vrijdag 29 juni 2018

Stedentrip in Nederland: Bergen op Zoom

Vorige week kon je meer lezen over de Brabantse Wal en de leuke stedentripjes die daar maakt. Deze week licht ik nog even een van die steden eruit: Bergen op Zoom. Deze stad heeft namelijk een zeer rijke historie en er valt veel te zien. De naam Bergen op Zoom is ontstaan doordat de stad op de glooiende heuvels (bergen) én op de rand (de zoom) van de Brabantse Wal ligt. Je kan er heerlijk winkelen, eten, drinken, wandelen, fietsen, aan het water zitten en natuurlijk cultuur snuiven. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rijke historie

Bergen op Zoom heeft een rijke historie. Bij opgravingen rondom de Sint-Gertrudiskerk zijn namelijk al Romeinse amforen en Keltische munten gevonden. Dit duidt erop dat zelfs de Romeinen al in deze streek hun nederzettingen hadden. Dat is ook niet zo gek. Het is een perfecte plek om bijvoorbeeld een haven neer te leggen. De Sint-Gertrudiskerk is overigens in de Middeleeuwen gebouwd. De haven en de verstevigde muren van Bergen op Zoom vormden een strategische plek voor de Hertog van Brabant om de Graafschappen van Zeeland en Holland buiten de deur te houden. Als stad behoorde Bergen op Zoom lange tijd toe tot Breda. Na overlijden van de Heer van Breda in 1287 werd het gebied gesplitst en ontstond het Land van Bergen op Zoom met de stad als hoofdstad. Ergens tussen 1198 en 1212 ontving Bergen op Zoom stadsrechten. Dat is een kleine gok, want door een grote bijna alles verwoestende brand in 1397 was bijna de hele stad – en de archieven – verdwenen. Bergen op Zoom was jaren een handelsstad, met een grote markt en diverse jaarmarkten. Maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog moest de stad als verdediging dienen en werd het een Garnizoensstad voor het leger. Veel kazernes van toen zijn nu nog in gebruik, maar hebben een andere functie gekregen. Ook de industrie, de landbouw en nijverheid hebben veel invloed gehad op de stad. En daarom is het zo mooi om te bezoeken.

Bezienswaardigheden

Bergen op Zoom heeft verschillende bezienswaardigheden waar je de historie van de stad nog steeds voelt. Zo moet je gewoon een bezoek brengen aan de Sint-Gertrudiskerk. De kerk is door de jaren heen steeds een beetje veranderd en van meer details voorzien. De toren, genaamd de Peperbus, is te beklimmen en trakteert je op een adembenemend uitzicht. Het Stadhuis bestaat uit verschillende gebouwen die nu samen een zijn. Ook bijzonder is de Synagoge, die een heel sobere, maar bijzondere uitstraling heeft. Bezoek ook zeker het Bezoekerscentrum De Kraaijenberg. De vogelkijkhut en uitkijkpost bieden een nieuwe kijk op het Markiezaatsmeer en Landgoed Mattemburgh. Het centrum huisvest een tentoonstelling over het meer en het landgoed. Heel bijzonder is Ravelijn op den Zoom, een verdedigingswerk uit de 18de eeuw met onderaardse gangen.

Parels van de stad

Ook de Lievevrouwepoort vertelt verhalen van weleer. Het is het oudste monument van de stad en staat ook bekend onder de naam De Gevangenpoort. Nu kun je zelf proberen te ontsnappen uit de Gevangenpoort dankzij een Escape Room spel. Maar – zo zegt men zelf – de parel van Bergen op Zoom is het Markiezenhof, het voormalig paleis van markiezen en landheren van de stad. Dwaal door het paleis en leer meer over hoe men in die tijd leefden.

Bezoekje aan Bergen op Zoom

Zin gekregen in een stedentrip naar Bergen op Zoom? Plan dan je dagje uit (of weekendje weg) via VVVBrabantseWal.nl of bezoek de VVV in Bergen op Zoom in het Markiezenhof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.