vrijdag 1 juni 2018

Stedentrip in Nederland: Deventer

Aan de pittoreske IJssel, de rivier die zoveel rijkdom gaf als handelsroute tussen de Zuiderzee en Duitsland, ligt het Hanzestadje Deventer. Beroemd van de Deventer koeken, het oudste stenen huis van Nederland en het Dickens festijn. Deventer is een van de negen Hanzesteden die samen handel dreven met Duitsland in de Middeleeuwen. En daar is de stad terecht nog steeds trots op. De Hanzetijd heeft een stempel op de stad gedrukt. Maak maar eens een stadswandeling en je zal het zien. Deventer is verder vooral heel gezellig, monumentaal, historisch en bruisend. Daarom gaan we deze week in de rubriek Stedentrip in Nederland naar Deventer toe. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rijke handelsgeschiedenis

Deventer kent dus een zeer rijke geschiedenis als handelsstad in de Middeleeuwen. Maar wist je dat het ook een van de oudste steden van Nederland is? Er is in stukken die stammen uit het jaar 877 al sprake van Deventer. Ook de haven van de stad wordt in deze 9de eeuwse stukken al genoemd. Het ligt dan ook prachtig aan de IJssel. Deventer heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek, de Athenaeumbibliotheek, van Nederland. Overigens is er bewijs dat de plek waar nu Deventer ligt, ook al in handen is geweest van de Romeinen. De stad is een echte handelsstad. Dat merk je nu nog aan straatnamen en pleinen. Geen wonder dat ook de industrie hier snel groeide. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de plaats het echter zwaar te verduren onder bombardementen. Veel bruggen werden opgeblazen die Deventer met de andere oever van de IJssel verbonden. Na de oorlog zijn deze opgebouwd en werden ook sluizen aangelegd om de binnenvaart te bevorderen. De geschiedenis heeft zijn sporen in de stad zeker nagelaten. Perfect om te ontdekken tijdens een gezellige stedentrip.

Bezienswaardigheden

Eigenlijk is geheel Deventer een bezienswaardigheid op zich. Gelegen aan de IJssel is het prachtig om te zien. Maak daarom een stadswandeling (te boeken via de VVV) en ontdek met een gids alle prachtige historische plekken van Deventer. Uiteraard ga je de echter Deventer koek proeven en maak je kennis met de boekgeschiedenis van de stad. Na de stadswandeling heb je volop de tijd om lekker te winkelen in de pittoreske winkelstraatjes. Of maak een wandeling door het Worp plantsoen. Wat je ook zeker gezien wil hebben is Museum De Waag, de Lebuinuskerk met zijn kenmerkende toren, de Broederenkerk en het Havenkwartier. Wil je Deventer op een heel andere manier ervaren? Maak dan een heerlijke boottocht over de IJssel.

Evenementenstad

Deventer is ook een echte evenementenstad. Zo geniet je in de zomermaanden van Deventer op Stelten, waarbij de stad wordt omgetoverd tot een groot theater – met gratis en betaalde voorstellingen. En ook de Deventer Boekenmarkt trekt jaarlijks zeer veel bezoekers. De markt strekt zich uit over 6 kilometer (!) en er zijn diverse theatervoorstellingen te bezoeken. En wat dacht je van het Dickens Festijn? In de weken voor Kerst veranderd Deventer een weekend lang in een 19de eeuwse Engelse stad à la Dickens.

Genieten van een stedentrip

En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige natuur rondom de stad waar je lange fietstochten maakt… Maak daarom een stedentrip naar Deventer en ga bij de VVV Deventer langs in het Penninckshuis aan de Brink in het hart van de oude stad. Zij hebben nog veel meer leuke ideeën om je stedentrip nog leuker te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.