donderdag 17 mei 2018

ZooSite Awards 2018: en de winnaars zijn…

Elf jaar geleden riep dierentuinwebsite ZooSite de ZooSite Awards in het leven. Dit jaar vielen voor de achtste maal weer veel EAZA en niet-EAZA leden in de prijzen. Een van de grote winnaars dit jaar in de EAZA categorie is de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. Bij de niet-EAZA leden vielen onder meer Landgoed Hoenderdaell en de Orchideeën Hoeve in de prijzen. (afbeelding: ZooSite Awards)

Onderscheid in dierentuinen

In Nederland (en daarbuiten) wordt er onderscheid gemaakt tussen EAZA leden en niet-EAZA leden als het om dierentuinen gaat. Dit heeft te maken met of een dierentuin is aangesloten bij de EAZA en mee mag doen aan de internationale fokprogramma’s voor bedreigde en kwetsbare diersoorten. Bij de verkiezing van de ZooSite Awards wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen EAZA en niet-EAZA leden. De Awards worden gekozen door de bezoekers van de website. ZooSite mocht dit jaar bijna 10.000 stemmers verwelkomen.

EAZA winnaars

Diergaarde Blijdorp is voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot de mooiste dierentuin van de Benelux. Zij ontvingen maar liefst 25,2% van de stemmen. Ook de Award voor Leukste Geboorte van een Zoogdier ging naar Blijdorp; de zwarte neushoorn Mara kreeg een overdonderende meerderheid van 52,9% van de stemmen. Ouwehands Dierenpark sleepte dit jaar met de komst van Wu Wen en Xing Ya – de reuzenpanda’s – de Award voor Leukste Aanwinst in de wacht (31,7%). Burgers’ Mangrove van Burgers’ Zoo werd met 28,5% uitgeroepen tot Het Mooiste Nieuwe Verblijf en de Award voor Leukste Geboorte van een niet Zoogdier ging naar de waldrapp ibis in GaiaZOO met 27,3% van de stemmen.

Niet-EAZA winnaars

Er zijn zeer veel uiteenlopende parken met een dierentuinvergunning. Ieder heeft een ander thema of opzet. Daarom zijn er dit jaar vier ZooSite Awards uitgereikt. Landgoed Hoenderdaell ontving dankzij 50,6% van de stemmen de Award voor Mooiste Dierentuin. Het Mooiste Aquarium ging naar SeaLife Schevening (37,1%). En de Orchideeën Hoeve mocht de prijs voor Mooiste Indoor Zoo (39,3%) in ontvangst nemen. De laatste categorie is de Award voor Mooiste Specialisatie Dierentuin. Een specialisatie dierentuin is een park die zich inzet voor een speciale diersoort of een opvangcentrum bevat. 66,4% van de stemmers kozen voor Stichting AAP.

Laatste ZooSite Awards

De prijzen zijn de afgelopen week persoonlijk overhandigd. Helaas was de 2018-editie van de ZooSite Awards ook de laatste keer dat de populaire website de Awards uitreikt. De eerste werd uitgereikt in 2007, de laatste dus in 2018. De reden om te stoppen is voor de mensen van ZooSite simpel: er zijn in de afgelopen 11 jaar zeer veel andere bedrijven en fansites opgestaan die ook Awards uitreiken. Na bijna 100 Awards vond men het tijd om te stoppen. Ook met de website als informatiebron. Gelukkig stopt men niet met het forum waar dierentuinliefhebbers hun ervaringen, foto's en dergelijke kunnen delen. Meer weten? Ga dan naar ZooSite.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.