maandag 19 juni 2023

Hond Gezond Zomerzon, strand, zeehond & grasaren

Het is de afgelopen week zo heerlijk warm geweest, dat mijn hondje besloot om het liefst binnen bij de verkoelende ventilator te blijven liggen. Mijn hond kan niet zoveel met warmte. O ja, hij houdt van de zon, maar nu even niet zoveel. Dat is overigens niet zo gek. Hoewel honden het heerlijk vinden om in een zonnepoedel te liggen in huis of buiten om lekker op te warmen, kunnen ze de hitte van de afgelopen dagen maar moeilijk kwijt. Iedere hondenpapa en -mama weet waarom: honden kunnen niet zweten. Daarom is het extra goed om je hond in de gaten te houden als het zo warm is. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Je auto als oven

Ken je die uitdrukking dat het zo heet is buiten dat je een eitje kan bakken op je motorkap van je auto? Het schijnt mogelijk te zijn wanneer je je auto op het heetst van de dag (tussen 11.00 en 15.00 uur) in de volle zon zet. Dan kan het metaal namelijk zo’n 67 graden Celsius heet worden en kan je ei stollen op de motorkap. Als de buitenkant al zo heet kan zijn, kun je nagaan hoe warm het dan zonder airco aan ín de auto moet zijn? Volgens een artikel op WikiHow.com kun je op tropische dagen zelfs koekjes bakken in de auto. Je gebruikt je auto dus als oven.

Op echt hete dagen kan de temperatuur in de auto namelijk snel oplopen. Stel het is buiten 21 graden Celsius, dan is het met tien minuten tien graden warmer in de auto en na een half uur zit je al op de 40 graden Celsius. Met de temperaturen van vorige week zit je met buiten 27 graden na tien minuten dus al op 37 graden en na een half uur is het 45 graden Celsius in de auto. En hoe langer je wacht, des te heter wordt het. Honden en kleine kinderen kunnen met tien minuten al bewusteloos raken en na een half uur dusdanig oververhit zijn dat ze onder de warmte bezwijken. Laat dus nooit je hond of kind achter in de auto. Zelfs met een raam open bezwijken ze door oververhitting.

Zie je een hond in nood? Tik dan gerust een ruitje in en bel de politie. Lees hier meer over op Plusonline.nl en voor tips over eerste hulp bij oververhitting lees je Hond Gezond 5 tips bij warmte.

Water ter verkoeling

Mijn hond is ab-so-luut geen waterliefhebber als het gaat om baden of zwemmen, maar water helpt wel als verkoeling. Zorg dat er voldoende fris water beschikbaar is gedurende de dag. Houdt je hond van zwemmen? Zoek dan een plek op waar hij mag zwemmen. Let daarbij wel weer op blauwalg waarschuwingen, want dat is puur vergif voor je hond. Je kan ook een speciaal hondenbadje kopen waar je harige vriendje in kan poedelen. Deze kun je op veel verschillende plekken kopen en variëren nogal in prijs. Action, Bol.com en Dierenspeciaalzaken verkopen deze. Op de website van Discus.nl kun je lezen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hondenzwembad. Je kan natuurlijk ook de sproeier aanzetten of spelen met de tuinslang. Let dan wel op dat je hond niet teveel water binnenkrijgt, want dat is niet goed voor zijn maag. Mijn hond krijgt verkoeling dankzij een speciale halsband. Deze bevat zwelkristallen die zich volzuigen met water en lekker verkoeling bieden aan de hals.

Zeehonden & honden

Mag je hond mee naar het strand in de zomer? Jazeker wel, maar lang niet overal. Het is goed om je van te voren goed te informeren bij welke strandafslagen en in welke badplaatsen honden lekker mee mogen het strand op en vooral wanneer. Want soms mag het tijdens het hoogseizoen niet overdag, maar wel lekker in de avonduren. Ga je naar de Waddeneilanden dan is het belangrijk ook de zeehondenregels in acht te nemen. Zeehonden zijn roofdieren en er zijn bijtincidenten tussen honden en zeehonden bekend. Zie je een zeehond aan de kant? Hou afstand! Lijn je hond aan en zorg dat andere omstanders ook uit de buurt blijven.

Verdorde grasaren

De zomer is heerlijk, maar er zijn zo van die dingen waar mijn hond en ik niet blij van worden. Teken en eikenprocessierupsen bijvoorbeeld. Maar ook grasaren zijn niet fijn. Je kent ze vast wel, die kruipers die we vroeger voor de lol in andermans shirt deden en die dan zo vreselijk veel jeuk gaven, terwijl ze zich een weg baande over je rug. Eigenlijk was dit heel gevaarlijk, want dit karaktertrekje van de grasaar geeft aan dat deze altijd een weg zoekt. Kruipt zo een kreng in je huid, dan kruipt dat ding helemaal door je vel en lijf heen om zich weer aan de andere kant naar buiten te werken. Als je geluk hebt. In de tussentijd kan zo een onschuldig uitziende kruiper heel wat schade berokkenen en ontstekingen veroorzaken. Let dus op je hond als hij in het gras heeft gespeeld en gewandeld. Pluk grasaren zo snel mogelijk uit zijn of haar vacht en denk je dat er eentje vast zit in de huid, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts om de grasaren te verwijderen.

Genieten van de zomer

Natuurlijk is het vooral belangrijk om lekker te genieten samen van de zomer. Ga lekker vroeg wandelen als het nog niet zo warm is, zoek verkoeling in huis en doe het samen rustig aan. Fijne zomer allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.