donderdag 24 mei 2018

Nieuwe plantensoort ontdekt in Burgers’ Zoo

Er is een heel nieuwe Dracaena-soort ontdekt. Nee, niet in de wildernis, maar gewoon in Burgers’ Bush van Burgers’ Zoo. Het klinkt wellicht een beetje vreemd dat er een heel nieuwe soort ontdekt kan worden in een besloten omgeving, maar toch is het zo. Als je weet dat in Burgers’ Bush ’s werelds grootste Dracaena verzameling te vinden is, dan is het wellicht weer minder vreemd dat sommige Dracaena soorten nog niet bekend zijn. En dat levert een wereldprimeur op. (foto: Mira Meijer / Koninklijke Burgers' Zoo)

Nieuwe Drakenbloedboom

De nieuwe Drakenbloedboom, of wel Dracaena, is ontdekt door botanicus en Dracaena-liefhebber Theo Damen. Hij zag dat de nieuwe, voor de wetenschap nog onbekende, Dracaena een heel andere groei- en bloeiwijze kende dan de andere Dracaena-soorten in Burgers’ Bush. Dat moest natuurlijk nader onderzocht worden. En wat bleek: deze soort groeit en bloeit anders omdat het zijn eigen soort is. De nieuwe Dracaena is nu vastgelegd en erkend als eigen soort en heeft de naam Dracaena bushii gekregen.

Grote collectie Dracaena planten

Burgers’ Bush dankt haar grote collectie aan de Universiteit van Wageningen die hun plantencollectie aan de Arnhemse dierentuin doorgaf. De collectie is een verzameling van Dracaenaceae uit het wild en zijn via verschillende expedities naar Nederland gekomen. Dan is het logisch dat nog niet alle soorten zijn gecategoriseerd. Dracaena bushii is naast Burgers’ Zoo te zien in Plantentuin Meise in België, die ooit een stek van deze Dracaena kreeg van Burgers’ Zoo en in het wild op beperkte plekken in Centraal Afrika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.