dinsdag 24 oktober 2023

Museumnieuws Nieuwe tentoonstellingen en meer

De herfst is in volle gang en het is daarom extra fijn om naar het museum te gaan. Lekker kunst kijken en verdwijnen in al het moois om je heen, terwijl het buiten waait en regent. En er valt genoeg te beleven in de verschillende musea van Nederland. Wat dacht je van tentoonstellingen over Vincent van Gogh of Wybrand Hendriks? Deze en meer inspiratie voor een heerlijk museumdagje vind je vandaag in Museumnieuws. Binnenkort volgt nog een aflevering, want er is nog veel meer te vertellen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Van Gogh aan de Seine

Het jubileumjaar van het Van Gogh Museum in Amsterdam eindigt met de schitterende tentoonstelling Van Gogh aan de Seine. Deze tentoonstelling laat voor het eerst het belang van het gebied langs de Seine rondom Asnières voor de creatieve ontwikkeling van Vincent en zijn tijdgenoten zien. Het levert een prachtige reis op met werken van Vincent, Paul Signac, Georges Seurat, Charles Angrand en Emile Bernard. De tentoonstelling is tot stand gebracht met The Art Institute Chicago en bevat verschillende bruiklenen die nog nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest van deze kunstenaars die zich zo lieten inspireren door de omgeving van Asnières. Van Gogh aan de Seine is te zien tot en met 14 januari 2024. Voor meer informatie kijk je op VanGoghMuseum.nl. (foto: Van Gogh Museum)

Meesters in Ritme en Licht

Tot en met 7 januari 2024 geniet je in Museum Prinsenhof Delft van de tentoonstelling ‘Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht’. Jan Schoonhoven staat bekend om zijn abstracte werk. In de tentoonstelling wordt dit verrassend toegankelijk gemaakt door de reliëfs en tekeningen van Jan te combineren met foto’s van zijn vriend en geestverwant Lothar Wolleh. Tijdens je bezoek leer je dankzij de foto’s Jan Schoonhoven en zijn familie veel beter kennen. Als kers op de taart is er een 1 op 1 abstract nagebouwde woonkamer van Vrouwjuttenland nr. 19, huize Schoonhoven dus. Kijk voor meer informatie en tickets op Prinsenhof-Delft.nl. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Roofkunst – 10 verhalen

Waar er oorlog of overheersing is, daar wordt kunst toegeëigend. Het is natuurlijk pure diefstal. In het Mauritshuis komt in de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen het stelen van kunst aan bod aan de hand van, uiteraard, 10 verschillende verhalen. De innovatieve tentoonstelling brengt authentieke voorwerpen, fysieke en digitale replica’s en film- en virtual reality-experiences samen, zodat het roven van kunst en de impact daarvan echt beleefd kan worden. Je wordt meegenomen in verhalen rondom roofkunst uit drie periodes: koloniale roofkunst, de kunstroof door Franse revolutionairen in 1795 en door nazi’s geroofde kunst van Joodse eigenaren. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Stiftung Humboldt Forum im Berliner Schloss, het Stadtmuseum Berlin, het Ethnologisches Museum en het Museum für Asiatische Kunst der Staatlichen Museen zu Berlin. Ontdek alles hierover op Mauritshuis.nl. (foto: Mauritshuis)

Wybrand Hendriks was hier!

Kunstenaar, conservator, kastelein, restaurator, bestuurder, verzamelaar, kunsthandelaar en netwerker… Dit alles is slechts een manier om kunstenaar Wybrand Hendriks (1744-1831) te omschrijven. Er is wellicht niemand anders die zo verbonden is met Teylers Museum als Wybrand. Zo woonde hij aan het einde van de achttiende eeuw in Pieter Teylers Huis (nu ook te bezoeken bij het museum) en was hij verantwoordelijk voor de gang van zaken in het pas geopende Teylers Museum. Als directeur van de kunstverzameling verrijkte hij de collectie met fenomenale tekeningen van meesters als Rembrandt en Michelangelo. Je zou bijna vergeten wat een belangrijk kunstenaar hij zelf was. Ontdek zijn tot de verbeelding sprekende, veelzijdige werk in de overzichtstentoonstelling Wybrand Hendriks was hier!, te zien in Teylers Museum tot en met 7 januari. Voor tickets en openingstijden bezoek je TeylersMuseum.nl. (foto: Teylers Museum)

Into the Black Hole

Het klinkt als een festival, maar het is een tentoonstelling in Valkhof Museum: Into the Black Hole is een tentoonstelling waar kunst en wetenschap samenkomen, dankzij de bijzondere samenwerking met de Radboud Universiteit. Er is niets zo mysterieus als een ‘zwart gat’ in het universum. Zwarte gaten stellen ons bevattingsvermogen op de proef en roepen vragen op over ons eigen bestaan. Het is een punt waar de wetenschap eindigt en de verbeelding begint. Deze combinatie komt tot leven in deze tentoonstelling te zien tot en met 19 april 2024. De tentoonstelling viert overigens ook het 100-jarig bestaan van de Radboud Universiteit. Meer weten? ValkhofMuseum.nl! (foto: Valkhof Museum)

