woensdag 25 februari 2015

De Snelle Superfood Chef: genieten van superfoods

Groene koffie, chia zaad, quinoa, bosbessen, bieten en aardbeien… het klinkt allemaal heel lekker die superfoods maar niet iedereen weet wat je er nu precies mee moet doen. Jesse van der Velde (superfoodspecialist en verjongingscoach) en Annemieke de Kroon (kok en hormoonfactortrainer) hebben daarom 80 heerlijke, gezonde, maar vooral eenvoudige recepten voor je samengesteld zodat je ook meer gezonde, vitamine- en antioxidantrijke shakes, smoothies en toetjes kunt maken. De blender speelt een grote rol in het boek. Maar een keukenmachine, staafmixer of handmixer kunnen ook zeker helpen met het maken van de recepten in dit boek. (foto's: De Snelle Superfood Chef, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum)

Wat zijn superfoods
Een goede vraag. De term superfood lijkt tegenwoordig wel een modeterm die iedereen lukraak gebruikt om een beetje aandacht te krijgen. Maar het is natuurlijk meer dan alleen een term. Een superfood is een voedingsmiddel dat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat, maar weinig schadelijke stoffen met zich mee dragen. Ook zouden deze voedingsmiddelen de gezondheid bevorderen. De ingrediënten in het boek zijn zowel bij de groente- en fruitafdeling te vinden als bij een reformzaak en zijn niet allemaal even exotisch als je zou denken.

Stap voor stap
De smoothies en toetjes (jawel, er staan eigen ‘yoghurt’ toetjes in en een soort alternatief appeltaartje en zelfs ijsjes) worden op eenvoudige wijze uitgelegd, waardoor het heel eenvoudig is om de recepten te volgen. Iedereen kan het daarom maken. De overzichtelijke receptpagina’s en de overheerlijke fotopagina’s wisselen elkaar perfect af, waardoor je ook nog eens kunt zien hoe je creatie er straks uit komt te zien. En van de foto’s alleen al ga je geheid watertanden.

Arise & Shine – met bosbessen
Aangezien er deze week al vaker bosbessen of blauwe bessen op het menu hebben gestaan, deel ik hier een heerlijk recept met bosbessen. Deze smoothie bestaat uit een ‘yoghurt’ van bosbessen en een perzikenmousse. Door de bosbessenyoghurt en perzikmousse met elkaar af te wisselen kun je een mooi toetje maken. Gebruik hiervoor een groot, hoog glas.

Bosbessenyoghurt – benodigdheden & bereiding
250 ml kokosmelk – 1 eetlepel rauwe honing – 1 eetlepel citroensap – 1/2 theelepel agaragar – 70 gram blauwe bessen
Maak de avond van tevoren de yoghurt door alle ingrediënten op de bosbessen na in een steelpan aan de kook te brengen totdat alles is opgelost. Laat het mengsel koken en schuimen in de pan. Vervolgens giet je het in een kom en laat je het afkoelen. Zet het daarna 2 uur in de koelkast. Roer af en toe nog even door zodat alles stolt. Schep vervolgens de yoghurt in de blender met de blauwe bessen en maak er een romig geheel van.

Perziklaag – benodigdheden & bereiding
5 verse basilicumblaadjes – 2 gesneden perziken met schil (zonder pit) – 2 eetlepels citroensap – 1/2 eetlepel rauwe honing
Blender dit alles tot een romig geheel en schep dit op de yoghurt. Maak af met de granola

Granolatopping
2 eetlepels havervlokken – 1 eetlepel hazelnoten (gehakt) – 4 gehalveerde Incabessen

Dit is slechts één van de zeer smakelijke recepten uit het boek. Probeer het en vind de lekkerste smoothies, yoghurts en toetjes met superfood die bij je passen. Eet smakelijk!

De Snelle Superfood Chef
Auteurs: Jesse van der Velde & Annemieke de Kroon
Pagina’s: 224
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978 90 00 34331 7
Prijs: € 22,50
ISBN e-book: 978 90 00 34365 2
Prijs e-book: € 17,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.