woensdag 12 mei 2021

In de startblokken: versoepelingen dagjes uit aanstaande

Wat een fijne persconferentie was dat gisteravond. Het klonk allemaal heel positief en er gloort echt een lichtpuntje aan de horizon. We zitten met smart te wachten om er weer op uit te kunnen. Maar, zo zegt het Outbreak Management Team, de besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames moeten dalen, anders versoepelen we niet. Volgens de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge mogen we toch licht optimistisch zijn, want er is een daling ingezet. Aankomende maandag 17 mei wordt de knoop definitief doorgehakt; gaan we versoepelingen doorvoeren van de tweede stap van het openingsplan of drukken we nog even op de pauzeknop… Het OMT heeft het over een daling van 20 procent, Mark Rutte gaf aan niet te zullen kijken op een paar procenten verschil. Het wordt dus spannend. Maar wat kunnen we dan precies verwachten van een dagje uit vanaf 19 mei? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Open onder voorwaarden

Zoals aangekondigd gisteravond in de persconferentie gaat buitenlocaties weer open! Dat betekent dus dat we op 19 mei weer kunnen genieten van een heerlijk dagje dierentuin, pretpark en natuurpark en weer lekker met de kinderen naar de kinderboerderij mogen. Of jaag je liever je familie de boom in, in een klimbos, ga je lekker minigolf spelen of naar een buitenspeeltuin? Want dat mag ook. En wat dacht je van openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten? Zij mogen ook weer open, evenals voor buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen. Voor al deze uitjes gelden wel enkele voorwaarden.



Maximum aantal bezoekers

Er mag 1 persoon per 10 vierkante meter bij deze uitjes aanwezig zijn. Dat betekent dus dat de dagjes uit een maximum aantal bezoekers per dag binnen mag laten. Ga niet op de bonnefooi naar een park, maar reserveer vooraf (zie ook kopje Reserveren) om teleurstellingen te voorkomen.

Reserveren

Het reserveren van een bezoek blijft. Dit zijn de tijdsloten waar al sinds vorig jaar door alle dagjes uit mee wordt gewerkt. Volgens de persconferentie geldt een reservering voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Via de reserveringssystemen van de dieren- en attractieparken reserveer je vaak een tijdslot per entreebewijs. Voordat je naar een uitje gaat, raad ik aan om de website te raadplegen of het desbetreffende uitje even te bellen over eventuele veranderingen in het reserveringssysteem. Dit om natuurlijk problemen bij de entree te voorkomen. Reserveren is heel noodzakelijk aangezien de uitjes maar een beperkt aantal bezoekers per dag mag ontvangen.



Gezondheidscheck vooraf

Het kan zomaar zijn dat je binnenwandelt bij de entree en dat een medewerker aan je vraagt of je last hebt van aan corona gerelateerde klachten, uit het buitenland bent gekomen of een andere vraag die hoort bij de gezondheidscheck. De gezondheidscheck is verplicht.

Bezoekers houden 1,5 meter afstand

Hoewel veel uitjes dit netjes aangeven door middel van stickers op de grond en bebording, is het natuurlijk aan ons bezoekers zelf om netjes afstand te houden van elkaar. Volg altijd de aanwijzingen op van de medewerkers van het uitje en let er zelf ook goed op.

’Wel in de Python, maar niet in de Droomvlucht. Wel naar de leeuwen en olifanten, maar niet naar de slangen in het reptielenhuis’ ~ Mark Rutte


Alleen buiten is open

De versoepelingen gelden voor het buitenterrein van een dagje uit. De binnenruimtes, zoals dark rides, stallen en andere binnenverblijven en aquaria blijven gesloten. Dit om de kans op besmettingen natuurlijk nog meer te verkleinen en omdat het afstand houden in een binnenruimte niet altijd even gemakkelijk is. Een looproute door een binnenruimte mag wel als dit de enige manier is om een volgend deel van het buitenterrein te bereiken.



Toiletten & horeca

Toiletten zijn uiteraard gewoon geopend bij de uitjes. Neem hiervoor wel een mondkapje mee. Het is in openbare binnenruimtes namelijk nog steeds verplicht om een mondkapje te dragen. De horeca bij de dagjes uit mag met terrassen werken en natuurlijk met afhaallocaties.

Terrassen langer open

Nu ik het toch over de horeca heb; de terrassen mogen langer open! Als alles doorgaat mogen de terrassen van alle horeca (ook van sportkantines) van 6 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds geopend zijn. De voorwaarden van de vorige versoepeling blijven gewoon van kracht, maar er is nu meer ruimte voor ontbijt, koffie met appeltaart, lunch, de borrel en wellicht een vroege avondmaaltijd.



Basisregels

Zullen we nog wel even de basisregels in acht blijven houden? Want hoewel er steeds meer kan, zijn deze regels wel van belang om ervoor te zorgen dat we straks nog veel meer kunnen. Ter opfrissing:
- Was en desinfecteer je handen;
- Houd 1,5 meter afstand;
- Blijf bij klachten thuis en laat je testen.
Als we dat allemaal blijven doen, dan gaan we een mooie zomer tegemoet!

Bron: www.rijksoverheid.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.