, samen met de gidsen van Burgers’ Zoo? Het park geeft wel één waarschuwing voor een overnachting; schrik niet als je ’s nachts ineens een leeuw hoort brullen! Zin in? Ga snel naar BurgersZoo.nl/camp voor meer informatie en om te boeken natuurlijk. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geboortenieuws!

De geboortegolf in de verschillende dierentuinen van Nederland gaat ook gewoon door natuurlijk. Zo zijn er in DierenPark Amersfoort zeldzame titicacakikkervisjes uit het ei gekomen. Op de foto hiernaast zie je een volgroeide titicacakikker. Het zijn bijzondere kikkers die wereldwijd alleen voorkomen in het Titicacameer. Ook zijn er prairiehondjes in de Amersfoortse dierentuin ter wereld gekomen. Ze steken al volop hun neusjes boven de grond en verkennen de prairie, samen met hun familie.

In ZooParc Overloon zijn er meerdere bedreigde diersoorten ter wereld gekomen. Hierboven zie je bijvoorbeeld al een joey uit de buidel van een Bennettwallaby steken. Verder zijn er in Overloon een Afrikaanse pinguïn, Brazzameerkat, Aziatische Kleinklauwotter en Ringstaartmaki geboren.

In Dierenrijk zijn bijzondere steppevosjes geboren. De geboorte is heel bijzonder, want het is ruim acht jaar geleden dat er kleine steppevossen in het park woonden. AquaZoo Leeuwarden stuurde ook heuglijk geboortenieuws. Daar zijn – net als in het Overloonse park – wallaby’s en Afrikaanse pinguïns geboren. Het gaat hier om joey’s van de Tammar- en Moeraswallaby.
foto’s: DierenPark Amersfoort, ZooParc Overloon, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden

Dierennieuws uit Ecomare

In januari werden er vier zeepaardjes gevonden op het strand van Texel en direct bij vondst overgedragen aan Ecomare. Daar zijn de diertjes liefdevol verzorgd en… ze zijn zo aangesterkt dat ze weer terug zijn gebracht naar zee. Heel uniek en bijzonder, want het was de eerste keer voor het opvangcentrum dat ze zeepaardjes hebben opgevangen, verzorgd en teruggebracht! Dit terugbrengen hebben de Texelse duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra gedaan. Zij droegen de diertjes over de dijk bij het NIOZ en namen ze mee naar een diepte van zo’n 5 meter. Daar lieten ze de visjes tussen het wier los. Wie nog niet terug kan naar zee is een pasgeboren zeehondenpup die onlangs is opgevangen. Het dier is gevonden op het strand, bij de vuurtoren, op het eiland. Helaas hielden omstanders niet voldoende afstand en werd er zelfs een hond niet bij het diertje weggehouden. Voor een zeehond is dat heel stressvol, laat staan voor een zeehondenpup! Als je een zeehondenpup tegenkomt is dat heel mooi natuurlijk, maar Ecomare roept iedereen dringend op om bij jonge dieren uit de buurt te blijven. Juist doordat mensen toenadering zoeken, raken de pups verweesd. Gelukkig is het dier nu opgevangen en wordt het goed verzorgd. (foto’s: Ecomare)


Lees ook:Zeehondenopvangcentra roepen op: Pup op de kant? Hou afstand!

Meer weten over de genoemde dagjes uit in dit artikel? Of wil je een entreekaartje met tijdslot boeken? Kijk dan op (in alfabetische volgorde):
Apenheul.nl | AquaZoo.nl | BurgersZoo.nl | DierenParkAmersfoort.nl | Dierenrijk.nl | Ecomare.nl | WILDLANDS.nl | ZooParc.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.