vrijdag 8 juni 2018

Stedentrip in Nederland: Rotterdam

Rotterdam is een bijzondere stad. Dat komt onder meer door de combinatie van oud en zeer nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de havenstad het namelijk zeer zwaar te verduren onder bombardementen. Heel veel historische gebouwen zijn toen verwoest. De stad werd daarom een speeltuin (in de goede zin van het woord) voor architecten die de meest bijzondere gebouwen hebben neergezet. De kubuswoningen zijn daar slechts een voorbeeld van. Tijdens een stadswandeling zijn deze bijzondere gebouwen allemaal te bezichtigen. En dat is weer een ideale activiteit voor een stedentrip! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Belangrijke havenstad

Rotterdam dankt zijn naam aan de dam die in de rivier de Rotte lag. De naam stamt al uit de dertiende eeuw. Maar als plaats is het al veel ouder. Sinds de negende eeuw bevond het plaatsje Rotta zich namelijk aan de Rotte, maar na een overstroming van de rivier werd dit geheel verwoest. Nadat de dam in de rivier werd gelegd kon men zich hier weer vestigen en Rotterdam was geboren. De mensen in die tijd leefden vooral van de visserij. Veel boten deden het stadje aan en de haven en handel groeide sindsdien gestaag. Inmiddels ligt Rotterdam vooral aan de Nieuwe Maas, een rivier die tot de Rijn en Maas-delta behoort. Deze ligging maakt Rotterdam zo een perfecte havenstad. Inmiddels is het havengebied zo’n 40 kilometer lang. De Rotterdamse haven is de grootste van Europa. De haven bruist en is altijd gezellig. Dat moet je gewoon een keer gezien en meegemaakt hebben.

Bezienswaardigheden

Rotterdam heeft voor iedereen wat leuks om te bezoeken. Zo ligt vlakbij het station MiniWorld Rotterdam, maar ook Diergaarde Blijdorp en de Coolsingel liggen op wandelafstand. Ga heerlijk winkelen in Alexandrium, de Markthal of de binnenstad. Strijk neer op de vele terrassen aan het water. Bezoek Futureland op de Maasvlakte II, ga naar het Belasting & Douane Museum en bezoek het museum Kijk-Kubus in een echte Kubus woning. Ook Boijmans van Beuningen is een echte aanrader voor de kunstliefhebber. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven in het prachtige Rotterdam. De Erasmusbrug bijvoorbeeld en de Euromast. Voetballiefhebbers maken een rondleiding door De Kuip en is het tijd om lekker te spelen dan ga je met de kinderen naar Plaswijckpark. Voor festivals en dergelijke is Rotterdam ook zeer geschikt. Zo strijkt het jaarlijkse Zomercarnaval al jaren neer in Rotterdam.

Rondvaart door de haven

Omdat er in Rotterdam zoveel te zien en te doen is, moet je tijdens een stedentrip vaak keuzes maken. Het is een goed idee om de stad meerdere malen aan te doen of je tripje uit te breiden met een nachtje slapen. Heb je maar een ding dat je kan doen tijdens de stedentrip, dan is een boottocht door de Rotterdamse haven een echte aanrader. Je komt zeer dichtbij de bedrijvigheid en ziet met eigen ogen hoe groot sommige containerschepen en immense cruiseschepen zijn.

Genieten van een dagje uit

Je dagje Rotterdam begint op Rotterdam.info, want daar kun je verschillende tours en rondleidingen van te voren uitstippelen en boeken. Kom je op de bonnefooi? Bezoek dan een van de VVV kantoren van de stad. Op het station is zo een informatiepunt van het toeristeninformatiebureau waar je terecht kunt voor kaarten van de stad (heel handig), verschillende wandelroutes en meer. Zo wordt een dagje Rotterdam nog leuker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.