dinsdag 11 mei 2021

Groene nieuwtjes Ode aan het Landschap

Meer dan ooit hebben wij de natuur leren ontdekken en waarderen. Door de lockdown trekken we massaal naar de bossen, maken we wandelingen langs weilanden en huren we een sup om over de grachten te peddelen. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) organiseert daarom dit jaar het Themajaar Ode aan het Landschap. Door middel van fiets-, wandel-, kunst- en audioroutes, excursies, podcasts, opera’s in de openlucht, tentoonstellingen en heel veel andere evenementen wil de organisatie nog meer kennis, aandacht en waardering voor ons eigen Nederlandse landschap doorgeven. Vanaf half mei starten er allerlei activiteiten binnen dit thema. Klik op ‘Meer lezen’ om dit en ander Groen nieuws te ontdekken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ode aan het Landschap evenementen

De evenementen van Ode aan het Landschap wordt georganiseerd samen met De Achterhoek, Flevoland, Friesland, Hollandse Waterlinies, Limburg, Noord-Holland en in diverse Nationale Parken. Iedere partner heeft hiervoor een eigen website vol toffe activiteiten in de buitenlucht. Alle informatie over Ode aan het Landschap lees je op de website van NBTC: NBTC.nl/odeaanhetlandschap. Wat je ongeveer kan verwachten? Street-art kunstenaars die op in het oog springende agrarische locaties prachtige schilderingen maken in De Achterhoek. De elf fonteinen van de 11 fountains in Friesland staan weer aan. Ze brengen je langs de beroemde steden van de Elfstedentocht. En ga op een spannende Fortensafari langs de Hollandse Waterlinie. Het is slechts een greep uit al het moois wat er te beleven valt. (foto: Jan Bijl Fotografie)

Ode aan het Landschap in Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum neemt ook deel aan het themajaar Ode aan het Landschap. Het landschap biedt ons ruimte om te ademen, maar ook voedsel en (bio)diversiteit. De natuur is een inspiratiebron voor vele kunstenaars, vroeger en nu. Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast. Is dat aanvankelijk vooral als decor, vanaf de 17e eeuw wordt het landschap zélf het onderwerp. Het Zandvoorts Museum presenteert vanaf het moment dat het museum weer open kan een tentoonstelling genaamd ‘Ode aan het Landschap’ waarbij 29 kunstenaars uit heel Nederland hun werk laten zien in het museum. Vanaf 7 mei is de buitenexpositie op het Badhuisplein al te bewonderen (samen met enkele van de zes zandsculpturen in Zandvoort. (foto: Zandvoorts Museum)

Dorpsakker De Parel in Amerongen is Heuvelrugvoorbeeldtuin

Wil jij ook een Heuvelrugtuin, maar heb je een beetje inspiratie nodig? Dorpsakker De Parel in Amerongen is nu een van de vele voorbeeldtuinen in de regio waar je kan kijken hoe zo een tuin er ongeveer uit zou moeten zien. Naast de kruiden- en groentebedden die de vrijwilligers van Dorpsakker De Parel al jaren met veel liefde verzorgen, prijkt sindskort een prachtige border van bessenstruiken. De nieuwste aanwinst daar is een aantal vaste kruidige planten, die van origine bijzonder goed passen bij de Utrechtse Heuvelrug. Dankzij deze toevoeging mag De Parel zich dus Heuvelrugtuin noemen. Bezoekers en voorbijgangers komen er kijken en doen ideeën op over hoe zij thuis ook kunnen Heuvelrug-tuinieren. Met jouw Heuvelrugtuin verleng je eigenlijk het natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Meer weten of andere voorbeeldtuinen ontdekken? Kijk op JouwHeuvelrugtuin.nl. Hier kun je je natuurlijke tuin ook aanmelden. (foto: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug)

Naturalis & Staatbosbeheer: samen voor biodiversiteit en natuurbeleving

De natuur is het werkveld van zowel Naturalis als van Staatsbosbeheer. Samen hebben zij de handen inéén geslagen om meer kennis te vergaren, biodiversiteit te bereiken en het publiek hierbij te betrekken. De samenwerking zal zich vooral richten op monitoring, wetenschappelijk onderzoek, kennisdeling en het beleven van natuur en landschap. Daarnaast gaan beide organisaties jongeren betrekken bij vraagstukken over duurzaamheid. De samenwerking is al snel zichtbaar, want museummedewerkers zijn de komende tijd in vijf natuurgebieden van Staatsbosbeheer aanwezig. Ze verschaffen bezoekers informatie over de natuur, wijzen natuurgenieters waar nodig op regels die in het betreffende gebied gelden en ze helpen bij het opruimen van zwerfvuil. Waar deze samenwerking Naturalis goed van pas komt is op het gebied van zogeheten ‘citizen science’; onderzoeken waarbij de hulp van het publiek wordt ingeroepen, zoals de Nationale Bijentelling. (foto: Henk de Nijs/Writing Berries)

Dopper Glass winnaar Green Product Award 2021

Voor een schoner landschap zonder plastic afval, het is een reden waarom Dopper de Dopper fles is gaan maken. De nieuwste in de serie is een Dopper van glas. Hiermee wil Dopper de aandacht trekken dat het water nog niet zo helder is als glas, maar dat jij wel je steentje hieraan bijdraagt door een herbruikbare fles te gebruiken. Dit is niet onopgemerkt gebleven. En hoe! Want de Dopper Glass is uitgeroepen tot het beste groene product van 2021! Dat is nog eens mooi, groen en glashelder nieuws. Gefeliciteerd Dopper met deze welverdiende award. (foto: Dopper)

Schrijf je in voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2021

Vorig jaar kon de Boskalis Beach Cleanup Tour niet doorgaan, maar Stichting De Noordzee ziet het hoopvol in voor dit jaar. Samen met vrijwilligers willen zij van 1 tot en met 15 augustus de gehele Noordzeekust opruimen. Tijdens de vorige edities van dit opruimspektakel is er 10 duizenden kilo’s afval bijeen geraapt. Afval wat anders in de natuur en de zee terecht komt. Help je mee? Je kan je alvast voor een etappe aanmelden via het voorinschrijvingsformulier op de website: Noordzee.nl. De organisatie is ook nog op zoek naar bedrijven en partners om de Boskalis Beach Cleanup Tour tot een groot succes te maken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.