vrijdag 11 mei 2018

Stedentrip in Nederland: Utrecht

Utereg me statsie! Dat is de plek waar ik jullie deze week mee naar toe neem in ‘Stedentrip in Nederland’. Ik ben geboren en getogen Utrechtse en ben best trots op mijn stad. Er valt veel te beleven in het hart van het land. Het is genieten op de terrassen aan de Oude Gracht, lekker winkelen in de binnenstad en er is heel veel kunst en cultuur voor jong en oud. Ga je mee op stedentrip naar de Domstad? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Rijke geschiedenis

Utrecht heeft een rijke geschiedenis. De stad is gesticht door de Romeinen en werd toen Traiectum genoemd in het Latijn. Het duidde de plek aan waar het Romeinse leger zonder problemen door de Rijn kon waden om veilig aan de overkant te komen. Traiectum verbasterde naar Trecht en weer later werd de U eraan toegevoegd. Uut is Oudnederlands voor benedenstrooms. De stad wordt ook Domstad (naar de Dom toren) genoemd en met Carnaval heet het Leemput. Het huidige Domplein vormde het hart van Traiectum. Er werd een castellum gebouwd, welke later als ommuring van de burcht Trecht dienst deden. Ten tijde van bisschop Willibrord werden er drie kerken gebouwd, waaronder de aan Sint-Maarten gewijde Domkerk met vaste kerktoren. Een grote storm zorgde er in de Middeleeuwen voor dat het middenschip van de kerk werd weggeblazen. Hierdoor werden de kerk en de toren gescheiden. Het tegelpatroon op het Domplein geeft aan waar het middenschip gestaan heeft. Utrecht floreerde in de Middeleeuwen en groeide uit naar de stad die het nu is: goed bereikbaar via openbaar vervoer, waterwegen en snelweg. En een grootse studentenstad.

Bezienswaardigheden

In Utrecht is er – ondanks de vele vernieuwingen – ook veel oude overblijfselen van stadsmuren en dergelijke te zien. Zo heb je onder het Vredenburg een fietsstalling waar een diorama is gemaakt met daarop delen uit de Utrechtse geschiedenis. Deze zijn op een glasplaat aangebracht welke een deel van de oude stadsmuren beschermd. Ook langs de singels kom je nog delen van de stadsmuren tegen. Andere pareltjes van de stad zijn de Oude Gracht met werven, Kasteel Oudaen – het stadskasteel van Utrecht is nu een restaurant – en Paushuize. Altijd gezellig is Park Lepelenburg, het Spoorwegmuseum, Rietveld Schröderhuis, TivoliVredenburg, nijntje Museum, Museum Speelklok en het Catharijne Convent – om maar een paar bezienswaardigheden te noemen. En stap ook zeker in een rondvaartboot als je veel wilt zien in een korte tijd!

Dom: trots van de stad

Een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden is natuurlijk de Dom. De toren is te beklimmen met een rondleiding. Of ga Dom Under en ontdek de geschiedenis van de stad onder de grond. De Domkerk mag je ook gewoon bezoeken, evenals de Kloostertuin die er naast ligt. Dit is ook een zeer geliefde locatie voor bruidsreportages. Aan het Domplein liggen verschillende eethuisjes, de Muziekschool (UCK – Utrechts Centrum voor de Kunsten) en de VVV Utrecht. Hier kun je nog veel meer informatie inwinnen over wat je allemaal kan doen en zien in de binnenstad.

Heerlijk dagje uit

Utrecht biedt iedereen een heerlijk dagje uit. Cultuursnuivers, geschiedenisliefhebbers en shopoholics halen in de stad hun hart op. Er zijn zeer veel gezellige terrassen om op neer te strijken tijdens je ontdekkingstocht van de stad. Geniet van het zelfgebrouwen speciaalbier van Kasteel Oudaen, kies voor een verse Utrechtse Sprits of neem een Domtorentje (een heerlijke grote bonbon). Laat de voorpret voor je dagje uit beginnen bij Bezoek-Utrecht.nl, dé website van de Utrechtse VVV, en plan je bezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.