De Woeste Baren

In het Zandvoorts Museum exposeert momenteel de Vereniging van Zeeschilders prachtige werken met als thema ‘De Woeste Baren’. Het aantal aanmeldingen van kunstenaars was zo groot, dat de werken na twee maanden gewisseld gaan worden. Niet zo vreemd eigenlijk, want Nederland en Zeeschilders zijn onlosmakelijk al eeuwen met elkaar verbonden. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders bestaat al sinds het begin van de jaren 50van de vorige eeuw. De vereniging heeft een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. De tentoonstelling geeft een alomvattend beeld van de maritieme kunst met schilderijen, beeldhouwwerken, grafische werken en keramiek en het is te zien tot en met 7 januari 2024. Via Zandvoortsmuseum.nl kun je meer informatie vinden. (foto: Zandvoorts Museum/Vereniging van Zeeschilders)

Lara de Moor | The Other Place

De kracht van verstilling, zo kun je de werken van Lara de Moor zeker omschrijven. Ze weet als geen ander om een beeld in huiselijke sfeer zo te vangen, dat je helemaal ingezogen wordt. Ieder moment zou er iets kunnen gebeuren, waardoor je fantasie de vrije loop kan nemen. De schilderijen ademen ieder een bijzondere sfeer uit. En dat maakt deze hedendaagse kunst zo speciaal. Wil je de stilte van Lara ook ervaren? Dat kan tot en met 10 maart 2024 in Museum More. (foto: Museum More)

Doe maar Duurzaam!

Museum Vlaardingen organiseert nog tot en met 12 november 2023 de familietentoonstelling Doe maar Duurzaam! Het inspireert kinderen (en hun ouders) om duurzamere keuzes te maken. Dit doet het museum spelenderwijs, want via spelen en zelf ontdekken, leren kinderen meer. Laat je verrassen door boeiende experimenten, kleurrijke displays en leuke activiteiten en ontdek hoe kleine keuzes een groot verschil kunnen maken. Zo kun je zelf energie opwekken en ontdek je bijvoorbeeld hoe zonnepanelen precies werken. En er is nog veel meer te doen! Voor tickets en meer informatie ga je snel naar MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

Stoel neemt Stelling

Het Centraal Museum in Utrecht heeft verschillende stoelen in de collectie, onder meer van Rietveld. In de tentoonstelling Stoel neemt stelling wordt er een ode aan dit meubelstuk gebracht, wat in zoveel verschillende vormen en maten wordt en werd gemaakt. Het zitmeubel waar we dagelijks onszelf op ‘parkeren’ kent een lange, rijke geschiedenis. Iets om zeker even bij stil te staan (of zitten) tijdens deze bijzondere tentoonstelling waarbij het revolutionaire productieproces, iconische ontwerpen en symbolische stoelen met een boodschap wordt belicht. Ontdek tot en met 14 januari 2024 meer dan 100 uiteenlopende ontwerpen en kijk vast voor meer informatie vanuit je luie stoel op CentraalMuseum.nl. (foto: Centraal Museum)

Herfstvakantie: De Grote ZooiZee

Natuurmuseum Fryslân organiseert tot en met 29 oktober aanstaande De Grote ZooiZee: Zwerfvuil in Zee, Sloot en Stad. Er zwerft te veel afval rond op straat en in de natuur en tijdens de herfstvakantie ontdek je wat de impact daarvan is op de omgeving, ons drinkwater en meer. Tijdens de Grote ZooiZee gaan kinderen op een plezierige manier oorzaak en gevolg van zwerfafval onderzoeken. Om het atrium te bereiken zullen bezoekers zich een weg door het afval moeten banen. Hier ontdek je in de stand, rond het meer en aan het strand allerlei activiteiten die met troep te maken hebben. Tot aan 29 oktober is het museum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op NatuurmuseumFryslan.nl. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

KORT NIEUWS

Het nieuwste nummer in de serie Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt verzorgd door Latanya Alberto. Voor het liedje Landing Soft liet zij zich inspireren door het plafondschilderij Icarus Atlanticus: Allegorie op de werkende mens van Ger Lataster (1920-2012). Je beluistert deze en de andere nummers in deze serie via Spotify.com. *** De Kappa, een Surinaamse kookketel, wat gevonden was in het Schervenwrak voor Texel, staat nu in de vaste Wereldreis tentoonstelling van Museum Kaap Skil op Texel. Het behoort tot allerlei spulletjes voor een suikerrietplantage. Op de ketel is een animatie te zien van het harde werk waartoe slaafgemaakten waren veroordeeld. *** De Open Monumentendag trok dit jaar maar liefst 1,3 miljoen bezoekers, verspreid over het land. *** Het Maritiem Museum in Rotterdam is toegetreden tot de canon van Nederland! *** Museum Prinsenhof Delft heeft de prestigieuze tentoonstellingsprijs gewonnen voor Het Delft van Vermeer. De prijs delen zij met het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Vermeer!


foto’s: Het Mauritshuis, Museum Kaap Skil, Berry de Nijs/Writing Berries

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.