maandag 30 maart 2015

Earth Hour 2015: Groot succes!

Afgelopen zaterdag 28 maart was het Earth Hour. Overal ter wereld ging om klokslag half 9 lokale tijd een uur lang het licht uit. Van het Sydney opera gebouw in Australië tot aan de Golden Gate Bridge in San Francisco in de Verenigde Staten van Amerika ging het licht uit. Ook Nederland deed dit jaar weer groots mee. André Kuipers deed om half 9 de lichten van het Scheepvaartmuseum uit ten teken dat Earth Hour in Nederland was begonnen. (foto: WNF)


Negende editie
Dit jaar werd de negende editie van Earth Hour gehouden. Nederland is een van de 172 landen die inmiddels mee doen aan deze oproep om iets te doen aan klimaatverandering. Dit jaar haalde Nederland een mooi record: bijna 140 beeldbepalende gebouwen, waaronder de Dom in Utrecht, de Magere Brug in Amsterdam, de Euromast en de Kuip in Rotterdam en de Martinitoren in Groningen, deden dit jaar een uur lang het licht uit. Evenals heel veel Nederlandse huishoudens.

Vermaak in het donker
Om dit uurtje voor Moeder Aarde te vieren werden er wederom allerlei acties georganiseerd. Van lichtgraffiti tot candle light dinners in de restaurantjes van Wageningen. In Leeuwarden, Gouda en Rotterdam werden er akoestische concerten gehouden. Opvallend was het enthousiasme om thuis met kaarslicht onder het genot van een bordspelletje of een goed gesprek het uur met vrienden of familie door te brengen. Internationaal werd het Earth Hour ook gevierd. In Rusland haalde het WNF maar liefst 100.000 handtekeningen op met een oproep aan het adres van staatshoofd Poetin om olieboringen op de Noordpool tegen te gaan. In centraal Afrika werd Earth Hour gevierd met kunstmanifestaties. In Parijs kon je dansen op een speciale dansvloer die de dansbewegingen omzette in energie. En in Brazilië werd er extra aandacht gevraagd voor de problematiek van boskap.

Wereldberoemd & donker
Internationaal gingen de lichten uit van wereldberoemde monumenten als het tempelcomplex Prambanan in Indonesië (Java), Tsing Ma Bridge in Hongkong de uitgelichte Tafelberg in Kaapstad, het Akropolis in Athene, La Sagrada Familia in Spanje, de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome. Earth Hour trekt nu naar Noord- en Zuid-Amerika, waar ook 20.30 uur lokale tijd de lichten doven. Earth Hour eindigt bij eilandstaten in de Stille Zuidzee, waar de bevolking een etmaal het startsein gaf. Over een paar uur doven de lichten van onder meer de Golden Gate Bridge in San Fransisco en het gigantische beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro.

Earth Hour Challenge
Vorige week maandag schreef ik over mijn uitdaging voor Earth Hour: in 1 uur tijd bij kaarslicht een verhaal schrijven. Om klokslag half 9 ging het licht uit, kaarsen aan en schrijven maar. Het resultaat - uiteraard netjes uitgetypt - is te lezen op Stories of Me. Volgend jaar bestaat Earth Hour 10 jaar. Eens kijken wat ik dan ga doen tijdens dit gezellige, knusse uurtje voor Moeder Aarde.
(foto's: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.