maandag 2 maart 2015

Last van een lente dip? Vul je vitamines aan

Het is een wispelturige winter geweest, met sneeuw, hagel, ijs, zon en veel wind. Echte winterse dagen met een warme winterzon en zachte dagen met veel regen hebben elkaar in rap tempo opgevolgd. Geen wonder dat veel mensen juist nu lopen te hoesten en proesten. Wispelturig weer is namelijk een aanslag op je weerstand, omdat het lichaam zich steeds op een andere manier moet wapenen tegen virussen. Veel mensen ervaren nu de lente er zachtjes aankomt, ook een beetje een dip. Vermoeidheid en lusteloosheid zijn daar belangrijke kenmerken van. Deze lentedip is makkelijk te verklaren – en vaak ook op te lossen.

Lente in zicht
De lente is in zicht. Bomen lopen al uit, het gras gaat voorzichtig groeien en er zitten al knoppen in de bloesembomen. Ook de krokussen steken lustig hun kleurige bloemen boven de aarde uit. Een mooi gezicht waar je heel vrolijk van kan worden. Toch ervaren veel mensen in deze tussenperiode van winter naar lente een dipje.

Uitgeputte reserves
Dit dipje heeft vaak te maken met een vitamine D tekort. Gedurende de zomer maken we onder invloed van de zon vitamine D aan in onze huid. Deze opgebouwde reserve helpt ons zo gezond mogelijk door de winterperiode heen. Maar wanneer je in de winter niet of nauwelijks de vitamine D reserves met behulp van de zon kunt opladen, dan raakt het tankje langzaam aan leeg. Daarbij maken we onder invloed van de zon steeds minder vitamine D aan in de zomer, omdat veel zonbeschermingsproducten een barrière vormen tussen de UV-stralen en de huid.

Aanvullen!
Vul daarom bij voorkeur je vitamine D aan door in de winter een zonnebankkuurtje te volgen. Je huid wordt er ook nog eens lekker getint van, waardoor je je ook beter voelt. Ook is het verstandig om in maanden met een ‘r ‘ erin vitamine D bij te slikken. Zo hou je het vaatje gevuld. Gezonde voeding met vitamine D rijke hapjes en drankjes (zuivel, boter, vette vis, vlees en eieren) helpen natuurlijk ook mee. Ook andere vitamines, zoals C, kunnen meehelpen de weerstand te verhogen en je lentedip te verlagen. Maak daarom eens een lekkere salade van verse groenten en je favoriete stukjes fruit en combineer dat met verse makreel. Of maak een lekkere Smoothie.

Laat een tekort testen
Het is niet verkeerd om vitamine D (liefst D3) bij te slikken, maar als je dit doet en je voelt je zeer vermoeid en lusteloos en dat gaat gewoon niet over, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Bij een ernstig tekort helpt een gewone dosering namelijk niet. Via een simpele bloedtest kan worden aangetoond of je een tekort hebt of niet.

Ga lekker naar buiten
Met de lente in zicht is het ook goed om de zon op te zoeken. Op mooie, maar koude winterse dagen is het heerlijk om beschut even in de zon te gaan zitten of wandelen. Ga buiten spelen met de kinderen, wandel gezellig met je hond of bezoek een dierentuin, bos of pretpark. Door iets leuks te doen, doe je ook frisse energie op. Kun je er weer helemaal tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.