Dit keer in Goed Doel geen dierentuin met een natuurbehoudfonds, maar een natuurbehoudfonds zelf die door verschillende dierenparken in Nederland (en ver daarbuiten) wordt ondersteund met verschillende donaties, namelijk de Red Panda Network. De rode panda – ook wel de kleine panda genoemd – is een zeer schattig uitziend beetje dat ervan houdt om in bomen te klimmen en om bamboe te eten. Het zijn ware acrobaten zo hoog in de boomtoppen van de Himalaya. Hun roodbruine vacht en koddige gezichtje maken ze zeer geliefd. Helaas ook bij stropers. Wist je dat er in het wild nog maar 2500 rode panda’s leven? De Red Panda Network zet zich in om dit drastisch te veranderen – samen met de dierentuinen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort 2017)
Leefgebied: tussen India en Nepal
Een groot deel van de rode panda populatie woont in een bergpas tussen Nepal en India in het Himalaya gebergte. De rode panda vindt het heerlijk in de bergen. Er is veel groen, er zijn veel bomen en er zijn veel plekjes om je lekker te verschuilen. Het lekkerste bamboe vinden ze in de valleien, waar ze ook wel sappig fruit en insecten vinden. Maar dan moeten de mensen wel van je leefgebied afblijven. Door ontbossing van het gebied, wordt het leefgebied steeds kleiner. En daardoor kunnen de rode panda’s die hier leven bijna geen eten meer vinden. Daarnaast wordt er op de rode panda’s gejaagd voor hun mooie, warme vacht.
Educatie & Bescherming
Om de rode panda en zijn leefgebied te kunnen beschermen, zoekt de Red Panda Network naar oplossingen die de lokale bevolking helpt. Met boskap bijvoorbeeld wordt geld verdiend, maar er zijn ook andere manieren om geld te verdienen. Zo heeft de Red Panda Network speciale reizen opgezet waarmee kleine groepjes toeristen een speciale reis kan maken door het gebied, op zoek naar de rode panda. Daarnaast zet de organisatie veel educatieve programma’s op, waarbij ze de Nepalese bevolking meer leren over natuurbehoud en de rode panda’s. Samen met de mensen in het gebied beschermen ze zo de dieren extra goed. Ook tegen stropers. De projecten helpen, maar fondsen zijn altijd welkom om ze gaande te houden.
Samen met de dierentuinen
In veel dierentuinen in de wereld wonen rode panda’s. Door dat ze in de dierenparken wonen, maken wij mensen kennis met ze. Op die manier vormen ze ambassadeurs van hun neven en nichten in het wild. Veel dierentuinen werven op deze manier ook fondsen voor de projecten van de Red Panda Network. In Nederland bijvoorbeeld hebben
GaiaZOO,
DierenPark Amersfoort en
Ouwehands Dierenpark al vaak donaties gedaan vanuit hun natuurbehoudfondsen. De red Panda Network staat dit jaar centraal bij
Stichting Wildlife van de Libéma dierenparken. Zo koop je bij de Vriendenkraal van
Beekse Bergen dit jaar een speciale ‘red de rode panda’-armband waarmee je de Red Panda Network steunt.
Help ook mee!
Met de aanschaf van speciale rode panda souvenirs in de dierentuinen (ook over de grens) draag jij al vaak een steentje bij aan het behoud van de rode panda in het wild. Wil je meer doen? Kijk dan op de website van de Red Panda Network:
RedPandaNetwork.org. Hier lees je alles over de missie van deze organisatie, over de eco-reizen naar het gebied en hoe je de rode panda’s in het wild helpt. Alvast namens de rode panda: bedankt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.