vrijdag 4 mei 2018

Stedentrip in Nederland: Woerden

De Vakantiebeurs is alweer een hele tijd geleden, maar tijdens de Vakdag heb ik wel heel veel inspiratie opgedaan voor leuke dagjes uit en vakanties in eigen land. Nu de serie Top 3 Leukste Uitje van… vorige week is afgesloten, start ik deze week een nieuwe rubriek: Stedentrip in Nederland. Iedere week gaan we naar een andere plek in Nederland en vertel ik meer over de bijzondere dingen die er misschien wel bij je om de hoek te beleven zijn. Deze week in de spotlight: Woerden.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hoofdstad van het Groene Hart

Woerden ligt in het westen van de provincie Utrecht en is per trein vanaf Utrecht Centraal (onder meer) zeer gemakkelijk te bereiken. Sterker nog, je stopt met de trein vlakbij het historische hart van Woerden. De stad is al zeer oud. Het is tijdens de Romeinse tijd in het jaar 41 na Christus het castellum Laurium werd gesticht. Dit Romeinse militaire kampement aan de (nu) Oude Rijn vormde de noordelijke grens van het territorium. Wist je dat er meerdere Romeinse boten zijn gevonden in de stad? En dat eentje daarvan dienst doet als rondvaartboot? Zo rondom het jaar 795 kreeg Laurium een nieuwe naam, Wyrda. Dat verbasterde later weer tot Woerden. In de Middeleeuwen werd de stad gevormd met stadswallen, een kasteel en grachten. Deze historische kern vormt nu de hoofdstad van het Groene Hart.

Bezienswaardigheden

Als je die rijke historie zo leest, dan mag je ervan uitgaan dat er bijzondere bezienswaardigheden te zien zijn in Woerden. En dat klopt! In Stadsmuseum Woerden ontdek je alles over het verleden, het heden en de toekomst van de stad. Bezoek ook kasteel Woerden, na een fietstocht of wandeling vanaf het station is dit bij de stadspoort niet te missen. Het is een van de meest geliefde trouwlocaties. Overigens als je de trein bent uitgestapt zie je de prachtige neogotische Bonaventura Kerk met klooster al liggen. Het klooster is nu een theater. Nog zo een parel die je gezien wil hebben is Molen de Windhond, een nog in werking zijnde stellingmolen uit 1755.

Kaaspakhuis

Nederland is een kaasland. Wist je dat Woerden de oudste kaasmarkt heeft? Iedere zaterdag geniet je er van een Boerenstreekmarkt. Met op de zaterdagen vanaf 28 april tot en met 25 augustus 20 Boerenkaasmarkten. Maar als je echt alles wilt weten over kaas dan bezoek je het Kaaspakhuis. Dit is niet te missen, want het ligt bij de VVV Woerden aan de Emmakade. Hier leer je echt alles over kaas. Er zijn zelfs workshops om te volgen. Dompel je onder in een dagje kaas en bezoek Boerderij de Boerinn en het Kaaspakhuis. Uiteraard wordt er ook kaas geproefd. Via VVV Woerden zijn er verschillende arrangementen rondom kaas te boeken. Een echte aanrader!

Geweldig dagje uit

Woerden biedt je een compleet en zeer leuk dagje uit voor het hele gezin, met vrienden/vriendinnen en collega’s. De vele winkeltjes bieden veel shopplezier en er zijn veel leuke restaurantjes en caf√©s waar je geniet van een hapje, drankje en lokale specialiteiten (jawel, zoals een boerenkaasplankje). Laat de voorpret voor een stedentripje naar Woerden vast beginnen op BeleefWoerden.com en plan je bezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.