woensdag 25 oktober 2023

Schrijfcoachtip Spanning

Halloween staat voor de deur, de avonden worden langer en de dagen korter. Tijd om weer lekker een spannend boek te lezen. Eerder in deze rubriek heb ik het al eens gehad over enge verhalen (zie straks onderaan het artikel), maar vandaag wil ik het eens hebben over spanning. Want een verhaal is pas spannend, als er spanning wordt opgebouwd. Door spanning lees je door en wil je weten wat er verder gebeurt met een hoofdpersonage. Vandaag deel ik graag enkele tips voor hoe je spanning aanbrengt in het verhaal. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Meeleven met de personages

Denk eens even terug naar een boek wat je het mooist vond om te lezen en bedenk je dan waarom je juist dat boek voor de geest kan halen. Waarschijnlijk lag het aan de mooie vertelstijl van de schrijver, de levensechte personages en natuurlijk het verhaal wat op sommige punten echt heel spannend was. Spannend kun je op vele manieren interpreteren. Het kan spannend zijn doordat de hoofdpersoon verschillende obstakels moet overwinnen, maar ook doordat twee karakters elkaar wel leuk vinden, maar dit niet durven uitspreken. Een spannend verhaal kan van alles in zicht hebben. Goed opgebouwde spanning zorgt ervoor dat je nieuwsgierig bent naar ‘hoe het afloopt’. Het is zeker een van de redenen waarom ik soms tot diep in de nacht moest doorlezen om te weten wat het einde zou brengen. Met een paar handige stappen kun je spanning gemakkelijk aanbrengen in je verhaal.

Conflict

De makkelijkste manier om spanning in een verhaal aan te brengen is het introduceren van een conflict. Dit kan een conflict zijn tussen twee personages (ze hebben een gruwelijke hekel aan elkaar), een intern conflict (twijfels, angst en dergelijke) of een conflict met een gevestigde orde (oorlog en dergelijke). Door een conflict aan te brengen, betrek je je lezers bij het verhaal. De lezer wil weten hoe dit wordt opgelost. Gaat goed van kwaad winnen? Gaan die twee elkaar uiteindelijk toch wel heel leuk vinden en doen ze daarom zo naar tegen elkaar? Of klimt het hoofdpersonage uit het psychische dal?

Cliffhangers

Ik hou van cliffhangers aan het einde van een hoofdstuk of een deel van een hoofdstuk. Een cliffhanger is een onopgeloste vraag of een spannend moment waar niet meteen een oplossing voor komt. Je moet dus doorlezen om erachter te komen wat er gaat gebeuren. Ik laat in een verhaal de lezer graag even hangen door eerst iets heel anders te behandelen en dan pas alinea’s of een heel hoofdstuk verder weer de draad op te pakken. Niet leuk voor je personages wellicht, maar het is wel spannend!

Geheimen ontrafelen

Geheimen en onthullingen zijn krachtige hulpmiddelen om de spanning van je verhaal te vergroten. Hou je lezer nieuwsgierig door informatie beetje bij beetje te onthullen. Wanneer je dan belangrijke informatie onthult, zorg er dan wel voor dat dit het verloop van het verhaal beïnvloedt en dus een functie heeft binnen het verhaal. En het is daarbij ook fijn dat het geen anticlimax veroorzaakt. Dus dat je een geheim hebt opgebouwd en dat de lezer na de onthulling denkt: Joh, was dat het?

Onder tijdsdruk

Over drie uur ontploft er een bom in het centrum van de stad en de held moet deze ontmantelen voor die tijd. Goh, dat is al spannend op zich. Want zou hij of zij dat wel gaan halen? En wat kan er in de tussentijd nog meer voor ellende op het pad komen. Handelen onder tijdsdruk of een deadline biedt een spannende laag waar bijna niet aan te ontkomen valt. Het gaat hier immers om een race tegen de klok en dat is moeilijk om te winnen!

Geleidelijk opbouwen

Het is belangrijk dat de spanning geleidelijk wordt opgebouwd door het verhaal heen, door middel van de eerder genoemde elementen. Gooi je iemand meteen in een spannend moment, dan weet je lezer nog helemaal niet wie wie is en wat er is gebeurd, voorafgaand aan dit spannende moment. Door spanning rustig op te bouwen, geef je je lezers de tijd om te gaan houden van de personages. Overigens kun je er wel voor kiezen om met een heel spannend moment te beginnen, dit los te laten en teruggaan naar het begin van het verhaal om vervolgens weer op te bouwen naar het spannende moment van de eerste bladzijde.

Na spanning volgt ontspanning

De spanningsboog kan niet altijd gespannen staan. Het is daarom belangrijk om ook af en toe een conflict op te lossen of een geheim te ontrafelen. Bovendien kan het loslaten van de spanning heel fijn werken, omdat je hoofdpersonage (en dus de lezer) even op adem kan komen, voordat het volgende avontuur of conflict zich aan doet. En tevens niet onbelangrijk: zorg voor een bevredigend einde van het verhaal, waarin alles klopt en samen komt. Dat geeft weer een fijn gevoel aan het eind van het verhaal.

Meer spannende schrijftips

Klik op de afbeeldingen en ontdek toffe tips voor het schrijven van enge verhalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.