maandag 18 juni 2018

Hond Gezond: veilig in de auto

Een tijdje terug blogde ik over hoe ik graag fiets met mijn hond. Nu is de fiets niet het enige vervoermiddel waarmee ik met mijn hond op stap ga. Naar de dierentuin bijvoorbeeld is het handiger om met de auto te gaan. En dat geldt ook voor vakantie. Veiligheid voor je hond is in de auto net zo belangrijk als voor jou en bijvoorbeeld kinderen. Je wilt toch niet dat je vriendje door de auto vliegt als je plotseling moet remmen of wordt aangereden. Er zijn verschillende manieren om je hond veilig mee te nemen in de auto. Namelijk met een speciale hondengordel of in een autobench. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hondengordel

Zelf heb ik gekozen voor een hondenautogordel. Mijn hond ligt namelijk het liefst op de achterbank – dat hebben we hem zo geleerd. Ik vind dat namelijk zelf prettig, zo kan ik hem zien en heb ik contact met hem. Op de bank ligt ook een van zijn vele dekens en een mandje, waar hij vaak tijdens de autorit prinsheerlijk op ligt te slapen. Om te zorgen dat hij veilig reist, zit hij met zijn tuigje dus vast aan een speciale hondengordel. Degene die ik heb bestaat uit een verlengstuk gordel die je in lengte kan verstellen. De ene kant klik je in de autogordelontvanger – ik gebruik die van het middelste zitje – en de andere kant heeft een musketonhaak die ik aan het tuig vast maak. Er zijn ook autogordeltuigjes welke aan de autogordel zelf worden bevestigd. Deze heb ik ook geprobeerd, maar vond ik zelf niet handig in gebruik. Het gordeltje dat ik heb, geeft mijn hond een beetje bewegingsvrijheid, zodat hij op zijn gemak ligt en zit. Autogordels voor de hond zijn te koop bij webwinkels, dierenspeciaalzaken en tuincentra met een dierenafdeling.

Autobench

Is je hond het gewend om thuis in een bench te zitten? Dan zijn er ook diverse autobenches en vervoerkoffers verkrijgbaar waar je hond in kan. Een (grote) bench kan met tussenkooi met gemak in de achterbak. Zorg wel dat deze bench goed vastzit, want als hij gaat schuiven dan is dat ook gevaarlijk. Ideaal als je hond wat meer ruimte nodig heeft dan bijvoorbeeld de mijne. Is je hond nerveus in de auto? Dan kan een bench of vervoerkoffer veel rust bieden. Vooral als de hond het gewend is in huis. Een bench voor de auto koop je net zo gemakkelijk online als bij een dierenspeciaalzaak, tuincentra met dierenafdeling of een gespecialiseerde kampeerwinkel. Overigens raden veel reisorganisaties aan om de hond in de bench alsnog met een gordel vast te zetten, zodat hij niet door de bench geslingerd kan worden als er iets mocht gebeuren.

Autogordel of autobench verplicht

Wist je dat in Nederland het gebruik van een bench of gordel voor je hond (nog) niet verplicht is? Toch vind ik het een veilig idee om je hond in de auto te beschermen. Veiligheid voorop nietwaar. Maar wist je dat je zodra je de grens overgaat een gordel of bench wel verplicht is? Duitsland, België, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en Italië zijn slechts een paar landen in Europa waar het reizen met een hondengordel of hondenbench in de auto verplicht is. Ga je binnenkort op autovakantie naar het buitenland, check deze regels dan van te voren voor alle landen waar je doorheen reist. Dan weet je zeker dat je geen hoge boetes hoeft te verwachten als je wordt aangehouden. De dierenarts is vaak op de hoogte van deze regels. En bij twijfel neem je contact op met de ambassade.

Fijne reis gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.