zaterdag 7 maart 2015

Mini sweaters voor gewonde pinguïns

Een tijdje geleden kwam er via Facebook en Twitter een mooi verhaal voorbij over de oudste man van Australië die mini truitjes breit voor gewonde kleine pinguïns. Dit doet Alfred Date (109 jaar oud, Alfie voor zijn vrienden) vol liefde. Maar hoe is hij daar eigenlijk zo bij gekomen? (foto: AP Images/ Associated Press)

Jong geleerd…
Alfred is een ervaren breier met zeker 80 jaar brei-ervaring achter zijn naam. Hij breide ooit eens een vest voor zijn neefje – geheel zelfgeleerd – en is daarna zijn leven lang blijven breien. De zusters van het bejaardenhuis aan de New South Wales Central Coast wisten dat en vroegen hem te helpen met het breien van kleine truitjes voor de pinguïns met dikke wol. Alfred kon gewoonweg niet weigeren en ging met veel plezier aan de slag.

Olieramp
Het breien van truitjes voor de ‘little penguins’ (kleine pinguïns) is geen fashion statement maar een broodnodige activiteit. De truitjes waren namelijk een algeheel verzoek van Victoria’s Philip Island Penguin Foundation gedaan in 2013 aan breiers overal ter wereld na een olieramp op zee.

Bibberende kleine pinguïns
Heel veel pinguïns waren door de olie gewond geraakt. De olie zorgt ervoor dat de veren van de pinguïn aan elkaar gaan plakken, waardoor er water tussen het verendek kan komen. Normaliter loopt water zo van de veren af, waardoor een pinguïn dus goed kan zwemmen. Maar doordat er water tussen de vastgeplakte veren blijft zitten, kunnen de dieren het intens koud krijgen, maar ook worden ze extra zwaar waardoor zwemmen wordt bemoeilijkt en ze dus niet kunnen jagen. (foto: AP Images/ Associated Press)

Jasjes & sweaters
Normaliter krijgen pinguïns die zijn getroffen door een olieramp speciale jasjes aan van de reddingmedewerkers. Dit heeft twee voordelen: 1 er kan geen water tussen de vastgeplakte veren komen en 2 de pinguïn kan geen giftige stoffen en olie binnen krijgen wanneer hij een poging doet om zijn veren schoon te maken. Dankzij de gebreide truitjes konden de mensen van de Victoria’s Philip Island Penguin Foundation op Philip Island 96% van de pinguïnpopulatie redden. De truitjes van Alfie kwamen hierbij zeer goed van pas. Evenals de truitjes van andere breiers ter wereld. De foundation heeft overigens nu genoeg truitjes om de pinguïns te redden wanneer het nodig is. Donaties in de vorm van sweaters is dus voorlopig niet meer nodig.


Kleine pinguïns vind je alleen in zuid-Australië en New Zealand, met een kolonie van 32.000 op Philip Island. (Foto: PINP/AAT Kings/Spotlight/Rex Features – sweaters gedragen door knuffel pinguïns)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.