maandag 16 maart 2015

Zonsverduistering: 20 maart 2015

Het is jaren geleden (11 augustus 1999) dat we hier in Nederland een totale zonsverduistering hebben meegemaakt. Wel weet ik nog hoe spannend het was. Alleen met speciale brillen op mocht je naar de zon kijken, terwijl langzaam de maan tussen de zon en de aarde in schoof. Maar vreemd genoeg vond ik dat niet eens het meest indrukwekkende van de eclips. Ik was meer geïntrigeerd door de natuur. Het was een zomerse dag en ineens was het doodstil buiten. Geen vogeltje of insect meer te zien. En de honden binnen hielden zich ook gedeisd onder de salontafel. Het werd duister en een paar minuten lang bleef het zo. Nadat de zon weer geheel tevoorschijn was gekomen, kwamen de dieren ook weer tevoorschijn. Ik denk dat een zonsverduistering voor de natuur moeilijk te verklaren is. Wij weten echter dat het heel normaal is. (foto: National Geographic)


Zon, maan en de aarde
Een zonsverduistering ontstaat wanneer de maan dus tussen de aarde en de zon door draait. Andersom kan er ook een maansverduistering ontstaan doordat dan de aarde tussen de maan en de zon doorschuift. Soms wordt de zon gedeeltelijk verduisterd door de maan. Aankomende vrijdag 20 maart is er sprake van een totale zonsverduistering die alleen op het noordelijk halfrond te zien zal zijn. De totale eclips is het best te zien op de Noordpool, boven de Atlantische Oceaan, op Spitsbergen en de Faeröer Eilanden.

Gedeeltelijk verduisterd in Nederland
In Nederland en België zullen we aankomende vrijdag er ook zeker iets van meekrijgen. Hier zullen we echter geen volledige verduistering meemaken, wel een gedeeltelijke. In Utrecht bijvoorbeeld zal de verduistering te zien zijn vanaf 9:30 uur tot en met 11:48 uur, waarbij rond 10:37 uur de eclips op haar hoogtepunt zal zijn.

Eclipsbrilletje
Een eclips brengt heel veel felle zonnestralen met zich mee, vooral de aura of corona geeft een intense impuls aan licht en dus schadelijke straling. Om je ogen tegen het vele UV-licht te beschermen is het verstandig om een eclipsbril op te zetten. Deze kun je bijvoorbeeld bij de verschillende publieke Sterrenwachten kopen, maar ook veel opticiens hebben kartonnenbrilletjes met aparte filters liggen. Wil je de eclips fotograferen? Dan is het niet alleen verstandig om zelf zo een brilletje op te zetten, maar ook om je camera van filters te voorzien. Op Zonsverduistering.nl vind je allerlei tips voor het goed fotograferen van een eclips waarbij je schade aan je ogen en apparatuur voorkomt.

Genieten
Je kunt ook bij de diverse publieke Sterrenwachten in Nederland een kijkje gaan nemen en meer leren over de zonsverduistering. Kijk eens op de website van de Sterrenwacht bij jou in de buurt en ga dat zien. Want of de zon nu gedeeltelijk verduistert of helemaal: het blijft een spectaculair gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.