maandag 23 oktober 2023

Goed Doel Black Mamba APU

Powervrouwen die stropers tegenhouden; dat is in een notendop de Black Mamba Anti-Poaching Unit (APU). Deze eenheid die actief de dieren beschermd in Zuid-Afrika op de grens van het Krugerpark bestaat uit alleen vrouwen en is hiermee de eerste anti-stroper eenheid ter wereld. Deze dames hebben al veel goeds gedaan. En de naam is heel bewust gekozen, want een Black Mamba (zwarte mamba) is een zeer giftige slang. Die wil je niet tegenkomen. En deze dames als je kwaad in de zin hebt, ook zeer zeker niet. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Neushoorns en meer

Het logo van de Black Mamba APU bestaat uit de kop van een neushoorn, vergezeld door twee zwarte mamba’s. De slangen spreken voor zich en de kop van de neushoorn eigenlijk ook. De anti-stropers eenheid is namelijk begonnen om de neushoorns te beschermen. Dat doen zij al 10 jaar (sinds 2013) en met succes. De dames zijn vooral werkzaam in het Balule Nature Reserve wat grenst aan het Kruger park. Sinds ze daar werkzaam zijn, is het aantal incidenten met valstrik gedaald met 99 procent. Buiten het reservaat is dat overigens dankzij hun inzet met 89 procent gedaald. In de afgelopen 10 jaar zijn de Black Mamba’s actief betrokken geweest bij 6 arrestaties van stropers en bij het lokaliseren en vernietigen van 29 stroperskampen en 7 bushmeat keukens!

Onaantrekkelijk voor stropers

Het doel van Black Mamba APU is simpel: het gebied waar ze werkzaam zijn zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor stropers. Door er veel te patrouilleren hebben stropers veel minder kans ongezien hun vallen te zetten, dus daardoor is het gebied al stukken minder interessant. Er zijn twee soorten stropers actief in het gebied waar de Black Mamba’s patrouilleren. De ene soort stroopt dieren om deze te slachten en te verkopen als bushmeat. Hiervoor worden valstrikken gezet. Deze zijn met name bedoeld voor diverse antilopes, maar ook andere dieren raken hierin verstrikt. De andere stroperssoort dood neushoorns voor hun hoorn. Dankzij het patrouilleren beschermen de Black Mamba’s ook andere dieren in het gebied, zoals olifanten (ivoor), leeuwen (voor de botten) en schubdieren (voor de schubben), actief tegen stropers.

Rolmodellen voor de gemeenschap

De Black Mamba’s zijn echte rolmodellen voor de gemeenschap. Meisjes en jonge vrouwen kijken tegen ze op. Om de bewustwording van stroperij te vergroten, organiseert Black Mamba APU het educatieprogramma ‘Bush Babies’. Bush Babies richt zich op scholen aan de westkant van het Kruger Park. Het programma draait op moment van schrijven op 10 scholen en is voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Er zijn speciale Education Officers die wekelijks een bezoek brengen aan de scholen. Geregeld wordt diegene vergezeld van een Black Mamba Ranger om haar verhaal te vertellen. Met de lessen hoopt Black Mamba APU de kinderen bewust te maken van de natuur en het belang om deze te beschermen.

Steun The Black Mamba’s

De Black Mamba’s kunnen alle hulp goed gebruiken. De rangers zijn een afdeling van Transfrontier Africa Anti-Poaching Unit en deze zamelen geld in voor alle afdelingen. Je kan overigens de Black Mamba’s ook direct steunen. Kijk hiervoor eens op TransfrontierAfrica.org/the-black-mambas. Je kan via de shop overigens ook toffe T-shirts kopen waarmee je laat zien de Black Mamba’s te steunen. Wist je dat Stichting Wildlife ook geld inzamelt voor de Black Mamba’s? Deze stichting voor natuurbehoud werkt samen met Beekse Bergen, Dierenrijk, AquaZoo Leeuwarden en ZooParc Overloon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.