dinsdag 10 oktober 2023

Primeur: DierenPark Amersfoort eerste park met velociraptor in soortbehoudprogramma

De Velociraptor uitgestorven? Echt niet. In DierenPark Amersfoort is er deze prehistorische jager uit een ei gekropen. Hiermee is het de eerste van hopelijk velen die geboren worden de komende tijd. DierenPark Amersfoort is het eerste dierenpark waar een dino is opgenomen in het soortbehoudprogramma en is tevens stamboekhouder van deze unieke diersoort! Hoe dat precies ziet? Lees snel verder! (foto’s: DierenPark Amersfoort)

Iconische dinosoort

Sinds vandaag is DierenPark Amersfoort dus stamboekhouder geworden van de velociraptor. Dat is werkelijk een wereldprimeur. De verantwoordelijkheid voor het behoud van de iconische dinosaurussoort is hiermee aan het park toevertrouwd. Curator Nils Dijkgraaf is enthousiast: ‘We coördineren al het European Endangered Species Program (EEP) voor de groenwangamazone en de gevlekte hyena om een gezonde dierpopulatie te behouden. We zijn trots om nu ook de velociraptor onder onze hoede te nemen. Deze ontwikkeling is niet alleen een mijlpaal voor ons park, maar draagt ook bij aan wereldwijde educatieve inspanningen.’ Om een gezonde dierpopulatie in stand te houden, heeft iedere dierentuin die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) een aantal soortbehoudprogramma’s in haar beheer.



Speciale broedplaats

De eieren van deze zeldzame jager liggen momenteel in de speciale dinobroedplaats van het Dinobos. Naar verwachting zullen deze uitkomen in de herfstvakantie. ‘Als stamboekhouder van de dino is het aan ons park de taak om de dinojongen op te laten groeien en een gezonde populatie te ontwikkelen,’ legt Nils uit. Voor de wetenschap is het een buitengewoon unieke ervaring om een velociraptor in levende lijve te kunnen observeren.

Uniek voor de wetenschap

‘Tot nu baseren we onze kennis vooral op fossiele opgravingen,’ legt Soraya Schachtschabel, wetenschapsredacteur van Quest Junior, uit. De mogelijkheid om levende velociraptors te bestuderen, zou diepgaandere inzichten bieden over deze soort. ‘We weten al dat de velociraptor een kleine, snelle jager is en dat het dier tot wel 40 kilometer per uur kan rennen,’ vertelt Schachtschabel. ‘Daarnaast leggen velociraptors, net als andere dinosauriërs, eieren die in nesten uitkomen.’ Wetenschappers kijken met grote verwachting uit naar hoe deze observaties de algemene kennis van dinosauriërs verder zullen uitbreiden.



DinoAdventures DierenPark Amersfoort

Wil jij de broedplaats van de dino’s met eigen ogen zien? Dat kan! In de herfstvakantie mag iedereen even een kijkje komen nemen in het Dinobos tijdens de DinoAdventures. Echte Dino Rangers zullen je van alles vertellen over de velociraptor en je kan de kleine zelfs ontmoeten en er mee op de foto. Tijdens het avontuur kan er wel van alles gebeuren, dus spannend wordt het zeker. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op DierenParkAmersfoort.nl/DinoAdventures. Voor meer informatie over de velociraptor kijk je op de Dierinformatie pagina: DierenparkAmersfoort.n/dino/velociraptor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.