maandag 2 oktober 2023

Oktober maand vol bijzondere activiteiten

Het is oktober! De maand van kortere dagen en langere nachten, van Halloween, Herfst en Herfstvakantie. Van die eerste Pumpkin Spice Latte zelfgemaakt met Monin siroop. De maand waarin de bladeren van groen naar vurig rood en oranje kleuren. Oktober is tevens de maand van de Maand van de Geschiedenis, Kinderboekenweek en natuurlijk Dierendag. Van paddenstoelentochten, kastanjes verzamelen en ’s morgens een jas aandoen en deze dan ’s middags in de warme zon niet nodig hebben. Het is altijd een heerlijke volle maand, waarin veel te beleven valt. Maar wat kun je dan allemaal verwachten en doen? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries, mits anders aangegeven)

De Maand van de Geschiedenis

EUREKA!, zo luidt het thema van de 20ste editie van de Maand van de Geschiedenis. Dit thema waarbij wetenschap en ontdekkingen centraal staan, inspireert weer honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere instellingen verschillende activiteiten organiseren. Eureka! zal hierdoor een toffe kapstok vormen voor queestes, stadswandelingen, puzzeltochten, kinderprogramma’s, workshops, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en meer. Uiteenlopende onderwerpen en historische figuren komen hier aan voorbij. Denk hierbij aan de Oertijd of de IJstijden, maar ook aan Spinoza en Hendrik Lorentz. Alle deelnemende instellingen en natuurlijk het gehele programma is te vinden op MaandvandeGeschiedenis.nl.
De Maand van de Geschiedenis vindt plaats van 1 tot en met 31 oktober 2023 met verschillende activiteiten. (foto: Maand van de Geschiedenis)

Dierendag

4 oktober is het natuurlijk Dierendag! Op Dierendag verwennen we onze huisdieren extra, eten we een dagje geen vlees (eet-geen-dieren-dag) en worden ook dieren in dierenparken en dergelijke extra verrast met iets lekkers. Leuke activiteiten op Dierendag is een uitje naar de dierentuin of kinderboerderij. En natuurlijk naar de dierenwinkel om wat lekkers voor je hond, kat, cavia, ander huisdier of vogeltjes die buiten wonen te kopen!

Kinderboekenweek

Op 4 oktober start dit jaar ook de Kinderboekenweek. Deze duurt tot 15 oktober. Het thema is ‘Bij mij thuis!’ Dit kan bij jezelf thuis zijn, maar ook bij de buren. En waar dieren wonen natuurlijk. Het thema zal de diversiteit van mens en dier laten zien en dat iedereen anders woont en toch vaak ook overeenkomsten heeft. Leuke uitjes tijdens de Kinderboekenweek zijn een bezoekje aan de bibliotheek of aan de boekenwinkel. Check ook de website over de Kinderboekenweek voor de agenda met leuke activiteiten: Hebban.nl. Vraag ook bij je lokale bibliotheek of zij extra activiteiten rondom de Kinderboekenweek organiseren. (foto: Kinderboekenweek)

Herfstvakantie

Regio’s Midden en Zuid hebben van 14 tot en met 22 oktober en Regio Noord heeft van 21 tot en met 29 oktober Herfstvakantie! De eerste break in het schooljaar is dan een feit. Aangezien het in deze vakantie vaak mooi weer kan zijn, is het heerlijk om er op uit te gaan. Een greep uit de bijzondere activiteiten die verschillende uitjes gaan organiseren vind je later deze maand op mijn website, want er zal genoeg leuks te ondernemen zijn in deze weken. Dus ook bij jou in de buurt.

Halloween

Op 31 oktober is het Halloween. Dit Keltische feest is in de loop der jaren, vooral na de kolonisatie van de Verenigde Staten, uitgegroeid tot een waar griezelverkleedfeest. Verschillende dagjes uit organiseren zelfs speciale activiteiten rondom Halloween. Boeh in de Zoo bijvoorbeeld of Walibi Fright Nights. In de komende weken zal ik verschillende van deze activiteiten delen hier op de website. Wil je ondertussen meer weten over het feest Halloween, lees dan Halloween: griezelen tijdens Allerheiligenavond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.