maandag 11 juni 2018

Dutch Caribbean Shark Week 2018

Haaien zijn heel belangrijk voor een gezonde zee. Omdat veel haaisoorten met uitsterven worden bedreigd, organiseert Save Our Sharks voor het vierde jaar op rij de Dutch Caribbean Shark Week. Deze haaienweek startte afgelopen zaterdag op 9 juni en eindigt zondag 17 juni. Tijdens de Dutch Caribbean Shark Week vinden er activiteiten en evenementen plaats in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius die allemaal in het teken staan van het beschermen van haaien en hoe belangrijk ze zijn voor de oceanen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bescherming van haaien

Het is hard nodig om haaien te beschermen in Nederlandse en Caribische wateren. Er wordt op veel haaien gejaagd waarbij hun rugvinnen worden gestroopt en de dieren aan hun lot worden overgelaten. Aan de andere kant is overbevissing een groot probleem, want daardoor kunnen de grote roofvissen geen eten meer vinden. En hun leefomgeving is aanzienlijk verminderd de afgelopen jaren. Dat moet stoppen, want haaien zijn belangrijk voor het ecologisch evenwicht van de Cariben én de eilandbewoners. Want haaien vormen een groot deel van de toeristische aantrekkingskracht van de eilanden. Veel duikers willen graag een tijgerhaai of hamerhaai in het wild spotten.

Red onze haaien

Save Our Sharks is een project van de Dutch Caribbean Nature Alliance en zij zetten zich in om de haaien in de Nederlandse Cariben te beschermen en het leefgebied weer te vergroten. Zij doen dit onder meer met wetenschappelijk onderzoek en educatieve projecten voor de eilandbewoners en Nederlanders. Save Our Sharks heeft financiering ontvangen van de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala van februari 2015 in de categorie Bijzonder Project. Met dit geld heeft Save Our Sharks al veel bereikt.

Dutch Caribbean Shark Week

Tijdens Dutch Caribbean Shark Week wordt er extra aandacht gevraagd voor de haaien in de Cariben, maar ook in de Nederlandse Noordzee. Dat gebeurt op verschillende plekken in Nederland en in de Cariben. Zo zijn er in Ecomare verschillende activiteiten voor kinderen en geniet je er op 12 juni van een speciale lezing over haaien. Want ook in de Noordzee wonen haaien, zoals de hondshaai op de foto hierboven. Maar ook Burgers Zoo en Zeehondencentrum Pieterburen hebben de hele week spannende en interessante activiteiten gepland. Kijk voor meer evenementen op de evenementenkalender van Save Our Sharks.

Help mee

Wil je meer weten over Save Our Sharks en zien wat jij kan doen om deze machtige vissen te helpen? Kijk dan op SaveOurSharks.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.