maandag 9 maart 2015

Hond Gezond: schone oortjes

Honden gebruiken vooral hun neus om de weg te vinden, maar hun oren zijn ook zeer belangrijke zintuigen. Daarmee kunnen ze horen of jij de autodeur dichtslaat, of ze geroepen worden en natuurlijk of het keukenkastje open gaat… Het is heel belangrijk om honden oren met enige regelmaat schoon te houden. Net als wij kunnen ze namelijk last hebben van overtollig oorsmeer, maar ook haargroei in de gehoorgang of oormijt wat weer een erge jeuk kan veroorzaken. Zo geef je je lieve viervoeter schone oortjes. (Foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Staande oren
Staande oren zijn natuurlijk het eenvoudigste te controleren op vuiltjes, wratjes en ongedierte. Omdat de oren mooi rechtop staan, komt er ook meer zuurstof bij de gehoorgang waardoor deze minder snel ‘vol’ lopen met oorsmeer, zodat het makkelijker te verwijderen is.

Hang oren
Hangende oren dekken de gehoorgang af, waardoor het extra warm wordt in het oor. Hierdoor kan oorsmeer zacht en vloeibaar blijven of kunnen eitjes van ongedierte makkelijker uitkomen. Wanneer je hond ligt te slapen kun je voorzichtig het hangende gedeelte van het oor openleggen, waardoor er wat lucht bij het oor komt. Zo kun je ook makkelijk controleren of het oor vuil is.

Vochtige doek
Heeft je hond viezigheid in het oor? Maak dit dan schoon met een vochtige doek – nooit met een wattenstaafje! Hou het oor vast en veeg voorzichtig het zichtbare gedeelte van de oorschelp schoon. Het is goed om hier een wekelijkse routine van te maken.

Haren verwijderen
Alle honden, maar vooral harige honden, hebben haren in de oren. Het is belangrijk deze regelmatig te verwijderen om oorproblemen te voorkomen. Deze haren zitten niet heel erg vast en zijn met een licht plukkende draai beweging makkelijk uit het oor te verwijderen. Dit kun je met je duim en wijsvinger doen of met een groot pincet waarbij je de uiteindes met een gaasje omwikkelt zodat je de oren van je hond niet beschadigd. Let wel: je hond zal dit niet echt prettig vinden. De mijne vind het een vervelend, kriebelend klusje, ook al heb ik hem van puppy af aan geleerd dat het er bij hoort. Lukt het je niet om de haren te verwijderen, vraag dan raad bij de dierenarts of een trimmer.

Oorsmeer verwijderen
Hardnekkig oorsmeer kan heel vervelend zijn voor je hond, vooral wanneer het diep in het gehoorgang zit. Ga absoluut niet met slaolie, wattenstaafjes en andere voorwerpen aan de gang: dit kan het gehoor van je hond ernstig beschadigen. De oplossing is namelijk heel simpel: bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak kun je speciale oordruppels voor de hond kopen. Druppel volgens de gebruiksaanwijzing enkele druppels in het oor of beide oren en masseer deze lekker in, door achter de oortjes van je hond te wrijven. Vervolgens zal je hond met de kop gaan schudden waardoor het oorsmeer vanzelf het oor verlaat. Ook kan je hond lekker met zijn gezicht over zijn favoriete dekentje willen wrijven. Omdat het oorsmeer alle kanten op kan vliegen is het verstandig de oren bij voorkeur buiten of in een ruimte die je makkelijk schoon kan maken te reinigen.

Ruik er eens aan
Schudt je hond met zijn kop of piept hij als je achter zijn oren kriebelt? Ruik dan eens aan het oor. Stinkt het? Dan zou je hond zomaar een oorontsteking kunnen hebben. Ga dan niet zelf dokteren maar ga even langs bij de dierenarts voor een consult en behandelplan. Door overigens regelmatig aan de oren van je hond te snuffelen weet je wat een normale oorgeur is van je hond. Zo ontdek je sneller of de geur anders is dan normaal.

Oormijt
Er zijn nogal wat parasieten die het leuk vinden om je hond te plagen. Oormijt is er daar een van. Deze minuscule parasieten leven het liefst in warme oren en zijn te herkennen aan heel veel zwarte spikkels in en om het oor. Oormijt kan oorschurft veroorzaken, met schilferende rode oren, pijn en heel veel jeuk. Door de oren regelmatig te controleren kun je oormijt voor zijn. Heeft je hond toch oormijt? Ga dan direct naar de dierenarts of dierenspeciaalzaak voor speciale oordruppels die het oor kalmeren en de oormijt dood.

Lekker kroelen
Als je met de oortjes van je hond bezig bent geweest, dan beloon je hem of haar natuurlijk voor het geduldig wachten en zitten. Bijvoorbeeld met een lekkere kluif of door even lekker achter de oortjes te kroelen. Zo weet je hond ook dat er na een vervelend orenklusje een beloning wacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.