vrijdag 22 juni 2018

Stedentrip in Nederland: Brabantse Wal

Net als vorige week in ‘Stedentrip in Nederland’ niet echt een stad in de spotlight, maar een mooi gebied. De Brabantse Wal is namelijk een prachtige streek in het westen van Noord-Brabant met heel veel leuke, interessante bezienswaardigheden en steden om te bezoeken. Het is een streek voor cultuursnuivers, wandelaars, fietsers, liefhebbers van geschiedenis, bomenklimmers, avonturiers, shoppers en levensgenieters…
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ligging & historie

De Brabantse Wal ligt daar waar Brabant Zeeland kust – aldus de prachtige omschrijving van de VVV Brabantse Wal. De Wal – ook bekend onder de naam Zoom – is een duidelijke verhoging in het landschap. Het hoogste punt van de Brabantse Wal ligt op zo’n 20 meter boven NAP. Er wordt gedacht dat deze natuurlijke wal is ontstaan door erosie, veroorzaakt door de zee en de rivier de Schelde. Op de zoom liggen verschillende steden, zoals Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Halsteren. De natuurlijke wal vormde een ideale verdedigingslinie, dat zie je in sommige plaatsen, zoals het Middeleeuwse Bergen op Zoom, zeker terug met stadsmuren en dergelijke. In het gebied is er tijdens de Tweede Wereldoorlog is er veel gevochten in het najaar van 1944. Ook dit heeft zo zijn sporen achtergelaten in het landschap.

Bezienswaardigheden

Laten we beginnen met de Liberation Route Europe die ook over de Brabantse Wal loopt. De verschillende wandel- en fietsroutes brengen je op historische plekken van de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde bijvoorbeeld of Operation Market Garden. Van Zeeland tot aan Breda is er in de nadagen van de oorlog veel gebeurd. Je ontdekt het via informatieborden, musea, historische plekken en zelfs audiotours. Hou je overigens van groen dan haal je op de Brabantse Wal je hart op. Er zijn veel bossen en heidegebieden voor het maken van lange wandelingen en fietstochten. Of ga met je familie de bomen in en bekijk in een van de klimbossen het gebied door heel andere ogen. In de steden op de Brabantse Wal is het ook goed vertoeven. Vele terrassen, musea en kerken liggen op je te wachten om ontdekt te worden. Ga bijvoorbeeld eens naar Bergen op Zoom (hier volgende week nog meer over), ga naar het Uitkijkpunt Brabantse Wal in Woensdrecht of bezoek de Fort Henricus bij Steenbergen.

Molens & landgoederen

De Brabantse Wal kent veel bijzondere plekjes. Zo kun je bijvoorbeeld in Hoogerheide overnachten in een echt Fokker vliegtuig bij B&B Friendship. Of bezoek het overweldigende Kasteelpark Ravenhof/Moretusbos bij Putte dat zo groot is, dat het zelfs een deel in Belgiƫ ligt. En hou je van miniatuurtentoonstellingen en molens? Dan ga je bij Nieuw Vossemeer naar Molenmuseum De Assumburg.

Puur genieten van het Brabantse Land

De Brabantse Wal heeft nog veel meer te bieden. Wil je de Dintelse Gorzen zien grazen of het Markiezenhof bezoeken? Plan dan je vakantie of stedentrip naar een van de steden op de Brabantse Wal via de VVV Brabantse Wal. Of bezoek in Bergen op Zoom de VVV, deze is gevestigd in het Markiezenhof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.