vrijdag 20 oktober 2023

Stadsbeeld Heksen

Nu Halloween nadert, voel je de aanwezigheid van geesten en heksen steeds dichterbij komen. In Oudewater bijvoorbeeld hoor je ze de hele nacht kakelen en lachen, zoals alleen echte heksen dat kunnen. Ze zoeven door de lucht op hun dunne bezems en halen van alles uit. Uiteraard vergezeld door een zwarte kat... Oudewater was in de 16de en 17de eeuw een van de plekken waar je een Heksenwaag kon tegenkomen en waar veel vrouwen zijn vervolgd en ten onrechte beschuldigd van hekserij. Een toepasselijke plek voor twee heksen om voor eeuwig rond te vliegen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Heksen

gemaakt door: Ineke van Dijk
gemaakt van: brons en staal
bestaat uit: een lange gebogen paal met bovenop twee heksen op een bezemsteel en een kat
te vinden: op de rotonde van de J.J. Vierbergenweg / Oude Singel
vliegen daar sinds: 15 mei 1998

Heksen

Heksen en Oudewater zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat er juist in deze plaats een standbeeld van een heks (of in dit geval twee) moest komen, is daarom niet zo vreemd. De heksen lijken op de rotonde onderweg naar het centrum, waar ook de Heksenwaag (nu een museum) van Oudewater te vinden is. De 7 meter hoge paal lijkt minder hoog door de gebogen vorm. Op de paal – je moet goed kijken – klimt een kat naar boven. De kat bestaat alleen uit een lijn waardoor je er dus doorheen kan kijken. Dit is een bijzonder element, want je zou de kat zomaar kunnen missen – of is dat wellicht de tovenarij van de twee heksen? Loop gerust even rondom de rotonde (er is een voetpad) om de heksen vanuit alle hoeken te bekijken. Er zit echt snelheid in. Wellicht hebben ze de paal aangegrepen om nog meer kattenkwaad uit te halen! Heksen zijn immers ondeugend en uitbundig. Iets wat je in dit standbeeld zeker terugziet!



Ineke van Dijk

Ineke van Dijk werd in Gouda geboren op 19 mei 1940 onder de naam Maria Antoinetta (Ineke) van Dijk. Toen ze 16 jaar oud was, wist ze eigenlijk al dat ze iets wilde gaan doen met beeldhouwen. Ze ging daarom in opleiding bij beeldhouwer Jaap Kaas aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Na die opleiding vertrok ze naar Maastricht om aan de Jan van Eyck Academie in de leer te gaan bij Fred Carasso. In 1962 werd haar kunst in een eigen expositie tentoongesteld. Naast eigen kunstwerken, werkt ze ook in opdracht voor onder meer particulieren, gemeentelijke instellingen en bedrijven. Denk hierbij aan een borstbeeld van Herman van Veen voor Theater Carré, de Benschopper Beer voor gemeente Benschop en de Heksen van Oudewater. Ze maakt beelden, reliëfs, portretten, penningen en prijzen. Ze heeft zich gespecialiseerd in het maken van beelden van mensen en dieren. Ballet is een van haar favoriete onderwerpen en ze weet als geen ander om beweging in haar bronzen beeltenissen aan te brengen. Haar kunst behoort tot het geabstraheerd realisme. Dat is een kunststroming waarbij de realiteit wordt uitgebeeld in emoties, sfeer en stemming, zonder dat je niet meer kunt zien wat de beeltenis moet zijn. Ze heeft verschillende beelden die je zomaar in het straatbeeld kan tegengekomen gemaakt, misschien zelfs wel bij jou in de buurt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.