dinsdag 3 maart 2015

Natuurnieuwtjes: meer panda’s in het wild & geboortes in de dierentuin

Goed nieuws: er zijn meer dieren geteld die met uitsterven worden bedreigd. En er worden weer heel wat beschuiten met muisjes gesmeerd in de dierentuinen. Je merkt dat de lente in volle gang is en dat het dus goed gaat met de dierenwereld. Maar er zijn helaas ook wat spannende of trieste berichten. Zo kan de Afrikaanse wilde hond wel wat hulp gebruiken en is Stichting Leeuw op dit moment bezig met een reddingsoperatie: de verwaarloosde leeuw Omar is inmiddels in de ambulance geladen en wordt nu vanuit Slowakije naar Anna Paulowna gebracht. Omar heeft al wat gegeten en gedronken, maar is sterk vermagerd. De reis zal daarom zeer spannend zijn. Ik hoop dat alles goed gaat. Bij Stichting Leeuw is Omar in ieder geval in goede handen.


Hoera! Meer panda’s & amoerpanters in het wild
Goed nieuws van het Wereld Natuur Fonds: er zijn meer reuzenpanda’s geteld dankzij natuurbescherming. Dankzij gerichte bescherming door China en het WNF is in de afgelopen 11 jaar met 16,8 procent gestegen. Er leven nu in totaal 1.864 panda’s in natuurreservaten en bossen in China. Ook uit het verre oosten van Rusland en China komt goed nieuws: het aantal amoer luipaarden, een van de zeldzaamste grote wilde katten, is gegroeid. In het nationaal park Land van het Luipaard in Rusland is het aantal sinds 2007 verdubbeld tot zeker 57 dieren. En net over de grens in China leven nog eens acht tot twaalf dieren. Ook dit is dankzij gerichte natuurbescherming bewerkstelligd.


Foto’s: © Wereld Natuur Fonds

Noodkreet uit Zambia
Naast goed nieuws vraagt het WNF ook hulp aan iedereen die wat extra’s kan missen voor de helden in Zambia. Steeds vaker worden de wilde honden in Zambia gedood door stropers omdat zij in strikken lopen die bedoelt zijn voor klein wild. De helden van Zambia en WNF proberen alle wilde honden een zendertje mee te geven, zodat zij ze kunnen volgen en op tijd uit de stroppen kunnen redden. Help je ook mee? Doneer een gift voor de wilde hond en wordt ook een held voor de wilde hond. Meer weten over wilde honden en de projecten in Zambia? Lees dan: Uniek familiedier: de Wilde hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Afrikaanse wilde hond uit Safaripark Beekse Bergen.

Geboortenieuws: het regent muisjes
De vorige keer schreef ik al over een ware geboortegolf in Safaripark Beekse Bergen en deze gaat gewoon verder. Het safaripark heeft namelijk een nieuw neushoorntje: Sofie. Mama Mazumba en de kleine maken het goed. Sofie is de 29ste neushoorn die is geboren in het park sinds de dieren in 1972 zijn geïntroduceerd. In Dierenpark Emmen is de eerste ringstaartmaki geboren. Moeder Catootje en haar kleine hebben zelfs al van een winters zonnetje genoten. De kleine is het eerste kind van Sultan, het nieuwe mannetje dat na zijn introductie zeer actief is geweest. Er worden daarom nog kleine maki’s verwacht.


foto: Safaripark Beekse Bergen/Libéma – Dierenpark Emmen

Red de poolvos in Zweden
Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je actief iets doen voor het behoud van de poolvos? Dan hebben de Universiteit van Stockholm en Fjällräven (het bergbeklimmersmerk uit Zweden) jou hard nodig. Samen met ervaren onderzoekers gaan vijf vrijwilligers deze zomer helpen met de inventarisatie van deze bedreigde diersoort in de Zweedse bergen. Heb je ervaring met het maken van bergwandelingen, heb je conditie, slaap je graag in een tent en vind je het geen probleem om zo’n 30 kilo aan eigen uitrusting en onderzoeksmaterialen te dragen? Solliciteer dan tussen 16 tot en met 28 maart via SaveTheArcticFox.se. De vijf vrijwilliger worden vervolgens geselecteerd door een panel bestaande uit mensen van de Universiteit van Stockholm en Fjällräven. De uitslag volgt op 20 april. (foto: Wil van der Vorst PR)

Lekker buitenspelen!
Nu de dagen steeds vaker door een zonnetje worden overgoten is het extra lekker om buiten te spelen. Na de ijsbeertjes in Ouwehands Dierenpark zijn nu ook de ijsbeertjes uit Diergaarde Blijdorp met mama Olinka de buitenwereld aan het verkennen. In DierenPark Amersfoort hebben de tijgertjes een nieuw speeltje cadeau gekregen, helemaal uit de USA. De tijgerdrieling wordt al sinds hun geboorte op de Welpcam gevolgd door de New Yorkse Jet. Zij verraste de drieling met een tijgerbestendig speeltje dat met kruiden of knikkers kan worden gevuld, zodat het iedere keer weer een nieuwe uitdaging geeft. Jet was erg blij dat de tijgers er meteen mee aan de haal gingen.


Foto’s: Diergaarde Blijdorp – DierenPark Amersfoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.