dinsdag 27 juni 2023

Lekker lezen: Typisch Texel van René Zanderink

Het laatste boek in de juniserie Lekker lezen neemt ons weer mee naar het grootste Waddeneiland van Nederland: Texel. Net als Overkanters neemt dit boek je mee in alles wat echt Texel is, maar dan weer net op een andere manier. In dit boek wordt bijvoorbeeld de culinaire kant van het eiland meer belicht en wordt er dieper in gegaan op de geschiedenis van de typische Texelse producten.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: Typisch Texel
Ondertitel: Culinair, natuurlijk en historisch
Auteur: René Zanderink
Uitgeverij: Noordboek
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 144
Prijs: € 17,90

Typisch Texel

Typisch Texel neemt je in vier secties mee naar alles wat echt typisch voor het Waddeneiland is. Het begint meteen smakelijk met Texelse Lekkernijen, vervolgens worden Typische Texelse Diensten, Texelse Export en Texelse Weelde behandeld. Het culinaire aspect vormt wel de rode draad door het boek. Texel, zo schrijft de auteur, was het Rotterdam van de Gouden Eeuw. Dat is niet zo een vreemde vergelijking, want vanaf dit eiland vertrokken de boten in alle windrichtingen om er volgeladen weer terug te keren. Het was het knooppunt van de Nederlandse scheepvaart, totdat in de negentiende het Noordzeekanaal in gebruik werd genomen, walvisvaart stopte en de Zuiderzee werd afgesloten. De Texelaars zochten het dicht bij huis en maakte van het eiland een typisch Texel-iets met schapen, vogels, fietsrouters en recreatie voor toeristen. Het verleden en heden komen samen in dit boek en serveert je smakelijke verhalen over Texels bier, schapenkaas, lamsoorhoning en met de hand gepelde garnalen. Maar ook andere typische Texelse zaken komen voorbij, zoals de schapen zelf, vogels en zelfs sneeuwklokjes. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen van vroeger en nu.

René Zanderink

Niemand anders dan René Zanderink kan zo smakelijk vertellen over typische Texelse producten. Hij is bioloog-journalist en een echte expert op het gebied van het culinair erfgoed. Sterker nog, hij is zelfs de bewaker van het Nederlandse culinair erfgoed sinds hij daartoe benoemd werd in 2002. Hij was eerst dierenexpert en daar kwam later nog groente- en granenspecialist bij. Als lid van de Nationale Ark van de Smaak-commissie bezoekt hij al ruim 15 jaar producenten in Nederland van eigen producten. Geen wonder dat hij alles over de culinaire wonderen van Texel kan vertellen.

Ik ♥ Texel

Ik steek het nooit onder stoelen of banken, want ik hou gewoon van Texel. Ik mag er graag op vakantie gaan, schaapjes kijken, schapenkaas kopen en eten, naar de zeehondjes, met mijn voeten in de zee staan, een rondje fietsen en meer. Dat het eiland een bedevaartsoord is voor galantofielen, dat wist ik niet. Een galantofiel is overigens iemand die gek is van sneeuwklokjes. Dat ze massaal naar Texel komen is niet zo vreemd, want op Texel zijn er heel veel te vinden, onder meer dankzij Piet Kikkert die ze op de Solex persoonlijk in Frankrijk ging halen. Het boek vertelt daarnaast over het allerlekkerste drinkwater van Nederland… en dat komt van het eiland. Het is zelfs het eerste hoofdstuk in Typisch Texel, want de hele wereld kwam zijn drinkwater inslaan op Texel voordat men weer uitvoer naar verre contreien. Lees meer over de Texelaar; de Texelse schapen. Geniet van de start van TESO, de veerdienst van het eiland. En ontdek de heerlijkste hapjes tijdens het lezen van het boek. Het is een heerlijke gids die je nog meer over het eiland vertelt. Omdat er ook historische feiten worden meegenomen in het boek, krijg je nog meer waardering voor alles wat Typisch Texel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.