maandag 17 mei 2021

Hond Gezond 5 tips bij hooikoorts

Een hond met hooikoorts? Dat klinkt misschien raar, maar het is inderdaad mogelijk dat een hond hooikoorts heeft. Allergieën zijn niet alleen gereserveerd voor mensen, dieren kunnen er net zo goed last van hebben. En nu de lente in volle gang is, we nieuwe plantjes in de tuin zetten, het gras maaien en het pluis van de paardenbloem sierlijk voorbij danst op de wind, kan zowel jij als je hond daar last van hebben. Daarom ben ik voor deze Hond Gezond op zoek gegaan naar leuke tips, zodat je hond minder last heeft van zijn allergie. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hooikoorts bij honden

Maar eerst: hoe uit hooikoorts zich eigenlijk bij honden? Net als bij mensen krijgen honden met hooikoorts last van tranende, geïrriteerde ogen en niezen. Daarnaast krijgen honden meer jeuk over hun hele lijf. Dus wanneer je buiten bent geweest op een pollenrijke dag en je hond gaat zich obsessief likken en krabben (in combinatie dus met tranende oogjes en niezen), dan kan hij wel eens hooikoorts hebben. Ik raad aan om bij deze symptomen eens op te schrijven wanneer ze zijn ontstaan (dus bijvoorbeeld na het wandelen of als je het gras hebt gemaaid) en advies te vragen bij de dierenarts. Want zo weet je zeker of je hond hooikoorts heeft – of dat er iets anders aan de hand kan zijn, zoals een vlooien- of voedselallergie. Om erachter te komen of je hond hooikoorts heeft, kan je dierenarts een bloedtest doen. Met deze test kan zelfs onderzocht worden voor welke bomen, grassen, kruiden en dergelijke je hond allergisch is. Heeft je hond hooikoorts? Deze tips helpen je harige vriend er mee omgaan.

1 Ga wandelen aan het strand

Heeft je hond last van hooikoorts? Vermijd dan plekken waar veel pollen de ronde doen. Grasstroken, bloemenvelden en bossen zitten op warme dagen in de lente, zomer en herfst altijd vol stuifmeel. Ook in de stad. Ga daarom liever wandelen – als het kan – aan het strand. Langs het water, zoals een sloot of vijver, kan ook, omdat pollen vaak worden aangetrokken door het water. Dat wandelt een stuk fijner. Het is tevens aan te raden om te gaan wandelen als het miezert of regent. Stuifmeel wordt namelijk vastgepakt door het hemelwater, waardoor je hond er minder last van heeft. Weet je overigens door een test waar je hond precies allergisch voor is, dan kun je een wandelroute uitstippelen waar je hond zo min mogelijk in contact komt met deze allergenen.



2 Was je hond geregeld

Stuifmeel houdt van de vacht van je hond. Mijn hond loopt de laatste tijd vaak met paardenbloemenpluis aan zijn poten. Hoe langer het haar, des te gemakkelijker pollen zich vastgrijpen. Door je hond regelmatig te borstelen en te wassen, verwijder je het stuifmeel sneller. Je kan hem of haar helemaal wassen, bijvoorbeeld een keer per week, maar je kan ook dagelijks alleen de voetjes wassen. Gebruik hiervoor een hypoallergene shampoo, die is afgestemd op de behoeften van je hond. Je kan deze bij de dierenarts kopen en uiteraard bij de dierenspeciaalzaak. Laat je wel goed adviseren over hoe vaak je je hond moet wassen, want dat kan per hond heel erg verschillen.

3 Check de pollenkalender

Op Pollennieuws.nl wordt dagelijks bijgehouden hoeveel pollen er in de lucht aanwezig zijn én welke grassen, bomen, bloemen en planten op dit moment hun stuifmeel door de lucht laten zweven. Het is een uitgebreide website die je precies vertelt wanneer planten waar je hond allergisch voor is, groeien. Als je dus precies weet waar je hond allergisch voor is, dan kun je in de buurt gaan kijken waar deze planten en dergelijke wellicht groeien, zodat je ze kan vermijden. Wil je gewoon in zijn algemeenheid weten wat het pollenalarm is voor een dag, dan kijk je op Weeronline.nl.

4 Jeuk bestrijden met medicatie

Jeuk kan gekmakend zijn! Ook voor je hond. Bovendien kan overmatig likken en krabben weer allerlei huidproblemen met zich meebrengen. Jeuk door hooikoorts is symptomatisch te behandelen, dat wil zeggen dat er medicatie is die de jeuk onderdrukt. Mijn hond heeft voor het behandelen van jeuk aan zijn pootjes Apoquel gehad. Dat werkte als een tierelier, samen met speciale shampoo voor een voetenbadje, waardoor hij geen jeuk had. Zo kon ook de huid weer herstellen. Het gebruiken van dit soort middelen kun je doen in de periode dat je hond last heeft van hooikoorts (dus niet het hele jaar door), zodat je het lichaam niet steeds met medicatie hoeft te belasten.

5 Hooikoortsmedicatie voor honden

Als wij last hebben van hooikoorts, dan hebben we een heel schap aan producten bij de drogisterij om uit te kiezen. Tabletjes, neussprays, oogdruppels… voor iedere klacht is er wat. Voor honden is dit er (nog) niet zo veel, maar er zijn wel producten die bijvoorbeeld helpen de allergie te bestrijden. Zoals Puur Pollen bijvoorbeeld, zoals verkocht wordt bij verschillende webwinkels en dierspeciaalzaken. Deze druppels zijn zelfs geschikt voor katten en paarden (jawel) met hooikoorts. Deze druppels zorgen ervoor dat je hond ongevoelig wordt voor pollen, zodat de allergie op den duur uitblijft.



Bronnen
Anicura.nl
DierenDokters.com
Doggo.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.