dinsdag 31 maart 2015

Leukste Uitje van Nederland 2015 is…

30 maart was het weer zover. Alle genomineerde afgevaardigden van de verschillende uitjes in Nederland waren weer aanwezig op het hoofdkantoor van de ANWB voor de verkiezing van Leukste Uitje van Nederland. Per provincie werd er uiteraard ook weer een leukste uitje gekozen door de leden van de ANWB. Een spannende middag, want genomineerd zijn is natuurlijk al prachtig, maar winnen… ja, dat wil best iedereen. Maar, zou Berkenhof’s Tropical Zoo voor het vijfde jaar op rij worden uitgeroepen tot Leukste Uitje van Zeeland? En wie mag zich dit jaar het Leukste Uitje van Nederland noemen? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gezelligheid bij de ANWB
Om half 2 was het al een gezellige boel op het hoofdkantoor. Het podium stond al klaar en iedereen zocht een plekje op in de zaal. Ik kwam nog wat bekenden van vorig jaar tegen, namelijk van het Kameleondorp, wederom genomineerd voor het Leukste Uitje van Friesland. Er werd gelachen en volop gekletst, totdat Stella Gommans het podium betrad. Het was tijd voor serieuzere zaken. Het welkomstwoord werd verzorgd door directeur Frits van Bruggen.

Geluk is het sleutelwoord
Waarom gaan mensen een dagje uit? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen in de uitjesbranche. Het antwoord is simpel, volgens Frits. ‘We doen dit, omdat we mensen blij willen maken. Een geluksmoment willen geven.’ Geluk was het sleutelwoord van de dag. ‘Want,’ zo zei hij ook, ‘vandaag hopen wij een aantal van u ook zeer gelukkig te maken.’ Dat de verkiezing leeft bij de leden van de ANWB was wederom te merken. Er zijn maar liefst 32.000 stemmen uitgebracht! De website Land van ANWB helpt zeker mee in het zoeken en zelfs boeken van een uitje: ‘Er staan meer dan 3.000 uitjes op de site en er zijn over het afgelopen jaar 50% meer uitjes via de website uitgezocht.’ Uiteraard helpt het Ledenvoordeel op sommige uitjes ook zeker mee. Dat is iets om trots op te zijn. Waar Frits ook zeker trots op was, was het feit dat hij ‘gastheer mocht zijn van de gastvrijheidsbranche’.

Spetterende optredens
Natuurlijk werd de middag muzikaal omlijst. De opening werd verzorgd door het Leukste Uitje van 2014: de Efteling. Fakir, Hans, Grietje, Roodkapje en Doornroosje kwamen een prachtig lied zingen over sprookjes. Het toverde bij menigeen een glimlach op het gezicht. De meiden van O’G3NE zongen de sterren van de hemel met aanstekelijke nummers uit The Voice en natuurlijk hun hitsingle Magic. Tot slot werden we getrakteerd op het improvisatie cabaret van MiER om de middag lachend af te sluiten. Zij trakteerden het publiek op een improvisatie stuk met veel emoties (bedacht door de zaal) en op geïmproviseerde liederen over verschillende uitjes, zoals het Woudagemaal en de Orchideeënhoeve.En de winnaars zijn…
De Leukste Uitjes per provincie zijn geworden:
Groningen: Doe Zoo Insektenwereld
Friesland: Natuurmuseum Fryslân
Drenthe: Sprookjeshof
Overijssel: Dierenpark Taman Indonesia
Flevoland: Orchideeënhoeve (voor de vierde keer op rij!)
Noord-Holland: Zuiderzeemuseum
Zuid-Holland: Miniworld
Utrecht: Nationaal Militair Museum (net 100 dagen geopend!)
Gelderland: MuZIEum
Zeeland: Berkenhof’s Tropical Zoo (voor het vijfde jaar op rij!)
Brabant: Klok en Peel Museum
Limburg: Kasteelpark Born
Het Meest Maatschappelijke Uitje van 2015 is: Wijngaard Hof van Twente (voor Wereldpaviljoen Steyl en Ctaste & CtheCity Amsterdam)
Efteling wederom Leukste Uitje van Nederland
Als laatste werd natuurlijk het meest leuke uitje van Nederland bekend gemaakt. Vol trots maakte Frits van Bruggen de winnaar bekend. Net als vorig jaar ging de Efteling er met de prijs vandoor, hierbij lieten ze twee dierenparken achter zich, namelijk Apenheul en GaiaZOO. Hoewel de trofee werd overhandigd aan Fons Jurgens, directeur van dit prachtige sprookjespark, kreeg Roodkapje de bloemen. En ja… die ging ze natuurlijk later meteen aan oma brengen in het Sprookjesbos.


Blije gezichten van alle winnaars

Nog meer Leuke Uitjes?
Wist je dat we in Nederland de meeste uitjes per vierkante meter hebben? Dat is het meeste van alle landen in de wereld. Er is daarom ook altijd iets te doen. Op zaterdag en zondag kun je daarom om 11.00 uur ’s morgens naar het nieuwe RTL4 programma Land van ANWB kijken, genoemd naar de gelijknamige website van ANWB waar je allerlei uitjes kunt vinden. Stella neemt je op unieke en vrolijke wijze mee naar Leuke Uitjes door heel Nederland.
Kijk ook op Land van ANWB voor leuke aanbiedingen en voor de websites van alle winnaars. Ook vind je hier allerlei nieuwe soorten uitjes die het Land van ANWB gaat aanbieden, zoals de Explorers Club voor kinderen en uitjes met een overnachting.

Waar ga jij binnenkort naartoe?

Meer foto’s van dit evenement vind je in het album Leukste Uitje 2015 op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.