zaterdag 26 mei 2018

Stedentrip in Nederland: Tilburg

Deze week in de rubriek Stedentrip in Nederland gaan we naar het zuiden van Nederland en wel naar het altijd gezellige Tilburg. Zeer bekend om zijn heerlijke winkelkern, pittoreske straatjes, gezellige terrassen en artistieke musea. Ook poppodium 013 is natuurlijk heel beroemd. De nijverheid was altijd groots in Tilburg en omgeving en dat zie je terug in veel bezienswaardigheden. Maar waar je ook zin in hebt, in Tilburg kan het allemaal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Van verzamelaars naar nijverheid

De eerste bewoners van de omgeving Tilburg leefden hier al zo’n 9000 jaar voor Christus. Uit opgravingen is naar voren gekomen dat er vooral veel nomaden rondtrokken in het gebied. Na Christus is het gebied in handen van verschillende edelen. Voor het eerst maken we kennis met Tilbug (meer als gebied dan nog als stad) wanneer er in 709 na Christus een akte wordt opgesteld waarbij een edelman een hoeve schenkt aan de bisschop van Utrecht. Tilburg is in die tijd een dorp. Een dorp dat nog wel eens van eigenaar wisselde. Bijvoorbeeld in 1387 waarbij hertogin Johanna van Brabant de dorpen Tilburg, Goirle en Drunen in onderpand geeft voor een geldlening aan de Ridder Paulus van Haestrecht, die nu heer van Tilburg is. Rond 1500 bloeien de dorpskernen van Tilburg op als kern van de textielindustrie. Er wonen rondom de dorpen namelijk zeer veel schapen. En van wol kun je heel wat kleding maken. Dit is het startpunt van Tilburg als belangrijkste textielcentrum van Nederland. Dankzij Koning Lodewijk Napoleon krijgt Tilburg in 1809 stadsrechten. Veel van deze aspecten zijn in het huidige Tilburg nog terug te vinden. En dat ontdek je allemaal tijdens een heerlijke stedentrip in deze stad.

Bezienswaardigheden

In Tilburg is erg veel te zien en te doen, dus stel jezelf eerst de vraag: Waar heb ik zin in vandaag in Tilburg? Er zijn namelijk prachtige kerken om te bezichtigen, interessante musea en bijzondere gebouwen om te bekijken. Bijzondere musea zijn onder meer het Natuurmuseum Brabant, het Textielmuseum (dit ligt buiten het centrum) en Vincents Tekenlokaal. Bezoek de Piushaven met Loveboat, ga naar Tivolipark of bezoek de Sint Jozef kerk. Ook mooi zijn het standbeeld van Willem II, de Maawmuur en Paeis Raadhuis. Zin in theater of muziek? Bij poppodium 013 is er altijd wel wat te beleven of ga anders naar Theater de Boemel. Kom je om te shoppen? Tilburg heeft een heerlijk winkelhart met boetiekjes, grote winkelketens en natuurlijk terrassen waar je geniet van een kop koffie en Brabantse specialiteiten.

De Tilburgse Kermis

Heel bijzonder is natuurlijk de Tilburgse Kermis. Zo een kermis zie je echt alleen in Tilburg. De eerste schriftelijke vermelding van een kermis in Tilburg is gevonden in een voogdijrekening uit 1570. In 1575 geeft Koning Philips II toestemming aan de stad om drie grote jaarmarkten te organiseren, maar daar blijft het dan ook bij. De Tilburgse Kermis zoals wij die nu kennen is opgericht in 1939. De stad wordt in de laatste week van juli omgetoverd tot waar speelparadijs met zeer veel verschillende attracties. Het is een evenement dat ieder jaar meer dan 1 miljoen bezoekers mag ontvangen.

Gezellig dagje uit

Heb je zin in een stedentrip naar Tilburg? Plan dan je bezoek van te voren via VVV Tilburg. Je vindt het VVV kantoor vlakbij het station bij Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan. Zij helpen je graag en met veel enthousiasme verder met leuke stadswandelingen en andere informatie. Uiteraard ben je van harte welkom om in Tilburg te blijven slapen. Via de website van de VVV Tilburg vind je daar ook vele mogelijkheden voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.