maandag 4 juni 2018

Schrijfcoachtip: Maak een planning

Ik vind het heerlijk om te schrijven. Nu doe ik dat dagelijks als freelance tekstschrijver voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast schrijf ik zo vaak mogelijk een blog, maar ook gedichten en verhaaltjes. Schrijven kost tijd. Je moet je inlezen in het onderwerp, een beetje broeden op wat je wil vertellen en dan ga je aan de slag. Maar met deadlines voor de deur is dat niet altijd even vrij in te delen. Soms moet er gewoon heel veel gebeuren in zeer korte tijd. Wat doe je dan? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wie schrijft, die blijft

Het is een eeuwenoud gezegde dat bij ons tijdens de Klaverjasavondjes nog wel eens over tafel rolde: wie schrijft, die blijft. Als je heel veel te schrijven hebt dan is het aan te raden om een planning te maken. Overigens raad ik dit al mijn coaching cursisten aan: maak een planning. Want tussen werk, studie, sport, vrienden, even tijd voor jezelf maken en verplichtingen door is het soms lastig om aan de slag te gaan. Dus: maak een planning op papier, want wie schrijft…

Plan niet te ambitieus

Dat klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig, maar het helpt niet om jezelf in een planning te storten waarvan je van te voren weet dat deze gedoemd is om te mislukken. Om een planning te maken, is het goed om in kaart te brengen hoeveel tijd je hebt om te werken aan je verhaal. Bekijk dit per week en besluit dan hoeveel tijd je vrij kan maken. Daarnaast is het goed om te weten wat jij aan kan per week qua hoeveelheid schrijfwerk. Stel: je schrijft per uur zo’n 2 tot 3 A4’tjes vol. Heb je per week dan maar 1 of 2 uur om te gaan zitten aan je verhaal, schrijf dan zo’n 5 A4’tjes. Overigens hoef je niet iedere keer alleen maar te schrijven. Je kan deze 2 uur tevens gebruiken om na te denken over je karakters en verhaallijn of om research te doen.

Tip: blok de tijd die je gaat gebruiken voor het schrijven van je verhaal in je agenda. Maak geen andere afspraken, sluit je even af van je huisgenoten en ga aan de slag. Door deze tijd duidelijk in je agenda te zetten, neem je ook echt de tijd om te werken.

Hulp bij plannen

Vind je plannen lastig of heb je geen idee waar je moet beginnen met schrijven? Of ben je op zoek naar een klankbord tijdens het schrijfproces? Ik sta voor je klaar om je te coachen. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op WritingBerries.nl en neem vrijblijvend contact met mij op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.