vrijdag 6 oktober 2023

Uitgelicht 120 jaar De Mesdag Collectie

Hendrik Willem (1831-1915) en Sientje (1834-1909) Mesdag waren in hun tijd toonaangevend in de kunstwereld. Zij waren naast kunstenaars ook verzamelaars. Zij hadden echt oog voor hun tijdgenoten en creëerden zo een bijzondere verzameling welke ze in hun eigen museum bij hun woonhuis in Den Haag tentoonstelden. Afgelopen mei was het precies 120 jaar geleden dat het echtpaar hun hele collectie schonken aan de Staat der Nederlanden en de bijzondere collectie voor het grote publiek toegankelijk werd. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum aan huis

Het museum aan huis, Museum Mesdag genoemd, werd in 1887 geopend. Iedere zondagochtend kon men op afspraak het museum bezoeken om eigentijdse kunst te bewonderen. Hendrik Willem leidde de bezoekers zelf rond. Hij begon daarbij in het woonhuis, want de rondleiding begon in de ateliers van hem en Sientje zelf. Vervolgens werd je naar het museumgebouw geleid waar je naast de eigen schilderijen ook de verzamelde werken van Franse en Nederlandse kunstenaars te zien waren – en nog steeds. Het echtpaar kende veel kunstenaars en zo werd het ook gemakkelijker om kunst te verzamelen, want ze kregen soms ook werken van anderen. Zo bevat de collectie een portret van Sientje, gemaakt door vriend van het echtpaar Jozef Israëls (1824-1911).

Feestelijke schenking

In 1903 schonk het echtpaar hun gehele collectie aan de Staat der Nederlanden. Waarom ze dat deden is niet geheel duidelijk, maar het zorgde er wel voor dat de collectie in zijn geheel bij elkaar is gebleven. Van de overdracht werd een feestelijk moment gemaakt, waarbij alle ministers aanwezig waren. Het was volgens de pers ‘een van de belangrijkste schenkingen die ooit aan de Nederlandse Staat zijn gedaan’. De Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio gaf op 10 januari 1903 een groot feest met Venetië als thema om te vieren dat de Mesdags hun museum aan de Staat schonken. De collectie is in al die jaren onveranderd gebleven. Bij hoge uitzondering worden er nog wel eens werken aan de verzameling toegevoegd. Bijvoorbeeld een paneel van Philip Sadée, dat hij schilderde op de deur van het atelier van Mesdag. Ook werd onlangs een zelfportret van Isaac Israels, de zoon van Jozef, aan het museum geschonken.

Thuis bij de kunstenaar

Het leuke aan De Mesdag Collectie is dat je eigenlijk door het museum en woonhuis van Hendrik Willem en Sientje wandelt. Daarbij word je omringd door allerlei prachtige schilderijen en andere kunstobjecten, zoals vazen en beelden. Ik vind het een heerlijk museum met een prachtige binnentuin (echt een verborgen parel). Aan de hand van de gehele collectie worden er geregeld tentoonstellingen samengesteld. Over de natuur bijvoorbeeld of over het leven rond het water. In de geest van het echtpaar worden er vaak tentoonstellingen georganiseerd rondom een modern thema of een hedendaagse kunstenaar. En vaak zelfs in combinatie met de werken uit de collectie zelf. Dat levert heel mooie tentoonstellingen op. Daarnaast voelt het een beetje alsof de tijd er heeft stilgestaan. Je kan echt helemaal opgaan in alles wat je ziet. En dat vind ik heel bijzonder.

Breng een bezoek

De Mesdag Collectie is te vinden aan de Laan van Meerdervoort 7F in Den Haag. Het is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Voor meer informatie, tickets en openingstijden kijk je op DeMesdagCollectie.nl. En vergeet niet om tijdens je bezoek de binnentuin in te wandelen of om verderop het Panorama van Mesdag te bezoeken. Of pak de tram naar Scheveningen en ontdek de inspiratiebron van veel schilderijen van Hendrik Willem Mesdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.