donderdag 5 maart 2015

Bijzondere opening van het Mesdagjaar

Hendrik Willem Mesdag was een bijzonder man. Velen zullen hem vooral kennen van het Panorama van Mesdag dat in Den Haag aan de Zeestraat is te bewonderen. Een immens schilderij waarbij je het gevoel hebt even aan het strand te lopen in plaats van in een gebouw. Maar de Haagse Mesdag was meer dan een kunstenaar. Wist je dat hij eigenlijk pas op latere leeftijd is gaan schilderen? Mesdag was namelijk een verzamelaar en daarvoor zelfs vooral zakenman. En dankzij het boek ‘Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepeneur’ weten we eindelijk meer over deze belangrijke persoonlijkheid.


Mesdag: de kunst van het netwerken
In het boek komt voor het eerst naar voren hoe Mesdag eigenlijk zijn tijd al ver vooruit was. Zo gebruikte hij namelijk zijn vaardigheden als zakenman en zijn internationale en nationale netwerk voor het verzamelen van kunst en het leggen van contacten in de kunstwereld. Dankzij zijn kennis en liefde voor kunst en cultuur veroverde hij niet alleen aanzien in het Haagse culturele leven, maar ook over de grenzen wist men wie Mesdag was. In het boek word je door verschillende auteurs meegenomen door het rijke leven van Hendrik Willem en zijn vrouw Sientje. Een prachtig naslagwerk voor iedere kunstliefhebber, rijkelijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en vooral schilderijen. Het boek is samengesteld onder redactie van Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver en tot stand gekomen in samenwerking met De Mesdag Collectie (in het beheer van het Van Gogh Museum) en het RKD.

Imposante privécollectie
Samen met zijn vrouw Sientje – ook kunstenares – opende Mesdag in 1887 een van de eerste musea voor eigentijdse kunst waar werk van het echtpaar was te bewonderen, evenals de vele kunstwerken uit de imposante privécollectie. Dit museum is nu de huidige De Mesdag Collectie in Den Haag aan de Laan van Meerdervoort. In 1903 schonk Mesdag het museum aan de Nederlandse staat. Helaas zijn niet alle kunstwerken uit de privécollectie bij elkaar gebleven, maar in De Mesdag Collectie is wel veel van deze prachtige verzameling te bewonderen.

Mesdagjaar
Mesdag was een bijzonder en belangrijk man voor Den Haag, de kunstwereld en Nederland. En daar mag je natuurlijk niet zomaar aan voorbij gaan. Gisteren (4 maart) werd in De Mesdag Collectie op feestelijke wijze het Mesdagjaar geopend, ter ere van de 100ste sterfdag van deze imposante man. Naast de boekpresentatie en een overhandiging van het eerste exemplaar van het boek door Chris Stolwijk (directeur RKD in De Mesdag Collectie) overhandigd aan Jop Ubbens (directeur Christie’s Nederland) werden er prachtige toespraken gehouden. Daarnaast werd de digitale database gepresenteerd. Na het overlijden van Mesdag zijn namelijk veel werken uit de privécollectie verkocht en zo over andere collecties verspreid geraakt. Het Van Gogh Museum en RKD (Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis) hebben in 2011 de handen ineengeslagen en zijn op zoek gegaan naar deze werken. Hierdoor ontstond er een digitale database waarin de imposante collectie inclusief correspondentie van het echtpaar Mesdag in terug is te vinden voor iedere kunstliefhebber. Zo is de Mesdag collectie weer echt compleet. (foto: Jan-Kees Steenman)

Diverse evenementen & tentoonstellingen
Ter ere van Mesdag worden er diverse tentoonstellingen en evenementen georganiseerd in diverse Haagse musea. Zo kun je tot en met 7 juni in De Mesdag Collectie de tentoonstelling ‘De Aquarel’ bekijken en zal op 28 maart het Panorama van Mesdag worden heropend. Deze evenementen en meer vind je samen met locaties, openingstijden en toegangsprijzen op Mesdagjaar.nl.
Het boek ‘Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepeneur’ is verkrijgbaar in diverse boekwinkels en natuurlijk de museashops en kost € 24,95 (ISBN 978 90 6868 672 2 – uitgeverij THOTH).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.