dinsdag 15 mei 2018

Laat zeehondenmama’s en pups met rust

Opvangcentrum Ecomare op Texel en andere opvangcentra vragen de komende weken extra aandacht voor het met rust laten van zogende zeehondenmama’s en hun puppy’s. Er worden op dit moment veel puppy’s geboren langs de Nederlandse kust en af en toe laten mama zeehonden hun kleintjes achter op een zandbank, dijk of strand om even een visje te gaan happen in zee. Het is dat zeer belangrijk om afstand te houden. Waarom? Omdat je door de pup te storen de moeder wegjaagt en de kleine onnodig wees maakt. (foto: Ecomare)

Kleine klagers

Tijdens het voorjaar worden er altijd honderden gewone zeehondenpuppy’s geboren langs de Nederlandse kust. Dat is heel normaal. Echter is dit ook de tijd van het jaar dat veel puppy’s in opvangcentra belanden. Iets wat in veel gevallen helemaal niet nodig was. Hoe komen de pups daar dan? Als mama zeehond gaat vissen – wat nodig is, want ze moet ook eten – dan maken veel puppy’s een klagend, huilend geluid (dit is ook de reden waarom deze pups ‘huilers’ worden genoemd). Voorbijgangers denken dan dat het beestje in nood is. Maar het is normaal gedrag en wil niet zeggen dat het kleintje alleen gelaten is.

Laat de kleine met rust

Ga je echter als mens zijnde naar het zeehondje toe, dan zal de moeder dit vanuit het water zien. Ze zal hierdoor het water niet uit durven komen, waardoor ze de pup achter laat. Laat klagende puppy’s daarom met rust. Zeehondenpups kunnen namelijk lang zonder moeder. Dit blijkt uit onderzoek van vorig jaar. Mede door dit onderzoek heeft de wetenschappelijke adviescommissie de overheid in maart van dit jaar geadviseerd een observatieperiode van 24 uur in te stellen voor pups van de gewone zeehond. Twijfel je of een pup door de moeder is achtergelaten? Bel dan een opvangcentra in de buurt, zoals Ecomare. De professionals komen dan meteen om de situatie te beoordelen. De centra blijven zich inzetten voor zeehonden die daadwerkelijk in nood zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over zeehonden en hoe je deze dieren kan helpen mochten ze echt in nood zijn? Lees dan ook een van deze artikelen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.