maandag 16 oktober 2023

Hond Gezond Pompoen voor je hond

Het is oktober en dat betekent dat er heel wat lekkere herfstige dingen zijn om te eten, zoals pompoenen! Wist je dat honden pompoen ook heel lekker vinden? Het is gezond, voedzaam en kan helpen bij problemen van de spijsvertering! Mijn hondje heeft snoepjes van Edgar & Cooper waar pompoen in is verwerkt en die vindt hij toch lekker! Maar je kan ook lekker een pompoenpuree voor je trouwe viervoeter maken. Het is pompoenseizoen, dus als je toch een pompoensoepje maakt voor jezelf, hou een stukje achter (of koop gewoon twee pompoenen) en maak er wat lekkers mee voor je hond. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gezond voor je hond

Pompoenen barsten van de vitaminen, mineralen en vezels. Je vindt er vitamine A, B6, B12, C en D in terug. Daarnaast bevat het magnesium, ijzer, natrium, kalium en calcium. Samen werken deze voedingsstoffen mee aan gezonde ogen, sterkte botten en gewrichten, een gezonde weerstand en zenuwstelsel. Pompoenen bevatten ook nog eens heel veel vezels. Deze kunnen een gunstige uitwerking hebben op de ontlasting van je hond. Zo maken vezels deze zachter. Het is wel belangrijk dat je die pompoen veilig introduceert in het eten van je hond. Geef het bijvoorbeeld niet rauw, omdat je hond dat dan waarschijnlijk niet lekker vindt. Vindt je hond dat wel, dan mag je het gewoon rauw met pitten en al geven. Wil je meer weten over het geven van pompoen aan je hond? Lees dan het artikel van de Dierapotheker.

Recepten voor honden

Als je iets met pompoen voor je hond gaat maken, hou er dan rekening mee dat het echt voor je hond moet zijn. Doe er geen zout of kruiden bij die niet geschikt zijn voor je hond. Puur pompoen is het beste. Je mag het uiteraard wel combineren met bijvoorbeeld zoete aardappel of worteltjes. Er zijn verschillende dingen die je voor je hond kan maken met pompoen. Online zijn er verschillende recepten te vinden. Je hond mag zo’n 1 tot 2 eetlepels pompoen per dag hebben. Grote honden zelfs tot 5 eetlepels.

Makkelijk & smakelijk: pompoenpuree

Een van de makkelijkste dingen die je kan maken voor je hond van pompoen is pompoenpuree. Je kunt zelf pompoenpuree maken door pompoen in kleine stukjes te snijden en deze in water (zonder zout) te koken. Als de stukjes lekker zacht zijn dan doe je ze in een schaaltje en pureer je deze met behulp van een vork of staafmixer. Laat het goed afkoelen en geef hier wat van aan je hond bij zijn eten of als lekkere snack.

Lekker bakken: pompoenkoekjes

Herfst en koekjes bakken horen voor mij op de een of andere manier bij elkaar, dus waarom zou je het bakken van lekkernijen voor jezelf niet eens combineren met het bakken van een koekje voor je hond. Pompoenkoekjes voor je Koekiemonster maak je vooral met pompoenpuree en havermout of tarwebloem. Je kan er nog andere gezonde ingrediënten aan toevoegen, zoals pindakaas, een eitje en een vleugje kaneel. Let wel heel goed op dat je geen pumpkin spice mix gebruikt; hier zitten kruiden in zoals kruidnagel en nootmuskaat welke niet goed zijn voor je hond. Een lekker recept vind je onder meer bij Uitgelatenhond.nl.

Vries het in: pompoenijsjes

Je kan de pompoenpuree ook lekker invriezen. Doe dit in porties door middel van een ijsblokjesbakje. Je kan er een koekje in steken als ‘lollystokje’. Lekker voor een warme herfstdag na een lange wandeling in het bos!

Inspiratie

Heb je zin om te gaan kokkerellen voor je hond? Kijk voor inspiratie, recepten en kant-en-klare lekkernijen ook eens op:
TheDogBakery.com
AllRecipes.com
Maar ga ook zeker op zoek naar recepten in het Nederlands!

Veiligheid voorop

Niet ieder dier is hetzelfde en er zijn nu eenmaal voedingsstoffen waar de ene hond wel tegen kan en de ander niet. Introduceer daarom altijd nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk in het dieet van je hond. En raadpleeg bij vragen altijd je dierenarts of een dierenvoedingsdeskundige. Zij weten namelijk precies waar je op moet letten.

Gezond genieten in de herfst

Wist je overigens dat de voedingsbehoeftes van je hond met de seizoenen net zo goed veranderen als die van jou? In de herfst kunnen onze harige vriendjes dus enkele veranderingen in hun voedingsbehoeften ervaren. Zo kunnen de lagere temperaturen de energiebehoefte van je hond verhogen, omdat ze meer energie verbranden om warm te blijven. Dit betekent dat je de hoeveelheid voedsel kunt aanpassen om aan die verhoogde behoeften te voldoen. Daarnaast is het dus goed om te kijken wat je hond nodig heeft.

Lekkere afwisseling

Waarom zou je eigenlijk pompoen geven aan je hond? De herfst is een heel lekker seizoen met verse appels, zoete aardappelen en natuurlijk weer de pompoen in allerlei vormen en daarmee samenhangende smaken. Door wat smaken van het seizoen aan het eten van je hond toe te voegen, biedt je hem of haar meer variatie. Ook daarom kun je wat pompoen aan het dieet van je hondje toevoegen.

Pas op: dit mag NIET

De herfst brengt echter ook schadelijke voedingsmiddelen voor je hond met zich mee. Paddenstoelen bijvoorbeeld zijn niet geschikt voor honden. Voor mensen zijn er ook heel veel niet geschikt, maar aangezien je hond vaker met zijn neus op paddenstoelenhoogte te vinden is, is het belangrijk goed op te letten dat hij geen hapje neemt. Ga ook niet spelen met eikels of kastanjes. Naast het gevaar dat je hond erin stikt of ze doorslikt en niet kan verteren, zijn eikels en wilde kastanjes ook nog eens rijk aan tannine en deze stof is giftig voor je hond. Let daar tijdens de herfstwandeling daarom goed op. Dennenappels zijn overigens niet giftig, maar kunnen wel gevaarlijk zijn als je hond ze inslikt of opeet.

Heerlijk genieten!

De herfst is er om op en top samen te genieten. Maak dus eens een lekker pompoenpureetje voor je hond als jij aan de pompoensoep gaat. Of wandel samen door de prachtige kleuren van de herfst in het bos. Dat is goed voor jullie allebei. Veel plezier met het maken van lekkere hapjes voor je hond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.