maandag 3 mei 2021

Versoepelingen Dagjes Uit: Nog even geduld a.u.b.

Afgelopen zaterdag werd het helaas al bekend gemaakt; er komen geen versoepelingen voor sportscholen en dagjes uit in de buitenlucht (dierentuinen en pretparken). Simpelweg omdat het Outbreak Management Team (OMT) heeft geconstateerd dat de daling van het aantal coronabesmettingen en opnames in de ziekenhuizen niet snel genoeg naar beneden gaat. Heel jammer natuurlijk, want de dagjes uit zitten te springen om die poorten weer open te gooien. En dat geldt ook veel de vele bezoekers die er aan toe zijn om weer lekker erop uit te gaan. Maar wat betekent dit nu precies voor de routekaart van de heropeningen? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Teleurstelling & begrip

Dat de pretparken en dierentuinen er reikhalzend naar uitkijken (en de bezoekers erbij) is natuurlijk geen nieuws. Er heersen bij de brancheorganisaties gemengde gevoelens over het niet doorgaan van de heropening volgende week. Directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) Wineke Schoo is teleurgesteld: ‘We hebben hele goede protocollen en ook hebben we aangetoond dat we een onderdeel zijn van de oplossing. We kunnen het bezoek op onze locaties goed reguleren.’ Uiteraard hebben ze begrip voor de situatie, als de cijfers niet dalen dan dalen ze immers niet. ‘Maar het zou fijn als we inmiddels ons geld van de bezoekers krijgen, en niet van de overheid,’ aldus Wineke tegen het ANP. Pretparken en dierentuinen geven aan dat zij als buitenlocaties juist de druk van bossen en parken af kunnen halen en recreanten een veilig dagje uit kunnen bieden.

Terrassen blijven open

Uiteraard wordt de vorige versoepeling van de geopende terrassen en winkels niet teruggedraaid. Ook de avondklok komt niet terug. Echter, het OMT was het al niet helemaal eens met deze versoepeling, zo blijkt uit een toelichting van Aura Timen van het RIVM (tevens OMT secretaris). Maar het kabinet wilde dit risico wel nemen. Maar aangezien de cijfers dus niet voldoende dalen, is het niet mogelijk om nu door te zetten met de rest van versoepelingen die eerder bekend werden gemaakt volgens de routekaart.

De routekaart

Wat betekent dit dan precies voor de routekaart die eerder is doorgegeven met daarop alle versoepelingen. Waarschijnlijk schuift het plan een week op. Dit zou betekenen dat wellicht – als de daling in de coronacijfers dus zichtbaar blijft – de dagjes uit, zoals pretparken en dierentuinen, weer op 18 mei de deuren van het slot mogen gooien. Hou altijd de websites en social media kanalen van de dagjes uit in de gaten voor het laatste nieuws hierover.

Veilig Samen Uit protocol

Zodra we weer een pretpark of dierentuin kunnen bezoeken, zal het Veilig Samen Uit protocol dat ook vorig jaar al gold, nu weer gelden. Ter opfrissing:
1. er wordt gezorgd voor 1,5 meter afstand tussen huishoudens door beperkt een aantal bezoekers per keer tot het uitje toe te laten. Hiervoor reserveer je online een tijdslot (en kun je online ook een entreebewijs kopen);
2. de uitjes geven voldoende en heldere informatie rondom de coronamaatregelen. Volg de aanwijzingen op van de medewerkers en volg de bewegwijzering. Check ook altijd de website van een dagje uit en de algemene voorwaarden voor een parkbezoek, deze kan namelijk door corona net even anders zijn dan je gewend bent;
3. de parken zorgen voor extra hygiƫnemaatregelen, zoals centrale desinfectiepunten, vaker schoonmaken van contactpunten en toiletten en het inzetten van persoonlijke beschermingsmaterialen.
Verder zal er nog wel een mondkapjesplicht gelden voor het betreden van binnenlocaties of wanneer je lang in een rij staat. Dit kan per park en uitje verschillen.

Hopelijk mogen de parken snel weer open. Tot die tijd: nog even geduld a.u.b. en hou je aan de basisregels: handen wassen, afstand houden, blijf thuis bij klachten en laat je testen. Des te eerder kunnen we straks weer genieten van al dat moois in de pretparken en dierentuinen. De volgende persconferentie rondom de maatregelen en eventuele versoepelingen vindt nu plaats op 11 mei aanstaande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.